Fortsatt minskning av omkomna i fritidssjöfarten

Transportstyrelsens säkerhetsöversikt för sjöfarten 2022 visar att antalet omkomna inom fritidssjöfarten fortsätter att minska. Under förra året omkom 16 personer. Mer än hälften av de omkomna var 60 år eller äldre och samtliga var män. Bara ett år tidigare under de senaste 50 åren har färre omkommit och det var 2018 då 14 personer förolyckades.
– Om man tittar på utvecklingen under det senaste decenniet så kan man konstatera att vi är på rätt väg, även om varje enskild händelse så klart är tragisk. Det är viktigt att det systematiska arbetet fortsätter för att utveckla säkerhetskulturen inom fritidsbåtslivet ytterligare, säger Gunnar Ljungberg, sjö- och luftfartsdirektör på Transportstyrelsen.
Arbetsmiljön ombord
Inom yrkessjöfarten utreds fortfarande ett dödsfall från förra året. Utöver det skadades 117 personer, varav de flesta var besättningsmedlemmar. Majoriteten av olyckorna (85 stycken) var så kallade personolyckor som inte hänger samman med fartygets drift, utan lika gärna kunde ha inträffat på land. Det är en markant ökning i rapporteringen av personolyckor.
– Det tyder på att vi behöver fortsätta att fokusera på arbetsmiljön ombord, säger Gunnar Ljungberg.
Bättre medvetenhet
Under 2022 tog Transportstyrelsen emot 475 rapporter om olyckor och tillbud i yrkessjöfarten. Det är hundra fler rapporter jämfört med 2021 och fler än något tidigare år.
Det är framför allt rapporterna om tillbud som har ökat, det vill säga händelser som hade kunnat utvecklas till olyckor om de inte avvärjts i tid.
– Ökningen i rapporteringen ska inte ses som ett tecken på att säkerhetsläget inom yrkessjöfarten har försämrats, utan snarare tvärtom. När medvetenheten ökar i form av ökad rapportering ser vi att det i förlängningen leder till en bättre säkerhetskultur ombord vilket är någonting positivt, säger Gunnar Ljungberg.
Nyckelord
Kontakter
Transportstyrelsens presstjänst
Tel:010-495 43 00press@transportstyrelsen.seBilder

Länkar
Om
Transportstyrelsen arbetar för ett tillgängligt och säkert transportsystem
Transportstyrelsen arbetar för att uppnå god tillgänglighet, hög kvalitet, säkra och miljöanpassade transporter inom järnväg, luftfart, sjöfart och väg. Vi tar fram regler, ger tillstånd och följer upp hur de efterlevs. Med hjälp av våra register arbetar vi bland annat med avgifter, tillstånd och ägarbyten.
Vi finns på 13 orter i landet och vi har idag cirka 2 000 medarbetare. Den största delen av verksamheten finns i Borlänge, Norrköping och Örebro.
Följ Transportstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Transportstyrelsen
Över 16 000 alkolås under 10 år18.9.2023 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
I Sverige finns möjligheten att ha körkort med villkoret alkolås. Villkoret innebär att den som dömts för rattfylleri kan fortsätta köra bil under förutsättning att man bekostar installationen av alkolås i sin bil och går på regelbundna medicinska kontroller. Under de senaste 10 åren har Transportstyrelsen beslutat om över 16 000 körkort med det. Det är flest i Europa.
66 personer miste livet i vägtrafiken under sommaren15.9.2023 08:30:11 CEST | Pressmeddelande
Under de tre sommarmånaderna juni, juli och augusti dog 66 personer i trafiken, enligt Transportstyrelsens preliminära statistik: "Det är lite lägre jämfört med samma period åren 2018–2022, då i genomsnitt 73 personer dog i trafiken under juni-augusti," säger Ole Brus, statistiker vid Transportstyrelsen.
Skärpta regler för A-traktorer ska öka trafiksäkerheten31.8.2023 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Idag skärps reglerna för att köra A-traktor. Förändringarna ska öka säkerheten för A-traktorförare, passagerare och andra trafikanter: "Det är ett viktigt steg för att göra trafiken tryggare för alla", säger Josefin Hallenberg, utredare vid Transportstyrelsen.
Rekordlåg bilimport till Sverige2.8.2023 08:30:00 CEST | Pressmeddelande
Under första halvåret genomförde Transportstyrelsen 7 685 ursprungskontroller. Det är minskning med 25 procent jämfört med föregående år och en rekordlåg siffra. Den låga kronkursen tros vara del av förklaringen.
Fler blev av med sitt körkort under första halvåret24.7.2023 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Under första halvåret 2023 återkallade Transportstyrelsen 19 080 körkort. Det är en ökning med 6,1 procent jämfört med motsvarande period förra året.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum