Ny certifiering för verkstäder dröjer - Sverige först ut

Dela

EU:s nya behörighetscertifiering av stöld- och säkerhetsrelaterad fordonsdata - SERMI - skulle ha införts den 1 augusti i hela unionen. Men nu senareläggs införandet, men Sverige blir först med att sjösätta SERMI.

SERMI är en ny behörighetscertifiering för stöld- och säkerhetsrelaterad fordonsdata. När SERMI införts så måste en fordonsverkstad verksam i alla EU-länder räkna med att behöva vara certifierad för SERMI för att bland annat kunna ladda hem eller på annat sätt ta del av till exempel stöld- eller säkerhetsrelaterad mjukvara eller sådant som att programmera en bilnyckel.

SERMI skulle hja införts i hela EU den 1 augusti i år, men kommer efter ett nytt beslut att istället införas stegvis i land efter land.

Enligt EU-kommissionens förordning (EU) 2021/1244 skulle SERMI ha trätt i kraft i alla EU:s medlemsstater från och med den 1 augusti 2023. Men eftersom inte alla medlemsstater till den 1 augusti kommer att ha ett ackrediterat kontrollföretag för SERMI så har SERMI:s insatsgrupp i samarbete med Europeiska kommissionen beslutat att implementera SERMI i de EU-länder som är redo och ha ett stegvis införande.

För Sverige, som är först inom EU med att ha godkända (ackrediterade) kontrollföretag på plats, sker även liten tidsförskjutning vilket innebär att införandet av SERMI nu är satt till den 1 oktober 2023.

– Det är samtidigt bra, för då har fler verkstäder möjlighet att vara certifierade och klara, säger Bo Ericsson, tf vd för SFVF.

Nyckelord

Kontakter

Sveriges Fordonsverkstäders Förening - SFVF Är en branschförening där verkstädernas frågor står i centrum. SFVF är Nordens största verkstadsförening inom fordonsbranschen och representerar över 2000 seriösa medlemsföretag från både lätta och tunga sidan. SFVF:s medlemmar består av professionella service, däck, rekond, glas, lack och skadeverkstäder. Hos SFVF är även företag som jobbar med försäljning av bil, lastbil, husvagn och husvagnar medlemmar. SFVF - samverkar med myndigheter, departement och organisationer på både den svenska och europeiska fordonseftermarknaden. SFVF - bevakar, informerar, är med och påverkar regler, lagar och övergripande beslut i branschen. Allt för att förbättra villkoren både för bilägare och medlemsföretagen. Sveriges Fordonsverkstäders Förening Är medlem i CECRA - https://www.cecra.eu/ som är den europeiska samarbetsorganisationen för fordonshandel och fordonsverkstäder. Är medlem i det internationella skadenätverket AIRC - https://airc-int.com/SFVF driver genom samarbetet med AFCAR - https://www.afcar.eu/ kampanjen för bilägarnas och verkstädernas rättigheter, Rigth-to-Repair Campaign, förkortat R2RC.

Följ Svenska Fordonsbranschen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Fordonsbranschen

Därför bör vi ha ett RUT-avdrag för bilreparationer27.9.2023 11:10:58 CEST | Pressmeddelande

En pressad ekonomi för många bilberoende i Sverige bidrar till att många bilägare drar in på service och reparationer. Dåligt underhållna bilar riskerar drabba trafiksäkerheten och miljön, därför behövs ett RUT-avdrag för bilreparationer riktat till bilägare i glesbygd. Några av de samhällsgrupper som får bära en extra tung ekonomisk börda är de som bor i Sveriges utpräglade glesbygdsområdena och är helt beroende av sin bil för att kunna klara vardagen.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye