Fler uppsagda tjänstemän under andra kvartalet

Dela

Arbetsmarknaden för tjänstemän i privat sektor har varit urstark efter pandemin men nu syns en viss avmattning. Under årets andra kvartal har 4407 uppsagda tjänstemän sökt stöd hos omställningsorganisationen TRR. Samtidigt märks en positiv trend - det tog i genomsnitt endast fem månader för tjänstemännen att hitta en ny sysselsättning.

– Summerar vi det senaste halvåret så har det varit en större osäkerhet, såväl i ekonomin som i omvärlden, vilket påverkat många företag. Samtidigt är andra i skriande behov av att rekrytera och är snabba på att anställa tjänstemännen som ju är väldigt eftertraktade, säger Johan Lagerhäll, vd på Trygghetsrådet TRR.

Totalt 4407 privatanställda tjänstemän har sökt stöd hos TRR under andra kvartalet. Att jämföra med 2628 personer under första kvartalet i år och 1896 personer under andra kvartalet 2022, som var ett exceptionellt starkt år på den privata arbetsmarknaden. De senaste 10 åren har i genomsnitt 3200 tjänstemän varslats under årets andra kvartal, bortsett från pandemiåret 2020 då hela 9287 tjänstemän i privat sektor sades upp och fick stöd av TRR.

Fortsatt hög efterfrågan på arbetskraft

Att det trots ökningen fortsatt är hög efterfrågan på arbetsmarknaden framgår tydligt i statistiken. 94% av tjänstemännen hos TRR gick vidare till nytt jobb, studier eller till att starta eget under kvartalet. Totalt 1585 tjänstemän har fått en positiv lösning under kvartalet.

TRRs statistik visar också en annan positiv arbetsmarknadstrend - det gick snabbt för många att hitta en ny sysselsättning under kvartalet. I genomsnitt tog det drygt 5 månader under kvartalet, jämfört med nästan 8 månader 2022. Så kort omställningstid har det inte varit under perioden sedan 2009.

– Det råder fortsatt en stor kompetensbrist på arbetsmarknaden och även om vi sett en avmattning inom vissa sektorer under andra kvartalet så är det andra branscher som rekryterar för fullt, säger Erica Sundberg, operativ chef på TRR.

Fakta i siffror: 

  • Totalt 7235 uppsagda tjänstemän är just nu inskrivna hos TRR (jfr 4676 under andra kvartalet 2022) 
  • 1585 tjänstemän har gått vidare till ny sysselsättning under kvartalet (jfr 1865 under 2022)
  • Genomsnittstiden för att få en ny sysselsättning har varit 159 dagar under kvartalet (jfr 242 under 2022)
  • För de tjänstemän som fått ny sysselsättning fördelar det sig som nedan:
     - 66% har fått tillsvidareanställning och 22% en tidsbegränsad anställning 
     - 4% av de uppsagda tjänstemännen har börjat studera
    - 7% startar egen rörelse/eget företag 


Följande branscher har sagt upp flest tjänstemän under kvartalet:

1. Handel & Försäljning
2. Elektronikindustrin
3. Bygg/Anläggning/Fastighet
4. Teknikkonsult
5. Finans/Försäkring/Ekonomitjänster

Nyckelord

Kontakter

Om TRR

TRR arbetar för tjänstemän och arbetsgivare inom det privata näringslivet. Vi är specialister på omställning och kompetensstöd. I våra 35 000 anslutna företag arbetar drygt 1,1 miljoner tjänstemän. Genom olika tjänster och rådgivning vägleder vi företag och deras medarbetare mot ny anställning, studier eller till att starta eget företag. TRR grundades 1974 av parterna på den privata arbetsmarknaden: arbetsgivarförbunden inom Svenskt Näringsliv och fackförbunden inom PTK. TRR är en stiftelse som drivs utan vinstintresse och styrelsen består av representanter för PTK och Svenskt Näringsliv.

Följ TRR

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från TRR

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye