Svensk Handel

Modehandeln ökade måttligt i juni: ”Shoppande turister kan ge ett lyft i sommar”

Dela
Stilindex från Svensk Handel visar att det soliga vädret på många håll runt om i landet samt midsommarfirande bidrog till att modehandeln i rörliga priser fortsatte uppåt under juni månad. De tuffa tiderna är dock långt från över, och många handlare förbereder sig nu för tuffare månader.

Såväl kläd- som skohandeln noteras för ökningar jämfört med samma månad föregående år. Klädhandeln ökade med 0,8 procent och skohandeln med 2,6 procent. Resultaten i Stilindex presenteras dock i löpande priser, om man utgår från den senast presenterade inflationen på kläder och skor innebär månadens siffror alltjämt en minskning i volym.

Butiker och e-handel Juni 2023-2022 Juni 2023 - 2021 Ackumulerat 2023/2022 Ackumulerat 2023/2021
Kläder

0,8 %

14,0 % 2,0 % 31,0 %
Skor 2,6 % 14,1 % - 0,4 % 30,4 %

Kommentarer från Svensk Handel

- Positiva siffror är givetvis alltid välkomna, och vi vet att vissa går mot strömmen, men vi kommer inte ifrån att många handlare hade behövt starkare junisiffror. Det ansträngda ekonomiska läget slår hårt mot såväl konsumenterna som butiksägare. Den svaga kronan och räntehöjningar slår hårt mot hela branschen, säger Sofia Larsen, vd på Svensk Handel.

- Den svaga kronan är negativ för handeln i stort, men den ökade turismen, och därmed konsumtionen, från utlandet kan medföra att modehandlare på gynnsamma orter kan dra nytta av det ökade kundinflödet. Vår förhoppning är att detta ska märkas av i augusti månads siffror, säger Sofia Larsen.

- Handeln är en av de branscher som tidigast märkte av de tuffa ekonomiska tiderna och vi kan inte se något tydligt ljus i slutet av tunneln. Försäljningen för detaljhandeln har minskat 13 månader i följd och vi tror alltjämt att hösten blir tuff för många, avslutar Sofia Larsen.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Dokument

Länkar

Om

Svensk Handel
Svensk Handel
Regeringsgatan 60
103 29 Stockholm

010-47 18 500http://www.svenskhandel.se

Svensk Handel är en bransch- och arbetsgivarorganisation för små och stora företag inom parti-, detalj- och e-handeln. Handeln utgör en dryg tiondel av Sveriges BNP och Svensk Handels drygt 9 000 medlemsföretag har sammanlagt 250 000 människor anställda.

Ordförande är Anders Svensson och vd är Sofia Larsen. Svensk Handel ingår i Svenskt Näringsliv.

Följ Svensk Handel

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svensk Handel

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye