Över 1000 frivilliga rapporterar till Vilthälsa inpå knuten

– Det är fantastiskt att så många redan är engagerade i nätverket! Fler rapporter och prover från allmänheten bidrar till att SVA kan få en bättre översikt av hälso- och sjukdomsläget av de vilda djuren i Sverige, säger Gustav Averhed, viltveterinär vid SVA.
Vilthälsa inpå knuten är så kallad medborgarforskning, och kan bidra till ökad kunskap om hur de vilda djuren i vår absoluta närhet mår. SVA uppmanar allmänheten att hålla utkik efter döda djur i sina trädgårdar eller i närheten av bostäderna. Den som träffar på ett dött vilt djur kan rapportera in det till SVA och i vissa fall kan det även bli aktuellt att skicka in djurkroppen.
Gå med i nätverket Vilthälsa inpå knuten
Som medlem i nätverket får du nyhetsbrev med information om aktuella viltsjukdomar och projekt ungefär fyra gånger per år. Du bidrar också till att skapa ett stort nätverk av personer från hela landet som återkommande kan rapportera fynd, och även eventuellt skicka in viltprover för undersökning. Med hjälp av rapportörer i alla län och i alla kommuner får SVA en bättre överblick över hälsa och sjukdomar samt indikationer på när och var ökad dödlighet eller sjukdomsutbrott sker hos vilda djur.
Bli medlem här
Anmäl dig som prenumerant på:
https://www.sva.se/vilda-djur/vilthalsa-inpa-knuten/
Rapportera ett sjukt eller dött djur
Länk till webbformuläret:
https://rapporteravilt.sva.se/
Vissa viltsjukdomar kan smitta människor
I en alltmer urbaniserad värld är trädgårdar viktiga för den biologiska mångfalden. Och det är viktigt att veta hur djuren i vår närhet mår. Sjukdomar hos vilda djur kan leda till att en population minskar, men också att en art i värsta fall utrotas i ett visst område. Vilda djur kan dessutom i vissa fall bära på zoonotiska sjukdomar som smittar människor. Det kan handla om till exempel salmonella, sorkfeber, duvpest, influensa, dvärgbandmask eller papegojsjuka. Och därför är det viktigt även för människors skull att få en bättre bild av smittläget hos djuren.
Nyckelord
Kontakter
Gustav AverhedBiträdande statsveterinär, viltveterinär
Tel:018-67 46 06gustav.averhed@sva.seBilder

Om
Friska djur – trygga människor. Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, är en expertmyndighet med beredskapsuppdrag. SVA främjar djurs och människors hälsa, svensk djurhållning och vår miljö genom diagnostik, forskning, beredskap och rådgivning. www.sva.se
Följ Statens veterinärmedicinska anstalt
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Statens veterinärmedicinska anstalt
Avhandling: stoppa Mycoplasma bovis för friskare kalvar och mer mjölk22.4.2025 06:55:00 CEST | Pressmeddelande
Avhandlingen visar att mjölkgårdar med antikroppar mot Mycoplasma bovis (M. bovis) har högre kalvdödlighet än andra gårdar. En jämförelse av mjölkproduktion visade att kor fria från antikroppar producerade betydligt mer mjölk.
Rapportera Fästing 2025: Skicka in din fästing för att kartlägga TBE-virus10.4.2025 06:55:00 CEST | Pressmeddelande
Tack vare att människor över hela Sverige har rapporterat tiotusentals fästingar med bild till Rapportera Fästing har kunskapen om landets fästingarter och deras utbredning ökat. SVA och Uppsala universitet kartlägger i år förekomsten av TBE-virus i fästingar samt var i landet viruset finns. Förhoppningen är 10 000 inskickade fästingar.
Säsongens första fall av fågelinfluensa konstaterat – högriskområden införs27.2.2025 15:29:00 CET | Pressmeddelande
Fågelinfluensasäsongen har hitintills varit lugn och det var nästan ett år sedan det senast påvisades högpatogen fågelinfluensa på vilda eller tama fåglar i Sverige. Men nu har fågelinfluensa konstaterats på en anläggning med hägnade fasaner i Skåne och på en svan som hittats död i Stockholm. Samtidigt rapporteras internationellt om ökat antal fall i vårt närområde och vi har också rapporter om fler misstänkta fall på vilda fåglar.
Sverige får nationellt laboratorium för växtskadegörare23.1.2025 06:55:00 CET | Pressmeddelande
Regeringen ger SVA uppdraget att starta ett nationellt referenslaboratorium för diagnosticering av växtskadegörare. Att Sverige får ett eget referenslaboratorium kommer bidra till en snabbare diagnosticering och bekämpning av växtskadegörare.
Parasiten fårstyng påvisad för första gången sedan 1800-talet22.1.2025 08:55:24 CET | Pressmeddelande
Larver av fårstyng, Oestrus ovis, har hittats i får på Gotland när en tacka med centralnervösa symtom avlivades och obducerades. I bihålorna påvisades cirka 2 cm stora larver som artbestämdes morfologiskt och molekylärt.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum