Kompetensutveckling och arbetstidsförkortning, en ekvation som inte går ihop?
Arbetstidsförkortning debatteras flitigt just nu. Ska det lagstiftas eller ska det regleras genom avtal? Ett perspektiv som saknas i debatten är chefernas inställning. Sveriges chefsorganisation Ledarna har därför frågat Sveriges chefer om hur de ställer sig till arbetstidsförkortning.
- Chefer ansvarar för den dagliga verksamheten vilket ger dem en unik inblick i vilka effekter en arbetstidsförkortning skulle få. Därför är deras perspektiv viktigt att ta med i debatten, säger Andreas Miller, förbundsordförande Ledarna.
Så hur ställer sig chefer till arbetstidsförkortning med bibehållen lön? Nästan hälften av cheferna vill se över arbetstidens längd generellt. Tre av tio chefer menar att den bör ses över för vissa branscher och två av tio menar att arbetstidens längd inte bör förändras.
- Undersökningen visar att det finns stöd för att se över arbetstiden bland Sveriges chefer. Den visar också att det skiljer sig mellan olika branscher och verksamheter. För Ledarna blir det tydligt att en eventuell arbetstidsförkortning* måste regleras via avtal som tar hänsyn till verksamheters olika förutsättningar. Den svenska modellen bygger på att parterna förhandlar och kommer överens om villkoren på arbetsmarknaden, utan att staten ska gå in och lagstifta. Vår rapport visar att en majoritet av cheferna, 62 procent, håller med oss i det, säger Andreas Miller, förbundsordförande Ledarna.
En majoritet av cheferna bedömer att en arbetstidsförkortning kan ge positiva effekter som mer nöjda medarbetare, lägre sjukskrivningstal och lägre personalomsättning. Samtidigt ser de risker för negativa effekter för dem själva i rollen som chef. Minskad tid för medarbetarna, ökad stress och mindre utrymme för kompetensutveckling är några av de effekter som cheferna själva lyfter fram. Mer än hälften av cheferna tror inte heller att det är möjligt att genomföra en arbetstidsförkortning för sina medarbetare med bibehållen produktion i verksamheten.
Dessutom tror cheferna att övertidsuttaget för medarbetarna kan öka, de får försämrad löneutveckling och ett mindre utrymme för kompetensutveckling.
- I Ledarnas rapport Livslångt lärande för chefen – behöver chefen kompetensutveckling?, (2023) uppger fler än 40 procent av cheferna att de i hög eller i ganska hög utsträckning har behov av kompetensutveckling de närmaste två åren. Inte minst för att klara den gröna omställningen. Om både chefer och medarbetare får mindre tid för kompetensutveckling kan det i förlängningen påverka samhällsekonomin negativt, säger Andreas Miller, förbundsordförande Ledarna.
Några övriga resultat ur rapporten:
• Nästan hälften av cheferna tycker att arbetstidens längd bör ses över.
• 62 procent förordar att arbetstidsförkortning bör regleras genom avtal och inte genom lagstiftning.
• 56 procent tror inte att det är möjligt att genomföra arbetstidsförkortning med bibehållen produktion i verksamheten.
• En majoritet tror dock att kortare arbetstid skulle leda till nöjdare anställda, lättare att rekrytera, lägre sjukskrivningstal och lägre personalomsättning.
• Fler än hälften tror att kortare arbetstid skulle innebära ökade verksamhetskostnader.
• Fyra av tio tror att arbetstidsförkortning skulle leda till mindre utrymme för kompetensutveckling, ett utökat övertidsuttag och sämre löneutveckling för medarbetarna.
• Chefer som är kvinnor tenderar att ha en mer positiv syn på förkortad arbetstid än männen.
• 52 procent bedömer inte att det är möjligt med förkortad arbetstid för dem själva utan att det skulle påverka produktionen eller kvaliteten i deras arbete.
• 60 procent tror att deras egen välmående skulle bli bättre, men samtidigt att stressen skulle öka (47 procent).
• Yngre chefer tenderar att ha en mer positiv syn på hur kortare arbetstid skulle påverka deras uppdrag som chef.
Om undersökningen:
Undersökningen genomfördes av Novus på uppdrag av Ledarna, med syfte att undersöka chefers inställning till arbetstidsförkortning i allmänhet och hur de bedömer möjligheter och eventuella konsekvenser för den verksamhet de ansvarar för, för deras medarbetare och för sig själva i sin chefsroll. Med arbetstidsförkortning avses genomgående 6-timmarsdagar fem dagar i veckan eller 8-timmarsdagar fyra dagar i veckan med bibehållen lön. Detta var också tydligt uttalat i den enkät respondenterna besvarat. 1 055 chefer med underställd personal besvarade enkäten under perioden 7–18 oktober 2024. Detta motsvarar en svarsfrekvens på 43 procent. Av dessa är 49 procent kvinnor och 51 procent män. Knappt hälften av cheferna (46 procent) arbetar i offentlig sektor, 52 procent i privatsektor samt övriga i idéburen sektor. Cheferna finns representerade på samtliga hierarkiska nivåer som fördelar sig enligt nedan:
Endast tre procent av cheferna uppger att de redan har eller har prövat arbetstidsförkortning. Denna andel är dessvärre för liten för att kunna göra meningsfulla jämförelser med dem som inte har gjort det.
Arbetstidsförkortning – mer eller mindre jobb för chefen?
Vi har frågat fler än 1 000 chefer hur de bedömer att en arbetstidsförkortning skulle påverka den verksamhet de ansvarar för och dem själva i sin chefsroll. Och vad tänker cheferna om arbetstidsförkortning i allmänhet?
Arbetstidsförkortning har under senare tid debatterats flitigt och är en aktuell fråga i avtalsrörelsen 2025. Ett perspektiv som i princip helt saknas är chefers inställning. Vilka positiva respektive negativa effekter tror de att en arbetstidsförkortning skulle medföra?
Chefer har ansvar för den dagliga verksamheten och har därmed möjlighet att på ett unikt sätt bedöma effekterna av arbetstidsförkortning om den blev verkligheten hos dem.
*Med arbetstidsförkortning avses genomgående antingen en förkortning från dagens normalarbetstid till 6 timmar fem dagar i veckan alternativt 8 timmar fyra dagar i veckan, med bibehållen lön.
Läs hela rapporten (including summary in English): Arbetstidsförkortning – mer eller mindre jobb för chefen?
Inspelat webbinarium oktober 2024: Arbetstidsförkortning – mer eller mindre arbete för chefen?
Nyckelord
Kontakter
Carina KitPressekreterare
Tel:0732 61 88 62carina.kit@ledarna.seBilder

Dokument
Om oss
Ledarna är Sveriges chefsorganisation med fler än 100 000 medlemmar – chefer i alla branscher och på alla nivåer. Hos oss får medlemmarna utveckling, råd och stöd i uppdraget som chef och kring den egna anställningen. Alltid med utgångspunkt i chefens individuella behov. Läs mer på ledarna.se.
Följ Ledarna
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Ledarna
Kompetensförsörjning: En ödesfråga för chefer och Sverige konkurrenskraft9.4.2025 09:01:00 CEST | Pressmeddelande
Kompetensförsörjningen är en ödesfråga för Sveriges konkurrenskraft. En åldrande befolkning, sjunkande födelsetal, dålig matchningseffektivitet och AI:s inträde i arbetslivet innebär stora utmaningar för företag och organisationer att säkerställa rätt kompetens.
Ledarna driver chefernas frågor i avtalsrörelsen 202517.12.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Ledarnas vision är att alla har en bra chef. I avtalsrörelsen 2025 verkar vi för bättre förutsättningar för chefer att vara chefer och ledare.
Aleksander Dimitrijević ny hr-chef för Ledarna12.12.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Aleksander Dimitrijević har utsetts till ny hr-chef för Sveriges chefsorganisation Ledarna. Aleksander har lång och gedigen erfarenhet från hela hr-området. Närmast kommer han från en tjänst som hr-chef på Sveriges Lärare.
Dyrare och sämre effektivitet: Så kan samhällsproblem påverka Sveriges chefer2.12.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Kriminalitet och korruption påverkar Sveriges chefer i allt högre utsträckning. En ny rapport från Ledarna visar att sociala risker driver upp kostnader och påverkar kvaliteten och effektiviteten i svenska verksamheter. Bristande stöd bidrar till att ytterligare förvärra situationen, med ökade stressnivåer och försämrad hälsa som följdeffekter. Det finns närmare 400 000 chefer i Sverige enligt Ledarnas Chefsfakta.
Jämställt i toppen först år 213523.10.2024 08:05:00 CEST | Pressmeddelande
Om utvecklingen fortsätter i nuvarande takt, kommer jämställda ledningsgrupper uppnås först år 2135. Detta enligt beräkningar från Sveriges chefsorganisation Ledarna baserade på SCB:s siffror.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum