Avesta kommun

En till Mondo är född - AvMondo kan ses varje dag i sommar

Dela
I söndags satte ”Mondo” Duplantis världsårsbästa i stavhopp. På onsdagen var det dags för att en ny Mondo att se dagens ljus. AvMondo är Avesta Visentparks senast födda kalv. En Mondo som nu kan ses varje dag i sommar.
Nu har visentkalvarna AvMalin och AvDoris fått sällskap av AvMondo i Avestas Visentpark.
Nu har visentkalvarna AvMalin och AvDoris fått sällskap av AvMondo i Avestas Visentpark.

Avesta Visentpark är en kommunal avelspark för den utrotade visenten; Europas största landlevande däggdjur. Samtliga djur som föds i parken får förstavelsen Av.

Fullvuxen väger en tjur upp emot ett ton och når en boghöjd på cirka 1,90. Där är inte nyfödde AvMondo ännu. Han väger nog inte mer än 20-30 kg. Däremot är hans pappa AvSkutt en stor och mäktig tjur. Mamma heter AvMy. Samtliga går just nu i parken tillsammans med ett 30-tal andra djur, om än i olika hägn. I de hägnen är det kon som leder flocken.

AvMondo kan ses så gott som varenda dag i sommar. Avesta Visentpark håller i sommar öppet 21 maj till 17 september, alla dagar utom midsommarafton, mellan klockan 10.00-16.30.

Avestas visentpark grundades 1923 på initiativ av generalkonsul Axel Ax:son Johnson, sedan denne blivit informerad om risken för att arten skulle förintas. Han tog därmed hand om de visenter som Skansen då inte hade utrymme för. Parken förlades först vid Långsjön på Stora Bjurfors gård. Därifrån flyttades de 1939 till Stubbsveden, ett par kilometer utanför Avesta centrum, där parken ligger ännu idag och som sedan 2005 nu är i kommunens ägo. Parken utgör idag en viktig internationell avelsstation för visentens fortlevnad. Under flera år har nämligen Avesta – som första kommun i Europa - varit med om att släppa ut djur i det fria i nationalparker i Karpaterna, Rumänien. Ett arbete som sker tillsammans med organisationen Rewilding Europe.

I Avesta Visentpark finns möjlighet till guidade turer, ett café med mat och kaffe samt hembakt fikabröd, samt lekområde för barn.

Läser mer på www.avesta.se/avesta-visentpark/

För mer information kontakta

Mikael Jansson tel: 0226 64 5039 eller mejl: mikael.jansson@avesta.se

Bildtext: Nu har visentkalvarna AvMalin och AvDoris fått sällskap av AvMondo.

Bilder

Nu har visentkalvarna AvMalin och AvDoris fått sällskap av AvMondo i Avestas Visentpark.
Nu har visentkalvarna AvMalin och AvDoris fått sällskap av AvMondo i Avestas Visentpark.
Ladda ned bild

Om

Avesta kommun
Avesta kommun
Corneliusgatan 16
774 81 Avesta

0226-64 50 00https://www.avesta.se/

När du kommer till Avesta känner du styrkan i älven och värmen från människorna. En 400-årig industrihistoria blandar sig med allt det gröna, hissnande vackra i Koppardalen. Här hittar du kraften från stålet som formats vid martinugnarna under århundraden, idag en styrka hos alla de företag som hittar hit.
Här är det enkelt att verka, leva och andas. Dra några djupa andetag och dina lungor fylls av energi. Här finns plats för udda och lagom, visenter och köpcentrum. Masar och skating. Avesta är där utomhus är mer än Stora och Lilla Helvetet.

Följ Avesta kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Avesta kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum