Hur mår Sveriges chefer?

Att vara chef är ett stort ansvar och det är stimulerande och givande samtidigt som det är utmanande och krävande. Därför är det positivt att 91 procent av cheferna i hög eller i ganska hög utsträckning nästan alltid upplever sitt arbete som meningsfullt. Jämfört med 2019 är det dessutom en ökning då andelen var 87 procent. Kvinnor i offentlig sektor och kvinnor äldre än 35 år svarar i signifikant högre grad än andra grupper att arbetet nästan alltid känns meningsfullt.
Andelen chefer som uppger att de minst varje vecka utför uppgifter som de undrar över om de är vettiga och meningsfulla har minskat sedan 2015 från 33 till 28 procent.
- Att känna meningsfullhet handlar om att frågor och områden upplevs som viktiga och engagerande. Sådant som man upplever är värt en känslomässig investering och engagemang, säger Anki Udd, ledarkapsutvecklare på Ledarna och den som skrivit rapporten. Vad som uppfattas som meningsfullt är så klart individuellt. Det kan vara kopplat till bekräftelse, relationer, att se resultat, belöning eller helt enkelt en känsla av att göra skillnad.
Enligt rapporten är de faktorer i organisationen som bidrar till meningsfullhet:
- Tillit till sin närmaste chef
- Överensstämmelse mellan egna och organisationens värderingar
- Att arbetsuppgifterna är relevanta och känns meningsfulla
Relationen till närmaste chef är en viktig faktor för att överhuvud taget vara motiverad att fortsätta att utvecklas i chefsyrket. Det som anses vara viktigt är att chefen uppfattas som rättvis, tillgänglig och stödjande.
- När vi jämför med år 2019 visar resultaten en positiv förändring. Drygt 7 av 10 uppfattar sin chef både som rättvis och tillgänglig/närvarande. Något färre uppfattar sin chef som stödjande, 67 procent. Om den positiva förskjutningen är en ihållande trend eller inte är för tidigt att avgöra, säger Anki Udd.
Däremot visar rapporten att chefer fortsatt har en hög arbetsbelastning. Drygt fyra av tio chefer menar att deras arbetsbörda, alltid eller ofta, är så ojämnt fördelad att arbetet samlas på hög. Det är därför inte förvånande att en majoritet, liksom tidigare, upplever att tiden inte räcker till för att utveckla verksamhet och medarbetare.
- Men vi ser också att andelen som anser sig, i hög eller ganska hög utsträckning, ha tillräcklig tid att utveckla verksamhet och medarbetare ökat något sedan 2019, från 32 till 37 procent, vilket är positivt, säger Anki Udd.
Rapporten konstaterar också att förutsättningarna för återhämtning lämnar mycket övrigt att önska. Tid till återhämtning och att kunna lägga tankar på arbetet åt sidan under ledig tid är viktiga aspekter för att förebygga ohälsosam stress och på sikt sjukdom.
Resultaten visar att endast hälften av cheferna menar att de i hög eller ganska hög utsträckning kan lägga tankar på arbetet åt sidan på sin lediga tid och har möjlighet till återhämtning efter arbetsintensiva perioder samt har ork för att göra andra saker efter arbetsdagens slut.
- Den livsviktiga återhämtningen tycks vara bristfällig för hälften av cheferna. Detta är något arbetsgivare måste ta på största allvar. För en chef som inte mår bra och som inte fungerar fullt ut blir också en riskfaktor både för sina medarbetare och verksamheten på sikt, säger Anki Udd.
Bristen på återhämtning kan vara ett skäl till att nästan fyra av tio chefer har övervägt att lämna sitt nuvarande chefsuppdrag – minst en gång varje månad – det senaste året och av dessa har sex av tio övervägt att sluta som chef helt och hållet. Av samtliga chefer har nästan fyra av tio sökt minst en annan tjänst det senaste året.
- Sverige har ett stort behov av nya chefer. Då behöver chefsyrket vara attraktivt både för att behålla befintliga och rekrytera nya chefer. Det är viktigt att potentiella chefer får en positiv bild av chefsuppdragen som rimliga att hantera för att vilja och våga ta det ansvaret, säger Anki Udd.
Om undersökningen
Målgruppen för undersökningen är chefer. Undersökningen är genomförd av Novus på uppdrag av Ledarna. Under perioden 24 januari till 2 februari 2023 besvarade 1 642 chefer en webbenkät. Detta motsvarar en svarsfrekvens på 40 procent.
Kontakter
Carina KitPressekreterare
Tel:0732 61 88 62carina.kit@ledarna.seBilder

Dokument
Om
Ledarna är Sveriges chefsorganisation med över 97 000 medlemmar – chefer i alla branscher och på alla nivåer. Hos oss får medlemmarna utveckling, råd och stöd i uppdraget som chef och kring den egna anställningen. Alltid med utgångspunkt i chefens individuella behov. Läs mer på ledarna.se
Följ Ledarna
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Ledarna
Kompetensutveckling och arbetstidsförkortning, en ekvation som inte går ihop?14.4.2025 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Arbetstidsförkortning debatteras flitigt just nu. Ska det lagstiftas eller ska det regleras genom avtal? Ett perspektiv som saknas i debatten är chefernas inställning. Sveriges chefsorganisation Ledarna har därför frågat Sveriges chefer om hur de ställer sig till arbetstidsförkortning.
Kompetensförsörjning: En ödesfråga för chefer och Sverige konkurrenskraft9.4.2025 09:01:00 CEST | Pressmeddelande
Kompetensförsörjningen är en ödesfråga för Sveriges konkurrenskraft. En åldrande befolkning, sjunkande födelsetal, dålig matchningseffektivitet och AI:s inträde i arbetslivet innebär stora utmaningar för företag och organisationer att säkerställa rätt kompetens.
Ledarna driver chefernas frågor i avtalsrörelsen 202517.12.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Ledarnas vision är att alla har en bra chef. I avtalsrörelsen 2025 verkar vi för bättre förutsättningar för chefer att vara chefer och ledare.
Aleksander Dimitrijević ny hr-chef för Ledarna12.12.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Aleksander Dimitrijević har utsetts till ny hr-chef för Sveriges chefsorganisation Ledarna. Aleksander har lång och gedigen erfarenhet från hela hr-området. Närmast kommer han från en tjänst som hr-chef på Sveriges Lärare.
Dyrare och sämre effektivitet: Så kan samhällsproblem påverka Sveriges chefer2.12.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Kriminalitet och korruption påverkar Sveriges chefer i allt högre utsträckning. En ny rapport från Ledarna visar att sociala risker driver upp kostnader och påverkar kvaliteten och effektiviteten i svenska verksamheter. Bristande stöd bidrar till att ytterligare förvärra situationen, med ökade stressnivåer och försämrad hälsa som följdeffekter. Det finns närmare 400 000 chefer i Sverige enligt Ledarnas Chefsfakta.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum