Statens veterinärmedicinska anstalt

Undvik att sprida afrikansk svinpest med foder och matrester

Dela

Årets torka kan medföra en ökad risk att afrikansk svinpest (ASF) förs in i Sverige. Orsaken är att djurägare kan behöva köpa in hö, halm och foder från ASF-smittade länder. Du som är grishållare behöver följa vissa rekommendationer för att minska risken för smitta med importerat foder, detta gäller även för andra djurhållare som tar in foder från ASF-länder för att minska risken för smittspridning till vildsvin.

Vildsvin i profil
Vildsvin (genrebild). Foto: iStock

Rekommendationer om foder och halm

I områden där afrikansk svinpest (ASF) finns hos vildsvin är lokalt skördat foder en riskfaktor för smitta till tamgrisar. För att kunna använda foder och strö måste det lagras vildsvinssäkert en viss period innan det ges till grisarna. Spannmål och färskt gräs ska lagras i en månad och halm ska lagras tre månader efter skörd. Om du ska importera foder och halm från ett land med ASF måste du alltså lagra det såsom beskrivs ovan innan du ger det till dina grisar. Detta gäller även för användning av foder vid åtel till vildsvin.

Vildsvin och grisar kan smittas av våra matrester

SVA bedömer att det mest sannolika scenariot för hur ASF skulle kunna nå Sverige är via icke kommersiella gris/vildsvinsprodukter från länder där afrikansk svinpest finns. Kommersiella fläskprodukter bedöms inte vara en risk. Släng matrester i soporna, lämna dem inte i markerna efter en picknick eller vid rastplatser utmed vägar så att vildsvin kan komma åt dem. Likaså ska man inte mata grisar om man är på gårdsbesök.

Jordbruksverkets arbete mot ASF

Afrikansk svinpest, ASF, fortsätter att slå hårt mot vildsvin och grisnäring i EU-länder som Tyskland, Polen och de baltiska staterna. I Sverige är fokus på dels att minimera risken för att virussjukdomen når landet, dels att utveckla förmågan att kunna bekämpa den effektivt om den skulle komma hit. Därför är informationsinsatser viktiga och här samverkar vi med bland annat med länsstyrelser och branschorganisationer.

Samverkan är a och o

Risken för introduktion av ASF bedöms relativt sett vara högre i Skåne, Halland, Blekinge och Södermanland. Därför har Jordbruksverket särskilt koncentrerat sitt arbete till dessa län.

- Vi samarbetar med de fyra länsstyrelserna kring smittskydd, beredskap och vildsvinsförvaltning. Länsstyrelserna bidrar även med skyltning och annat kommunikationsarbete. Viktiga erfarenheter och goda exempel kan i nästa steg ge nytta för samtliga län – även om risken just nu bedöms som något högre i dessa fyra län kan ASF dyka upp var som helst i landet, säger Maria Cedersmyg, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket.

Jordbruksverket har också tecknat avtal med frivilliga försvarsorganisationer för att snabbt kunna få hjälp med hantering av vildsvinskadaver vid ett eventuellt utbrott.

Rapportera självdöda vildsvin  

Tidig upptäckt av smittan är mycket viktigt för att kunna bekämpa den och minska de negativa effekterna av ASF. Under den första halvan av 2023 undersöktes 43 upphittade vildsvinskadaver för ASF av Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA. Alla visade negativt resultat för viruset.

- För att vara säkra på att vi hittar smittan om den kommer behöver vi undersöka fler vildsvin, och för det är vi helt beroende av rapporter från jägare och allmänhet. Man kan rapportera upphittade vildsvinskadaver på rapporteravilt.sva.se. Grishållare som upplever sjuklighet eller dödlighet bland tamgrisar ska kontakta sin veterinär, säger Erika Chenais, statsveterinär på SVA.

Nyckelord

Kontakter

Friska djur – trygga människor. Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, är en expertmyndighet med beredskapsuppdrag. SVA främjar djurs och människors hälsa, svensk djurhållning och vår miljö genom diagnostik, forskning, beredskap och rådgivning. www.sva.se - http://www.sva.se

Följ Statens veterinärmedicinska anstalt

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Statens veterinärmedicinska anstalt

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye