Sveriges Museer

Rekordhögt förtroende för museerna

Dela

SOM-institutets förtroendeundersökning visar att allmänheten har fortsatt högt förtroende för museerna. Årets mätning visar en ökning från +59 till +72 i förtroendebalans jämfört med förra årets siffror.

Resultatet backas upp av de svenska museicheferna där en övervägande majoritet vittnar om positiv återkoppling och starkt förtroende från publiken, enligt en ny rapport från branschorganisationen Sveriges Museer.

– Här kan vi verkligen prata om museicred! SOM-institutets undersökning visar på ett rekordhögt förtroende för museerna, en siffra som ingen annan bransch kan mäta sig med. Det är ett toppbetyg på Sveriges alla museer, säger Gunnar Ardelius, generalsekreterare Sveriges Museer.

Museernas förtroendebalans +72 i kan jämföras med Folkhälsomyndigheten som får siffran +57 och sjukvården +50 i de senaste mätningarna.

Vad är det då som bygger detta förtroende? I rapporten möter vi svenska museichefer som kommer till tals om publikens återkoppling till verksamheten, indikationer på det höga förtroendet, vad som bygger trovärdighet – men också om hur de uppfattar det politiska engagemanget kring museernas arbete.

SOM-undersökningarna genomförs varje år sedan 1986 av SOM-institutet vid Göteborgs universitet. Syftet med undersökningarna är att kartlägga svensk opinion och belysa hur svenska folkets vanor och attityder förändras över tid. Måttet som anges är förtroendebalans bland dem med åsikt i frågan.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ladda ned bild
Gunnar Ardelius Foto Ola Kjelbye
Gunnar Ardelius Foto Ola Kjelbye
Ladda ned bild

Dokument

Om oss

Sveriges Museer bildades 2004. Vi tar tillvara och driver den svenska museisektorns gemensamma intressen. Med drygt 240 medlemmar representerar vi stora delar av Museisverige.

Följ Sveriges Museer

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Museer

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum