RadiohjälpenRadiohjälpen

HÄR ÄR PROJEKTEN SOM FÅR STÖD AV MUSIKHJÄLPEN

Dela
Musikhjälpens insamlade medel är fördelade. Projekten bidrar till en tryggare barndom på flykt från krig. Hundratusentals barn i elva olika kriser runt om i världen får stöd. ”Barn drabbas hårdast under flykt. Det är ett oerhört lidande som pågår”, säger Kristina Henschen, generalsekreterare för Radiohjälpen som är insamlingsorganisationen bakom Musikhjälpen. ”Det är därför glädjande att allt engagemang i Musikhjälpen kan göra skillnad.”
Stort tack till alla som har bidragit! Hundratusentals barn får stöd av Musikhjälpens projekt. Här förra årets programledare: Klas Eriksson, Tina Mehrafzoon och Oscar Zia. Foto: Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Stort tack till alla som har bidragit! Hundratusentals barn får stöd av Musikhjälpens projekt. Här förra årets programledare: Klas Eriksson, Tina Mehrafzoon och Oscar Zia. Foto: Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Det var i december förra året som de tre programledarna Oscar Zia, Tina Mehrafzoon och Klas Eriksson låstes in i Musikhjälpens glasbur i Göteborg. Nästan en vecka senare släpptes de ut. Resultatet visade  ett rekord i engagemang och ett starkt insamlingsresultat som fortsatte att stiga efter sändning. Vid årsskiftet hade drygt 56 miljoner kronor samlats in på temat ”För en tryggare barndom på flykt från krig”.

Gedigen kvalitetskontroll

Stiftelsen Radiohjälpen är insamlingsorganisationen som står bakom kampanjen Musikhjälpen, tillsammans med SVT och Sveriges Radio. Antalet ansökningar från Radiohjälpens partnerorganisationer har varit omfattande. Efter en noggrann bedömning beslutade Radiohjälpens styrelse att tilldela stöd till tretton av de sökande organisationerna.

Barn i världens värsta kriser

Projekten gör skillnad för barn på flykt från och i de värsta kriserna i världen. De stöttar bland annat tillgången på mat, rent vatten och sanitet, skolgång, psykosocialt stöd, trygga platser, stärkt hälsa och ökad trygghet.

Projekt som får stöd

Följande 13 projekt får stöd av Musikhjälpen 2022, varje projekt har en budget mellan tre till fyra miljoner kronor vardera. Sammanlagt uppskattas att minst 300,000 personer, varav mestadels barn, nås av projekten:

UKRAINA: Två projekt får stöd; UNICEFs omfattande programinsatser under organisationen appell för katastrofhjälp till barn med breda insatser för barn som har drabbats av krigets konsekvenser samt Erikshjälpens projekt med fokus på psykosocialt stöd till ensamma barn och ungdomar på flykt (utan vårdnadshavare).

JEMEN: Ett projekt via ADRA Sverige med fokus på att ge psykosocialt stöd till barn och vårdnadshavare som lever med krigets negativa konsekvenser i en av världens värsta humanitära kriser.

PAKISTAN: Ett projekt där ACT Svenska Kyrkan ger kontantstöd för att möjliggöra tillgång till vård och skolgång för familjer på flykt från Afghanistan, och som bor i slumområden i Islamabad.
LIBANON: Ett projekt genom Diakonia som tillsammans med en libanesisk organisation kommer att arbete för att skydda palestinska och syriska barn och ungdomar på flykt från övergrep och bidra till psykisk hälsa och utbildning.
BANGLADESH: Ett projekt där Plan International Sverige arbetar med att säkra trygga platser samt öka jämställdhet för och tillsammans med barn av folkgruppen rohingya, som flytt från Myanmar, och som lever i världens största flyktingläger, Cox’s Bazar.
MYANMAR: Ett projekt där Svenska Röda Korset tillsammans med Myanmar Red Cross Society ger stöd till barn på flykt från krig och oroligheter inom landet. Fokus är tillgång till hälsovård och rent vatten.
ETIOPIEN: Två projekt. Organisationen PMU ger akut stöd till barn som drabbats av konflikten, primärt genom att förse sex tusen personer med livsförnödenheter. Barnfonden arbetar med huvudfokus på utbildning av barn på flykt.
DR Kongo:  Stöd till Rädda Barnens projekt som ingår i omfattande program med ett akut fokus på att leverera livsförnödenheter samt att förhindra sjukdomar och epidemier.
SYDSUDAN: Ett projekt som ingår i Läkare utan Gränsers omfattande arbete med hälsa i det stora lägret för internflyktingar i Bentiu i Sydsudan, inte långt från gränsen till Sudan.
MOCAMBIQUE: Ett projektförslag från SOS Barnbyar som har fokus på hälsa, skola och födselsbevis för barn som drabbats av konflikten i den norra delen av landet.
TCHAD: Ett projekt där Läkarmissionen, tillsammans med lokala organisationer, arbetar med att förbättra tryggheten och livsvillkoren för barn på flykt från konflikten i landet och från de konflikter som pågår i grannländerna.

Så stöttar du Musikhjälpen 2023

Planeringen för årets Musikhjälpen pågår för fullt. Ännu är både årets tema och värdstad och det mesta annat hemligt. Men du kan redan börja planera ditt engagemang. De digitala insamlingsbössorna öppnar redan efter sommaren! 

Stötta Musikhjälpen genom att swisha till 9019506, märk din gåva "MH23". Tack!

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Stort tack till alla som har bidragit! Hundratusentals barn får stöd av Musikhjälpens projekt. Här förra årets programledare: Klas Eriksson, Tina Mehrafzoon och Oscar Zia. Foto: Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Stort tack till alla som har bidragit! Hundratusentals barn får stöd av Musikhjälpens projekt. Här förra årets programledare: Klas Eriksson, Tina Mehrafzoon och Oscar Zia. Foto: Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Ladda ned bild
På flykt inskränks ofta barns rättigheter. Hälften av barnen på flykt går inte i skolan.
De lever i fattigdom, utan självklara saker som mat, rent vatten och ett tryggt hem. Barn
på flykt löper hög risk att utsättas för barnarbete, barnäktenskap, människohandel och
andra övergrepp. Dockor från barn i Cox´s Bazar, Bangladesh. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
På flykt inskränks ofta barns rättigheter. Hälften av barnen på flykt går inte i skolan. De lever i fattigdom, utan självklara saker som mat, rent vatten och ett tryggt hem. Barn på flykt löper hög risk att utsättas för barnarbete, barnäktenskap, människohandel och andra övergrepp. Dockor från barn i Cox´s Bazar, Bangladesh. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Ladda ned bild
Musikhjälpen ger resultat! Hundratusentals barn i elva olika kriser får stöd genom 13 olika projekt. Tack till dig som engagerat dig, som Nordic Garrison som varje år är ett fint exempel på. Foto: Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Musikhjälpen ger resultat! Hundratusentals barn i elva olika kriser får stöd genom 13 olika projekt. Tack till dig som engagerat dig, som Nordic Garrison som varje år är ett fint exempel på. Foto: Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Ladda ned bild
Barn är de mest utsatta när familjer tvingas fly. I det kaos som
uppstått kan de tappa bort sina föräldrar och lämnas ensamma. De kan ha sett sina hem förstöras av bomber eller bevittnat när familjemedlemmar utsatts för övergrepp och tortyr. På bilden Oscar Zia med sällskapet The Villbergs under Musikhjälpen 2022. Foto: Daniel Stiegefelt/Sveriges Radio
Barn är de mest utsatta när familjer tvingas fly. I det kaos som uppstått kan de tappa bort sina föräldrar och lämnas ensamma. De kan ha sett sina hem förstöras av bomber eller bevittnat när familjemedlemmar utsatts för övergrepp och tortyr. På bilden Oscar Zia med sällskapet The Villbergs under Musikhjälpen 2022. Foto: Daniel Stiegefelt/Sveriges Radio
Ladda ned bild

Länkar

Om

Radiohjälpen
Radiohjälpen
Oxenstiernsgatan 26
105 10 Stockholm

08-7840000https://www.radiohjalpen.se/

Radiohjälpen förändrar liv och lindrar nöd genom att engagera, samla och aktivera viljan att stödja människor där det behövs som mest. Stiftelsen Radiohjälpen, i förkortad form benämnd Radiohjälpen, vars beslutande organ är dess styrelse, har till uppgift att i samråd med Sveriges Television AB, Sveriges Radio AB och Sveriges Utbildningsradio AB samordna radio-och TV-bolagens insamlingsverksamhet för humanitärt ändamål.

Följ Radiohjälpen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Radiohjälpen

Världens Barn – nu dubblas ditt stöd18.9.2023 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Insamlingen för Världens Barn fördubblas. Varje inbetalad krona till kampanjen dubblas under de kommande sex veckorna. Dubbleringen innebär att ännu fler barn i världen får möjlighet att vara barn. ”Tack till dig som kämpar för att göra barndomar möjliga,”säger Kristina Henschen, generalsekreterare för Radiohjälpen. ”Ditt engagemang är extra viktigt i en tid av kris- och får i år en dubbel effekt.”

Världens Barn 2023 – här är artisterna13.9.2023 09:10:00 CEST | Pressmeddelande

En rad etablerade och folkkära artister och ett nytt stjärnskott medverkar när hela Sverige kraftsamlar under årets kampanjvecka för Världens Barn – landets bredaste insamling, och Radiohjälpens största, för barns rättigheter runt om i världen. Ett pärlband av artister och gäster framträder i de tre direktsända programmen, och det blir aktuella reportage och rapporter från pågående insamlingsinsatser från norr till söder.

Akut situation för miljoner barn i världen – i höst kraftsamlar Världens Barn9.6.2023 10:05:00 CEST | Pressmeddelande

Formerna för hela Sveriges årliga insamlingskampanj för Världens Barn börjar bli klara. Radiohjälpens insamling pågår året runt men kulminerar under en intensiv vecka i månadsskiftet september-oktober. – Vi är både förväntansfulla och tacksamma för att alla involverade i denna jätterörelse redan är så på tårna och längtar efter att sätta i gång, säger Kristina Henschen, Radiohjälpens generalsekreterare.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum