Hushållens sparande minskar – trots det har en av tio mer än en miljon på banken
SBAB har genomfört en undersökning där 1 000 svenskar tillfrågats om sitt sparande.
Sparandet minskar samtidigt som sparkonto blir alltmer populärt
Av SBAB:s undersökning framgår att sparandet minskar i Sverige. Var fjärde person uppger att de sparar mindre i år jämfört med i fjol. Samtidigt syns en förskjutning i hur pengarna sparas – fler uppger att de ökat sitt sparande på bankkonto.
- Det är väntat att hushållens sparutrymme är mindre nu än i fjol. Inflationen och det senaste årets kraftiga räntehöjningar pressar hushållen. Att sparandet på bankkonto ökar har sannolikt flera orsaker. Fler aktörer erbjuder ränta på sparkonton vilket gör det mer attraktivt. Andra förklaringar kan vara att den finansiella instabiliteten sannolikt får hushållen att buffertspara mer om det är möjligt och då lämpar sig sparkonto bra. Samtidigt har börsen varit relativt svajig det senaste året vilket gör den mindre attraktiv, säger Linda Hasselvik, SBAB:s privat- och boendeekonom.
En av tio har mer än en miljon på banken – samtidigt har många en mycket liten buffert
Av undersökningen framgår att var tionde person har mer än en miljon sparat på bankkonton, det vill säga på sparkonton, lönekonton eller transaktionskonton. En majoritet, 53 procent, har mer än 100 000 kronor. Samtidigt anger 11 procent att de har mindre än 25 000 kronor på banken och var tjugonde person att de har så lite som mellan noll och fem tusen kronor.
- Vi vet från olika sammanställningar att hushållens sparande i Sverige är mycket högt i ett internationellt perspektiv. Vår undersökning visar samtidigt att sparandet är ojämnt fördelat. Andelen som har över en miljon kronor på banken är ungefär lika stor som den andel som har 25 000 kronor eller mindre. Att så pass många som fem procent uppger sig ha fem tusen kronor eller mindre i sparande, är förstås oroande, säger Linda Hasselvik.
Bara en tredjedel av spararna vet vilken ränta de får
Trots att hushållen i Sverige har relativt sett mycket pengar på sparkonton och att det blivit alltmer populärt så vet en tredjedel inte vilken ränta de får. 41 procent uppger att de heller inte jämfört räntorna hos olika aktörer eftersom de anser att det inte är värt det, för att räntorna är så låga.
- Den senaste tiden har det funnits synpunkter på bankernas vinster men samtidigt lånar många fortfarande ut sina pengar gratis till sin bank. Mitt råd är att faktiskt ta reda på om banken erbjuder ränta och att annars flytta pengarna till en aktör som gör det. Att spara 100 000 kronor under ett år till en ränta på till exempel 3 procent ger trots allt en avkastning som efter skatt motsvarar till exempel 140 liter mjölk eller 10 tacokvällar för fyra personer, säger Linda Hasselvik.
Hälften av hushållen vet inte vad de sparar till
En majoritet av de svarande, 51 procent, vet inte vad de sparar till. Bland de som vet är det vanligast att spara till en buffert för oförutsedda händelser. Det uppger nästan 70 procent. 44 procent uppger också att de sparar till pensionen. Var tredje person sparar till resor och nöjen. Det är också relativt vanligt att spara för att senare kunna investera i hemmet, vilket var fjärde person uppger sig göra.
- Det är anmärkningsvärt att hälften av spararna inte vet vad de sparar till. Det är bra att det finns en stark sparandekultur men samtidigt ökar motivationen sannolikt ytterligare om man har ett tydligt mål för sitt sparande. Om man saknar det så finns därför skäl att fundera på vad man faktiskt kan använda pengarna till och hur det gynnar en, säger Linda Hasselvik.
Om undersökningen:
Enkätundersökningen genomfördes av Kantar på uppdrag av SBAB i maj 2023. Drygt 1000 individer deltog i undersökningen.
I bifogad excelfil hittar du samtliga frågor och svar från undersökningen.
Nyckelord
Kontakter
Catharina HenrikssonPresschef
Tel:076-118 79 14catharina.henriksson@sbab.seLinda HasselvikPrivat- och boendeekonomSBAB
Tel:070-561 21 47linda.hasselvik@sbab.seDokument
Om
Om SBAB
SBAB:s affärsidé är att med nytänkande och omtanke erbjuda lån och sparande samt andra tjänster till privatpersoner, bostadsrättsföreningar och fastighetsbolag i Sverige. SBAB bildades 1985 och ägs av svenska staten. Bostadssajten Booli och mäklarguiden Hittamäklare är en del av SBAB:s trygga och enkla tjänster för bolån och boendeekonomi utan krångel. Antal bolånekunder uppgår till 298 000 och 679 000 privatpersoner har sparkonto (per den 7 februari 2025). Antal medarbetare (FTE) är 1 082. SBAB prioriterar fyra av FN:s globala hållbarhetsmål (8, 11, 12 och 13) inom ramen för Agenda 2030. Målen utgör en integrerad del av SBAB:s hållbara styrmodell och dagliga arbete. Läs mer på: sbab.se, booli.se, hittamaklare.se, facebook.com/sbabbank och linkedin.com/company/sbab-bank.
Följ SBAB Bank
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från SBAB Bank
Större sannolikhet att styrräntan sänks än höjs i tullkrigets spår17.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
BNP-tillväxten i år revideras ner från 1,8 till 1,4 procent i kölvattnet av tullkriget. Att inflationen de senaste tre månaderna legat över Riksbankens mål bedöms bero på tillfälliga faktorer. Svensk ekonomi går på knäna, arbetslösheten fortsätter att öka trendmässigt och hushållen håller alltjämt hårt i plånboken. Tullkriget medför samtidigt betydande osäkerhet för både BNP- och inflationsutvecklingen. Bedömningen är ändå att det är större sannolikhet att styrräntan sänks än höjs. Riksbanken väntas sänka styrräntan i augusti, vilket i så fall ger lite lägre rörliga bolåneräntor. Aktiviteten på bostadsmarknaden tar inte fart, i synnerhet inte för bostadsrätter. Däremot justeras bostadsbyggandet i år upp till 29 000 bostäder. Bostadspriserna väntas öka måttligt, med dryga 3 procent under året. Reformerna i vårpropositionen, inklusive nya ROT, väntas ha liten betydelse för den ekonomiska aktiviteten i stort och för bostadsmarknaden.
Var fjärde bostad säljs utan betald annons16.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
SBAB har i en ny undersökning frågat storstadsmäklare hur stor andel av deras försäljningar som de bedömer sker utan att objektet visats på Hemnet. Resultatet visar att var fjärde bostad säljs utanför sajten. Sju av tio mäklare tror dessutom att det kommer att bli än vanligare framöver. Utvecklingen hänger samman med den framväxande förmarknaden och ställer högre krav på bostadsspekulanter att vara proaktiva och söka information via fler kanaler än den traditionella när de letar efter en ny bostad.
Fler väljer att binda sina bolån – kan vara ett trendskifte11.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Andelen nya SBAB-kunder som väljer att binda sina bolån har mer än fördubblats mellan januari och mars – från 3 till 7 procent. Det är den högsta andelen på över ett år och kan tyda på ett trendskifte. Oron i omvärlden spelar troligen en roll för detta.
SBAB sänker räntorna på bundna bolån10.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Nu sänker SBAB listräntorna på bundna bolån med bindningstid 1–10 år, med 0,10 procentenheter. Räntesänkningen beror på att marknadsräntorna har sjunkit vilket i sin tur lett till minskade upplåningskostnader för banken. Förändringarna träder i kraft idag torsdag 10 april.
Sjunkande temperatur på bostadsmarknaden i mars4.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
SBAB/Booli:s indikator Bomarknadstempen – som mäter hur lätt det är att sälja en bostad – visar att temperaturen sjönk tillbaka något under mars. En större andel prissänkta bostäder, fallande budpremier och fler återpublicerade annonser är tre förklaringar.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum