Diskrimineringsombudsmannen

Bristande tillgänglighet när person med ledsagare nekades inträde till simhall

Dela
En person som till följd av en funktionsnedsättning har ledsagare nekades inträde till en simhall i Malmö. Skälet var att personen och ledsagaren har olika kön och att simhallens policy förbjuder personer över 7 år att byta om i omklädningsrum för det motsatta könet. Enligt DO har det varit fråga om diskriminering i form av bristande tillgänglighet.

Den missgynnade personen, som vid tillfället var 18 år, har en funktionsnedsättning som gör att hen behöver hjälp med att byta om. Detta informerade ledsagaren simhallen om men trots det tilläts de inte gå in i samma omklädningsrum. Inte heller något annat alternativ för att få tillgång till bassängen erbjöds.

Bristande tillgänglighet är en form av diskriminering som innebär att en verksamhet inte vidtar skäliga åtgärder för att en person med funktionsnedsättning ska komma i en jämförbar situation med personer utan denna funktionsnedsättning.

– I den aktuella situationen anser DO att en skälig åtgärd hade varit att göra ett undantag från den policy som simhallen hade. Ett sådant undantag skulle inte ha medfört ytterligare kostnad och det fanns inte praktiska hinder för att göra det, säger Sandra Danowsky jurist på DO:s processenhet.

DO begär nu att simhallen ska betala 40 000 kronor i diskrimineringsersättning till personen. För det fall simhallen motsätter sig DO:s begäran kommer DO att lämna in en stämningsansökan till tingsrätten.

DO 2023/3275                   

Nyckelord

Kontakter

Om

Diskrimineringsombudsmannen
Diskrimineringsombudsmannen
Råsundavägen 18
169 04 Solna

08-120 20 700http://www.do.se/

Diskrimineringsombudsmannen (DO) är en myndighet som arbetar för ett samhälle fritt från diskriminering.

Följ Diskrimineringsombudsmannen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Diskrimineringsombudsmannen

Ny rapport: Kunskapsbrister om AI innebär risk för diskriminering15.11.2023 09:05:21 CET | Pressmeddelande

Många arbetsgivare känner inte till att de redan idag använder sig av artificiell intelligens, AI, eller annat automatiserat beslutsfattande. Det visar den rapport om AI och risker för diskriminering i arbetslivet som Diskrimineringsombudsmannen, DO, publicerar idag. Att arbetsgivare har denna kunskap är avgörande för att arbeta förebyggande för att motverka diskriminering vid tillämpning av tekniken, skriver DO.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum