Nytt forskningsprojekt ska göra Sverige ledande inom hållbar pressgjutning
En drivkraft, förutom hållbarhet, är stärkt konkurrenskraft genom ökad flexibilitet, vilket gör att produktförändringar och varianter kan implementeras snabbare och mer kostnadseffektivt i produktionen. Detta bland annat genom användning av modulära gjutverktyg där 3D-printing har blivit en intressant teknik för komplexa geometrier och optimerad alternativt ökad livslängd.
Under 2023 ska ett detaljerat underlag tas fram för beslut om etablering av en forsknings- och demoanläggning för hållbar tillverkning genom pressgjutning. Detta inkluderar en kravspecifikation för anläggningen, investeringsbudget, lokalisering, tidplan, organisation samt affärsplan. Kompletterande befintliga resurser, såväl nationellt som internationellt, skall kartläggas och samarbetsformer med dessa beskrivas.
Resultatet skall bli ett avsevärt minskat koldioxidavtryck från framtida produkter. Vidare skall funktionsintegrering i den gjutna komponentens design nyttjas för att minska antalet material i komplexa produkter samt för att underlätta demontering och därmed effektivisera återanvändning och återvinning av komponenter och material i rena materialströmmar utan blandning eller kontaminering och därmed förlorat materialvärde.
SUSCAST ska utarbeta en detaljerad verksamhetsmodell och handlingsplan för etablering av en nationell forsknings- och demoanläggning för hållbar tillverkning genom pressgjutning, med beräknad start under fjärde kvartalet 2025 eller senast första kvartalet 2026. Detta inkluderar också rekrytering av en kritisk massa av kompletterande industriintressenter till satsningen i ett tidigt skede.
I projektet deltar Volvo Cars, Husqvarna, CompTech, RISE, Jönköping University och Chalmers.
SUSCAST har en total budget på 2,4 miljoner kronor, varav 780 000 kronor kommer från Vinnova.
Inom det strategiska innovationsprogrammet Metalliska material finns insatsformen "Enskilda projekt". Den används för att fylla behov som delas av en stor del av innovationsområdets aktörer, men som inte är lämpligt att fylla genom en utlysning.
Nyckelord
Kontakter
Gert NilsonProgramchef Metalliska material
Tel:08 679 17 05gert.nilson@jernkontoret.seTommy EkholmKommunikatör, Metalliska material
Tel:08 679 17 16tommy.ekholm@jernkontoret.seBilder
Om
Det strategiska innovationsprogrammet Metalliska material syftar till att förverkliga den strategiska forsknings- och innovationsagendan Nationell samling kring metalliska material. Programmet är en del av Vinnovas, Energimyndighetens och Formas satsning på strategiska innovationsprogram och samlar Sveriges metallindustrier: Stål, aluminium, hårdmetall, gjutstål, gjutjärn och gjutna icke-järnmetaller.
Följ Metalliska material
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Metalliska material
Avslutande forskningssatsning från Metalliska material21.11.2023 10:12:12 CET | Pressmeddelande
Inom det strategiska innovationsprogrammet Metalliska material satsas nu cirka 4,9 miljoner kronor i programmets sista enskilda projekt. Det är sju delprojekt i det enskilda projektet som har beviljats stöd från den svenska innovationsmyndigheten Vinnova.
Blicken mot framtiden på Metalliska materials programkonferens21.3.2023 08:36:43 CET | Pressmeddelande
Den 15–16 mars 2023 samlades nära 200 personer för att delta i det strategiska innovationsprogrammet Metalliska materials årliga programkonferens på Skogshem & Wijk på Lidingö i Stockholm. Denna gång var det tioårsjubileum för den sedvanligt mycket välbesökta konferensen. Under dessa tio år har programkonferensens placerat sig som Sveriges främsta mötesplats för metallforskning, med deltagare från såväl industri och akademi som forskningsinstitut och myndigheter.
Positiv nioårsutvärdering för Metalliska material21.12.2022 08:27:07 CET | Pressmeddelande
Det strategiska innovationsprogrammet Metalliska material har under året genomgått sin nioårsutvärdering. Resultatet av utvärderingen visar att Metalliska är ett mycket välskött program och lyfter bland annat hur Metalliska material har axlat rollen som nationell kraftsamlande aktör och samverkansplattform för svensk metallforskning.
Nytt projekt introducerar additiv tillverkning inom jordbrukssektorn22.11.2022 07:00:00 CET | Pressmeddelande
AMjord, ett nytt projekt inom det strategiska innovationsprogrammet Metalliska material, syftar till att öppna en stor och viktig bransch för metallisk additiv tillverkning, nämligen jordbrukssektorn. Då mer specifikt den utrustning som används för jordberedning, som behöver nyttja de mest nötningsbeständiga metaller som finns att tillgå, eftersom verktygsnötningen försvårar ett effektivt och hållbart jordbruk.
Nytt projekt ska stärka stålindustrins omställning21.11.2022 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Målet med OXELHY, ett nytt projekt inom det strategiska innovationsprogrammet Metalliska material, är att visa på styrkor och möjligheter med att använda elektrisk värmning eller väteförbränning jämfört med konventionella metoder vid återvärmning av stål. Detta för att främja en mer resurseffektiv och koldioxidneutral ståltillverkning.