Region Jönköpings län

Region Jönköpings län beviljas medel för ny kulturell satsning

Dela
Region Jönköpings län har beviljats medel på 350 000 kronor från Kulturrådet för att skapa en ny residensmodell. Nationella och internationella kulturaktörer ska få möjlighet att bo och verka i Jönköpings län under ett tre månader långt residens.
Magnus Jonsson är kulturutvecklingschef
i Region Jönköpings län. Foto: Johan W Avby
Magnus Jonsson är kulturutvecklingschef i Region Jönköpings län. Foto: Johan W Avby

Med en ny residensmodell vill Region Jönköpings län stärka länets fria kulturliv, kulturaktörer och institutioner, samtidigt som länets kulturliv utvecklas i utbytet med gästande residenter.

– Genom att ha gästande konstnärer på plats i länet förväntar vi också en kulturell stimulans och injektion för det lokala och regionala kulturlivet. Residensstipendiater kommer att delta i det lokala kulturlivet och i förlängningen hoppas vi att residensmodellen ska stärka interregionala och internationella utbyten och skapa en plats för Jönköpings län i internationella sammanhang, säger Magnus Jonsson, kulturutvecklingschef Region Jönköpings län.

Aktörer inom det fria kulturlivet i Jönköpings län kommer att ges möjlighet att ansvara för värdskapet och introducera konstnärerna till den lokala kontexten. Under varje residensperiod kommer två stipendier delas ut; ett residensstipendium och ett värdskapsstipendium. På så sätt främjas även de lokala kulturaktörerna i länet.

Målgruppen är huvudsakligen civilsamhällets kulturaktörer i Jönköpings län, samt professionella konstnärer som verkar både nationellt och internationellt. Invånarna i Jönköpings län kommer kunna ta del av residensernas arbete och projekt genom publika möten. Förhoppningen är att möten med residenter, samarbeten med kulturaktörer från civilsamhället och kommuner kommer främja hela länets kulturområde.

Kontakt

Magnus Jonsson
Kulturutvecklingschef
Sektionen för kulturutveckling
Regional utveckling
010-242 45 27 (mobilanknytning)
magnus.jonsson@rjl.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Magnus Jonsson är kulturutvecklingschef
i Region Jönköpings län. Foto: Johan W Avby
Magnus Jonsson är kulturutvecklingschef i Region Jönköpings län. Foto: Johan W Avby
Ladda ned bild

Om

Region Jönköpings län
Region Jönköpings län
Box 1024
551 11 JÖNKÖPING

010-241 00 00http://www.rjl.se/

Om Region Jönköpings län

Vi ansvarar för att alla invånare i Jönköpings län har tillgång till en bra sjukvård och förutsättningar för en god hälsa. Vi arbetar också med kultur, kollektivtrafik, tillväxt, infrastruktur och en hållbar utveckling i hela länet. Region Jönköpings län är en politiskt styrd organisation med nära 11 500 medarbetare.

Följ Region Jönköpings län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Jönköpings län

Rachel De Basso utvald av EU-kommissionen att tala på Brysselkonferens4.4.2024 09:03:43 CEST | Pressmeddelande

EU-kommissionen har valt ut Rachel De Basso för att delta och tala på Cohesion Forum i Bryssel som pågår den 11-12 april. Konferensen har fokus på EU:s regionalpolitik och hur de beslut som tas på EU-nivå påverkar den regionala utvecklingen i medlemsstaterna. EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen ska tala och Rachel De Basso kommer som enda svenska talare vara en röst för svenska regioner.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye