Sanktionsavgifter för sena restanmälningar av läkemedel

Sanktionsavgifterna blir nu en av flera åtgärder som ökar möjligheterna att hitta alternativ vid en restanmälan. Det bidrar till förbättrad patientsäkerhet och folkhälsa. En stor andel av alla restanmälningar har tidigare skett samma dag eller efter det att restsituationen uppstått.
– Det kan innebära problem för patientsäkerheten om inte vi som myndighet eller vården har haft chans att förutse restsituationen och förebygga konsekvenserna av en sådan. God framförhållning ger möjligheter till samverkan för att hitta säkra och effektiva alternativ inför kommande restsituationer och ökar möjligheterna till patientsäker vård, säger Ebba Hallberg vid Läkemedelsverket.
Antalet restanmälda läkemedel Sverige med pågående restsituation är 6,7 % av det totala antalet läkemedel på den svenska marknaden. För de allra flesta av restsituationerna finns det alternativa läkemedel tillgängliga och ofta är restsituationen relativt kort.
– På det stora hela fungerar läkemedelsförsörjningen i Sverige normalt, men för patienter, vård och apotek kan ett restanmält läkemedel skapa stora problem. Läkemedelsverket har haft fokus på tillgänglighetsfrågan under en längre tid och har presenterat flera regeringsuppdrag inom området som tar sikte på en förbättrad nationell situation framöver. Sanktionsavgifterna blir nu ett tillskott i verktygslådan, säger Ebba Hallberg vid Läkemedelsverket.
Den som har fått ett läkemedel godkänt för försäljning ska enligt läkemedelslagen minst två månader i förväg meddela Läkemedelsverket om försäljningen av läkemedlet upphör tillfälligt eller permanent på den svenska marknaden. Om det finns särskilda skäl, får meddelandet lämnas senare än två månader i förväg.
Nyckelord
Kontakter
Pressjour
Tel:018-18 36 25press@lakemedelsverket.seBilder

Länkar
Om
Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.
Följ Läkemedelsverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket
Ann Lindberg blir ny generaldirektör för Läkemedelsverket23.4.2025 08:31:12 CEST | Pressmeddelande
Regeringen har utsett Ann Lindberg till ny generaldirektör och chef för Läkemedelsverket. Det meddelade sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson på en pressträff. Ann Lindberg tillträder tjänsten den 1 maj 2025.
EU godkänner läkemedel för tidig Alzheimers sjukdom16.4.2025 11:37:59 CEST | Pressmeddelande
Europakommissionen har godkänt ett nytt läkemedel för behandling av tidig Alzheimers sjukdom. Godkännandet innebär att läkemedlet Leqembi får användas inom EU, men bara för en avgränsad grupp patienter och med tydliga krav på riskhantering.
Mer kunskap ska rädda liv vid opioidförgiftning15.4.2025 10:55:45 CEST | Pressmeddelande
Regeringen ger Läkemedelsverket i uppdrag att utveckla och sprida kunskapen om användningen av läkemedel som verkar som opioidantagonister som till exempel Naloxon.
Gemensamma nordiska förpackningar på engelska27.3.2025 08:46:02 CET | Pressmeddelande
De två första gemensamma nordiska läkemedlen med engelsk text har nu godkänts för användning i alla nordiska länder. Detta gör de små nordiska marknaderna mer attraktiva och förbättrar tillgången på viktiga läkemedel.
Ny handlingsplan för bättre läkemedelsanvändning26.3.2025 15:00:00 CET | Pressmeddelande
En ny handlingsplan för den nationella läkemedelsstrategin har tagits fram av Centrum för bättre läkemedelsanvändning, (CBL) på Läkemedelsverket. Handlingsplanen är framtagen tillsammans med 20 myndigheter och organisationer inom den nationella läkemedelsstrategin.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum