Stort svenskt stöd till sex- och samlevnadsundervisning i Afrika

Dela

Motståndet mot sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) ökar i södra Afrika samtidigt som andelen ungdomsgraviditeter är högst i världen, kunskapen om hiv är begränsad och många unga saknar tillgång till preventivmedel. Ett svenskstött program för sexualundervisning har under 2018–2023 nått miljontals ungdomar och vuxna. Nu ger Sida ytterligare 353 miljoner till FN-organet Unesco för en fortsättning fram till 2027 i 35 afrikanska länder.

Unesco genomför med svenskt stöd sex- och samlevnadsundervisning i Afrika söder om Sahara. Foto: Unesco/O3
Unesco genomför med svenskt stöd sex- och samlevnadsundervisning i Afrika söder om Sahara. Foto: Unesco/O3

– Unesco har överträffat målen med sitt Sidastödda regionala program i Afrika söder om Sahara att stärka ungas sexuella och reproduktiva hälsa, jämställdhet och utbildning. Huvudsyftet har varit att förändra sociala normer och skapa förutsättningar för att unga ska kunna forma sina liv, säger Elisabeth Hårleman, chef för den regionala strategin för SRHR i Afrika.

Under förra året nådde svenskt stöd i Afrika söder om Sahara via FN:s kultur- och utbildningsorgan Unesco:

  • 34,5 miljoner elever med sexualundervisning i skolan
  • 60 miljoner unga med sexualundervisning via mediaplattformar
  • 42 miljoner föräldrar, trosbaserade och traditionella ledare och samhällsaktörer av initiativ för att säkerställa att flickor går kvar i skolan och 2,3 miljoner med information om sexualundervisning.

Under åren 2018 till 2022 utbildades också 535 000 lärare i sex- och samlevnadsundervisning och 317 000 grund- och gymnasieskolor tillhandahöll sexualundervisning via Unesco-programmet Our Rights, Our Lives, Our Future (O3).

Stora behov i Afrika

Behovet är fortsatt stort i Afrika söder om Sahara kring sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, särskilt bland unga där många saknar tillgång till sex- och samlevnadsundervisning och till ungdomskliniker av god kvalitet. Kunskapen om hiv är begränsad samtidigt som flickor i åldern 15-19 är särskilt utsatta för hiv. Få ungdomar har sina behov av preventivmedel tillgodosedda och regionen har högst andel ungdomsgraviditeter i världen.

– Nu har Sida beslutat om stöd till Unescoprogrammets andra fas, som även inkluderar säkra skolmiljöer. Barn och unga måste få känna sig trygga, mobbning både i skolan och online ska motverkas och lärare ska utbildas i att förebygga och hantera mobbning. Även tillgången till hälsotjänster ska stärkas, genom att integrera sexualundervisning och förebyggande av skolrelaterat våld inom skolhälsa, säger Elisabeth Hårleman.

Förändra normer

Sex- och samlevnadsundervisning möter ett välorganiserat motstånd vilket har intensifierats i ett antal länder i Afrika söder om Sahara de senaste åren. Samtidigt har Unesco haft en central roll när utbildnings- och hälsoministrar i Väst och Centralafrika samlades i april för att stödja ett nytt regionalt åtagande för ungas utbildning och hälsa, inklusive sexuell och reproduktiv hälsa.

– Sida har samarbetat med Unesco inom utbildningsområdet sedan 30 år tillbaka och våra erfarenheter är goda. Programmet i Afrika söder om Sahara ger unga tillgång till sexualundervisning, utbildar lärare, ökar medvetenheten hos föräldrar och traditionella och trosbaserade aktörer, samarbetar med civilsamhällesorganisationer och påverkar utbildnings- och hälsodepartement i de olika länderna, säger Elisabeth Hårleman.

Nå unga hbtqi-personer

Det nya stödet på 353 miljoner kronor under 2023–2027 kommer bland annat inkludera digitala innovationer för att nå unga utanför skolan, stödja ungdomsaktivism och stärka ungdomsledda organisationer. Programmets andra fas ska stärka kvaliteten av sex- och samlevnadsundervisningen och arbetet för normförändring samt öka tillgången till preventivmedel, och förebygga våld i och utanför skolan.

Den andra fasen av programmet ska också bidra till att förebygga nya fall av hiv, tidiga och oönskade graviditeter, könsbaserat våld och barnäktenskap samt öka antalet elever som slutför sin utbildning. Unesco ska också ha ett särskilt fokus att nå åldrarna 5–12 år och utsatta grupper som unga med funktionsvariationer, unga hbtqi-personer, unga i konfliktområden eller behov av humanitär hjälp och unga som lever med hiv.

Our rights, Our lives, Our future, på Unescos webbplats|
Sidas arbete med sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, på Sidas webbplats
Strategi för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) i Afrika 2022–2026, på regeringens webbplats

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Unesco genomför med svenskt stöd sex- och samlevnadsundervisning i Afrika söder om Sahara. Foto: Unesco/O3
Unesco genomför med svenskt stöd sex- och samlevnadsundervisning i Afrika söder om Sahara. Foto: Unesco/O3
Ladda ned bild
Unesco genomför med svenskt stöd sex- och samlevnadsundervisning i Afrika söder om Sahara. Foto: Unesco/O3
Unesco genomför med svenskt stöd sex- och samlevnadsundervisning i Afrika söder om Sahara. Foto: Unesco/O3
Ladda ned bild

Sida är Sveriges biståndsmyndighet. Vi arbetar för att minska fattigdom och förtryck i världen. I samarbete med organisationer, myndigheter och företag investerar vi i en hållbar utveckling för alla människor.

Följ Sida

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sida

Humanitärt stöd fördelas till 30 humanitära kriser22.4.2024 13:34:30 CEST | Pressmeddelande

Människors humanitära behov fortsätter öka på grund av fler konflikter, ökade brott mot internationell rätt, och att klimat- och naturkatastrofer blivit vanligare och mer omfattande. Allt fler människor lever i hungersnöd, på flykt från sina hem och under hot om våld och förtryck. Sverige genom Sida fördelar nu 4,3 miljarder kronor till 30 humanitära kriser genom 19 humanitära partner. De kriser som får mest stöd är DR Kongo, Afghanistan, Sudan, Jemen och Etiopien.

Var tredje ukrainare behöver humanitärt stöd23.2.2024 16:08:40 CET | Pressmeddelande

Två år efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina är en tredjedel av ukrainarna på flykt från sina hem, varav de flesta är kvinnor. 14,6 miljoner människor i behov av humanitärt stöd. Sverige genom Sida ger nu nya stöd på sammanlagt 74 miljoner kronor till Internationella Rödakorskommittén ICRC och till den humanitära landfonden UHF. Pengarna går bland annat till kontantstöd, hälsovård och livsmedel och för att säkra tillgången till vatten, värme och elektricitet. Det viktiga arbetet med att återförena familjemedlemmar som kommit ifrån varandra på grund av kriget ingår också.

Ökat svenskt stöd till drabbade i Gaza8.2.2024 06:20:00 CET | Pressmeddelande

Den humanitära situationen i Gaza fortsätter att eskalera och FN varnar för hungersnöd och smittspridning. Sverige genom Sida går in med ytterligare 10,2 miljoner kronor i stöd till International Rescue Committee (IRC) för akutsjukvård. Sida bereder ytterligare stöd om 69 miljoner kronor till flera humanitära organisationer. Samtidigt avvaktar Sida pågående utredningar om påstådda anklagelser mot UNRWA-personal innan beslut om ytterligare utbetalningar till UNRWA kan fattas.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye