Uppsala Vatten uppmanar alla att spara på vattnet för att undvika bevattningsförbud

– Nivåerna i Uppsala grundvattentäkter är just nu normala, men vårt VA-system är inte byggt för den extrema konsumtion av dricksvatten som vi ser just nu. Vi har vid flera tillfällen fått lågt tryck i ledningarna när pumparna inte klarat av att svara upp mot vattenkonsumtionen. Det är sådant som kan hända när många plötsligt börjar vattna gräsmattor och fylla pooler. Vi uppmanar därför alla att inte använda dricksvattnet för att vattna gräsmattor eller fylla pooler. Fortsätter det så här finns risken att vi måste införa bevattningsförbud, säger Jenny Sävenhed, avdelningschef för VA-nät på Uppsala Vatten.
Uppsala Vatten uppmanar därför alla Uppsalabor att inte vattna gräsmattan eller fylla poolen med dricksvatten. Om man vattnar gräsmattan mitt på dagen avdunstar det mesta av vattnet. Att låta en slang eller sprinkler stå på innebär att stora mängder vatten försvinner till liten eller ingen nytta.
Vattenspartips för din trädgård
Samla regnvatten i en regntunna för att vattna med.
Anlägg inte gräsmattor och plantera inte häckar under sommartid. Gör det hellre på hösten när det finns vatten i marken, det vill säga i september och framåt.
Använd täckodling. Det hjälper till att minska markens vattenavdunstning.
Placera krukor med känsliga växter på skuggiga platser under soliga dagar.
Du kan också ställa ut vattenhinkar eller PET- flaska med dropphål. En rotvattnare är ett bra alternativ till vattenspridaren för att vattna grönsaker och bärbuskar med mera.
Fundera på om du verkligen behöver fylla din pool med dricksvatten, kan du fylla den med till exempel sjövatten istället? Eller fyll poolen endast en gång, och håll vattnet rent med hjälp av en reningspump och klor så kan du bada i samma vatten länge.
Så funkar dricksvattnet i Uppsala kommun
I Uppsala tar vi till största del grundvatten från Uppsalaåsen och Vattholmaåsen för att producera dricksvatten. Grundvatten är vatten som finns i marken och det bildas av nederbörd.
De stora vattenverken i Uppsala stad försörjer förutom Uppsala stad även Gunsta och Länna med dricksvatten. Men det finns även många mindre vattentäkter i våra kransorter. Lövstalöt-Bälinge, Björklinge-Skuttunge-Läby, Järlåsa, Vänge, Ramstalund, Storvreta, Vattholma, Skyttorp, Lejsta-Gåvsta-Tibble och Knutby försörjs med dricksvatten från lokala vattentäkter.
Vattentäkterna är olika stora. Stora vattentäkter har större lagringskapacitet och påverkas inte lika snabbt av nederbörd, till skillnad från små magasin som reagerar snabbare på mängden nederbörd.
Exempel på en stor vattentäkt är den i Uppsala stad, som är mindre känsligt för variationer i mängden nederbörd. Många av vattentäkterna i kommunens kransorter är små vattentäkter och påverkas snabbt av variationer i mängden nederbörd.
De olika vattentäkterna sitter inte ihop med varandra. Det är därför det kan vara bevattningsförbud på olika orter i kommunen – de får helt enkelt inte sitt dricksvatten från samma vattentäkt.
Nyckelord
Kontakter
Uppsala Vattens presskontaktPresskontakt
Tel:018-727 98 98press@uppsalavatten.seBilder
Länkar
Om
Rent vatten, smarta kretslopp - för hållbart liv i ett växande Uppsala
Uppsala Vatten ger dig rent vatten och smarta kretslopp i ett växande Uppsala.
Vårt mål är att aktivt bidra till ett hållbart samhälle. Det gör vi genom att ständigt utveckla nya resurssmarta lösningar och uppmuntra till återvinning och återbruk. Vi ger Uppsala dricksvatten, renar avloppsvatten och tar hand om regnvatten. Vi skapar kretsloppstjänster där vi gör biogas av matavfall, minskar vattenförbrukningen och återanvänder material på bästa sätt.
Vi är en del av Uppsala kommun och en av de ledande aktörerna i branschen.
Följ Uppsala Vatten och Avfall AB
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Uppsala Vatten och Avfall AB
Uppsala Vatten beviljas stöd på 48 miljoner kronor från Naturvårdsverket11.12.2023 15:12:31 CET | Pressmeddelande
Uppsala Vatten har beviljats Klimatklivets klimatinvesteringsstöd från Naturvårdverket för att bygga ut sin biogasanläggning. Utbyggnaden beräknas öka den lokala produktionen av biogas med 13 GWh per år. Det motsvarar 1,3 miljoner liter diesel per år.
Återbruk av byggvaror startar i Uppsala27.11.2023 09:53:49 CET | Pressmeddelande
Den 27 november startar Uppsala Vatten återbruk av byggvaror i samarbete med Beijer Bygg. Materialet kommer att samlas in på återvinningscentralen i Fyrislund och säljas till rabatterat pris på Beijers butik i Uppsala.
Uppsala Vatten möter Försvarsmakten i Mark- och miljööverdomstolen23.11.2023 09:05:54 CET | Pressmeddelande
På tisdag den 28 november inleds domstolsförhandlingarna mellan Uppsala Vatten och Försvarsmakten. Uppsala Vatten har i nuläget stämt Försvarsmakten på 215 miljoner kronor för PFAS-föroreningar som upptäcktes i Uppsalas dricksvatten 2012 och som fortfarande läcker ut från Försvarsmaktens fastighet.
Lysande vattendroppar i årets Allt ljus på Uppsala1.11.2023 08:56:07 CET | Pressmeddelande
Konstverket Droppen består av vattendroppar som lyser i blått och skiftar till rött vid mänsklig närvaro. Som en påminnelse att vårt sätt att leva påverkar det viktigaste livsmedlet vi har: vårt dricksvatten. Bakom Droppen står konstnären Staffan Karlsson och Uppsala Vatten.
Inget bevattningsförbud i Uppsala inför sommaren5.6.2023 10:00:12 CEST | Pressmeddelande
Inför sommaren är nivåerna normala i Uppsalas grundvattentäkter, och i dagsläget är det inte aktuellt med bevattningsförbud. Men om det blir en torr och varm sommar kan förutsättningarna snabbt förändras.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum