Diskrimineringsombudsmannen

DO riktar krav mot kommun för sexuella trakasserier

Dela
DO bedömer att en kommun i Västmanland ska betala diskrimineringsersättning till ett barn i förskolan för sexuella trakasserier. Bakgrunden är att en förskolelärare på en av kommunens förskolor har utsatt barnet för våldtäkt mot barn som också är sexuella trakasserier enligt diskrimineringslagen.

Det sexualbrott som förskoleläraren har gjort sig skyldig till och dömts för i domstol utgör även sexuella trakasserier enligt diskrimineringslagen. Som ansvarig utbildningsanordnare för förskolan ska kommunen därmed betala diskrimineringsersättning till barnet.

DO begär därför att kommunen ska betala 300 000 kronor i diskrimineringsersättning till barnet.

– Den kränkning som förskolläraren har utsatt barnet för är mycket allvarlig och får inte ske. Förskolläraren bär ett straffrättsligt och skadeståndsrättsligt ansvar för gärningen men även kommunen bär ett ersättningsansvar som utbildningsanordnare för förskolan där kränkningen skedde. För att förebygga händelser av det här allvarliga slaget är det motiverat att diskrimineringsersättningen är kännbar för kommunen, säger Sofie Rykowski, jurist på DO:s processenhet.

Kommunen har till den 24 augusti att ta ställning till DO:s krav. Därefter kommer DO att lämna in stämningsansökan till tingsrätten.

DO 2023/3686

Nyckelord

Kontakter

Om

Diskrimineringsombudsmannen
Diskrimineringsombudsmannen
Råsundavägen 18
169 04 Solna

08-120 20 700http://www.do.se/

Diskrimineringsombudsmannen (DO) är en myndighet som arbetar för ett samhälle fritt från diskriminering.

Följ Diskrimineringsombudsmannen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Diskrimineringsombudsmannen

Ny rapport: Kunskapsbrister om AI innebär risk för diskriminering15.11.2023 09:05:21 CET | Pressmeddelande

Många arbetsgivare känner inte till att de redan idag använder sig av artificiell intelligens, AI, eller annat automatiserat beslutsfattande. Det visar den rapport om AI och risker för diskriminering i arbetslivet som Diskrimineringsombudsmannen, DO, publicerar idag. Att arbetsgivare har denna kunskap är avgörande för att arbeta förebyggande för att motverka diskriminering vid tillämpning av tekniken, skriver DO.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum