Avslutande forskningssatsning från Metalliska material
Inom det strategiska innovationsprogrammet Metalliska material satsas nu cirka 4,9 miljoner kronor i programmets sista enskilda projekt. Det är sju delprojekt i det enskilda projektet som har beviljats stöd från den svenska innovationsmyndigheten Vinnova.
Ett enskilt projekt, som nu fått stöd från Vinnova, utgör en avslutande satsning inom Metalliska material. Genom en öppen insamlingsprocess har Metalliska material samlat delprojekt som ämnar undersöka och implementera intressanta resultat eller nya ideér från tidigare forskningsprojekt.
Denna avslutande satsning består av sju olika delprojekt som avser materialkaraktärisering, undersökning av nya bearbetnings-metoder, implementering av verktyg och undersökning av en ny gjutmetod.
Projektet utgör en sista satsning inom programmet Metalliska material som tillsammans med utlysningen ”Språngbräda till framtidens metalliska material” ger en grund för innovationsområdet att identifiera specifika satsningar att fortsätta bygga på för att inte tappa fart i innovationssystemet i väntan på nya förutsättningar och finansieringsmodeller.
De sju delprojekten REMI, CONTEXT, VILMA, ENYFOIL, ReTestBrass, DETECT och AluSurf genomförs som separata förstudier. Projekten inkluderar bland annat labbtester, modellering och andra undersökningar.
De beviljade delprojekten är:
Delprojektet Remi har som mål att validera om en induktionsutrustning kan användas för att påverka flytbarheten av en järnbaserad smälta.
Remi har en total budget på 625 000 kronor, varav 500 000 kronor kommer från Vinnova.
Delprojektet CONTEXT fullt ut kunna implementera Agenda2030-kompassens ”context-mapper”, som denna gång har mycket mer data att utgå ifrån.
CONTEXT har en total budget på 207 500 kronor, varav 160 000 kronor kommer från Vinnova.
Delprojektet VILMA ska undersöka möjligheterna med vibrationsassisterad borrteknik, jämföra metoden med minimalsmörjning och ta fram en metod för hållbar borrning i aluminium.
VILMA har en total budget på 1,12 miljoner kronor, varav 500 000 kronor kommer från Vinnova.
Delprojektet ENYFOIL ska påbörja arbetet med att beskriva vilka egenskaper som är utmärkande och viktiga hos batterifolier för hög prestanda och minskad kassation samt hur den bör analyseras avseende karakterisering av dess nyckelegenskaper.
ENYFOIL har en total budget på 625 000 kronor, varav 500 000 kronor kommer från Vinnova.
Delprojektet ReTestBrass ska ta fram underlag för en ny metod för att utvärdera blyfria mässing.
ReTestBrass har en total budget på 740 000 kronor, varav 500 000 kronor kommer från Vinnova.
Delprojektet DETECT ska fortsätta att undersökta fenomenet med verktygsskydd som en följd av kontrollerade kemiska reaktioner i arbetsstycket under bearbetningen.
DETECT har en total budget på 750 000 kronor, varav 500 000 kronor kommer från Vinnova.
Delprojektet AluSurf ska paketera ett demo-verktyg för att klassa, beskriva och bestämma metallytor, som tagits fram digitalt i form av en app, för att kunna testas och implementeras.
AluSurf har en total budget på 733 500 kronor, varav 500 000 kronor kommer från Vinnova.
Nyckelord
Kontakter
Gert NilsonProgramchef Metalliska material
Tel:08 679 17 05gert.nilson@jernkontoret.seLotta SörlinBiträdande programchefMetalliska material
Tel:08 679 17 03lotta.sorlin@jernkontoret.seBilder
Det strategiska innovationsprogrammet Metalliska material syftar till att förverkliga den strategiska forsknings- och innovationsagendan Nationell samling kring metalliska material. Programmet är en del av Vinnovas - https://www.vinnova.se/, Energimyndighetens - http://www.energimyndigheten.se/ och Formas - http://www.formas.se/ satsning på strategiska innovationsprogram och samlar Sveriges metallindustrier: Stål, aluminium, hårdmetall, gjutstål, gjutjärn och gjutna icke-järnmetaller.
Följ Metalliska material
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Metalliska material
Nytt forskningsprojekt ska göra Sverige ledande inom hållbar pressgjutning11.7.2023 11:35:35 CEST | Pressmeddelande
SUSCAST, ett nytt enskilt projekt inom det strategiska innovationsprogrammet Metalliska material, ska i detalj beskriva hur en etablering av en forsknings- och demoanläggning för hållbar pressgjutning ska gå till. Anläggningen ska göra Sverige världsledande inom hållbar och flexibel tillverkning av metallkomponenter genom pressgjutning.
Blicken mot framtiden på Metalliska materials programkonferens21.3.2023 08:36:43 CET | Pressmeddelande
Den 15–16 mars 2023 samlades nära 200 personer för att delta i det strategiska innovationsprogrammet Metalliska materials årliga programkonferens på Skogshem & Wijk på Lidingö i Stockholm. Denna gång var det tioårsjubileum för den sedvanligt mycket välbesökta konferensen. Under dessa tio år har programkonferensens placerat sig som Sveriges främsta mötesplats för metallforskning, med deltagare från såväl industri och akademi som forskningsinstitut och myndigheter.
Positiv nioårsutvärdering för Metalliska material21.12.2022 08:27:07 CET | Pressmeddelande
Det strategiska innovationsprogrammet Metalliska material har under året genomgått sin nioårsutvärdering. Resultatet av utvärderingen visar att Metalliska är ett mycket välskött program och lyfter bland annat hur Metalliska material har axlat rollen som nationell kraftsamlande aktör och samverkansplattform för svensk metallforskning.
Nytt projekt introducerar additiv tillverkning inom jordbrukssektorn22.11.2022 07:00:00 CET | Pressmeddelande
AMjord, ett nytt projekt inom det strategiska innovationsprogrammet Metalliska material, syftar till att öppna en stor och viktig bransch för metallisk additiv tillverkning, nämligen jordbrukssektorn. Då mer specifikt den utrustning som används för jordberedning, som behöver nyttja de mest nötningsbeständiga metaller som finns att tillgå, eftersom verktygsnötningen försvårar ett effektivt och hållbart jordbruk.
Nytt projekt ska stärka stålindustrins omställning21.11.2022 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Målet med OXELHY, ett nytt projekt inom det strategiska innovationsprogrammet Metalliska material, är att visa på styrkor och möjligheter med att använda elektrisk värmning eller väteförbränning jämfört med konventionella metoder vid återvärmning av stål. Detta för att främja en mer resurseffektiv och koldioxidneutral ståltillverkning.