Bakteriebärande myggor bekämpar dengue i Honduras
Idag är hälften av världens befolkning i riskzonen för att smittas av denguefeber. Klimatförändringarna gör att ytterligare en miljard förväntas drabbas de kommande decennierna. I Honduras, som är hårt drabbat av denguefeber, använder Läkare Utan Gränser myggor som bär på bakterien Wolbachia för att bekämpa dengue och andra virus som överförs av myggor.
Denguefeber är ett stort hälsohot i större delen av Nord- och Sydamerika. I Honduras blir utbrotten allt allvarligare och fler än 10 000 fall rapporteras varje år. Denguefeber är också ett stort globalt hälsohot och antalet nya fall har ökat exponentiellt under de senaste 50 åren.
Läkare Utan Gränser har länge arbetat för att minska arbovirus som dengue, zika och chikungunya i Honduras. Organisationen arbetar på flera plan i samarbete med landets sjukvårdsmyndigheter, det globala initiativet World Mosquito Programme, det nationella universitetet i Honduras och aktörer i lokalsamhället.
– Förekomsten av denguefeber är alarmerande och de preventiva åtgärder som används i dag skyddar inte tillräckligt, säger Edgard Boquin, Läkare Utan Gränsers projektkoordinator i Honduras.
– Det finns ingen behandling mot denguefeber och de vaccin som tillverkas ger inte tillräckligt skydd mot infektion. Användningen av föråldrade tekniker för myggbekämpning har också lett till att myggorna blivit resistenta mot bekämpningsmedlen.
Bakterien konkurrerar med virus
Läkare Utan Gränser har därför, tillsammans med organisationens samarbetspartners, börjat använda en innovativ metod som visat sig effektiv i andra denguedrabbade länder. Metoden innebär att man släpper ut myggarten Aedes aegypti, som bär på bakterien Wolbachia, i den lokala myggpopulationen.
– Wolbachia-bakterien det svårare för virus som exempelvis dengueviruset att föröka sig inuti myggorna, säger Claire Dorion, Läkare Utan Gränsers medicintekniska rådgivare. Det betyder att myggorna är mycket mindre benägna att sprida viruset från människa till människa, vilket minskar förekomsten av denguefeber i ett område där bakterien är etablerad i myggpopulationen.
Metoden, som är framtagen av World Mosquito Programs, är säker för människor och miljö och har använts med framgångsrikt i fler än tolv länder och har nått cirka 10 miljoner människor. Resultaten visar att virusöverföringen minskar avsevärt i områden där utbredningen av wolbachia hålls på en hög nivå.
Arbetar tillsammans med invånarna
Läkare Utan Gränser arbetar tillsammans med lokalsamhället i utformningen och genomförandet av alla myggbekämpande åtgärder. Man arbetar framför allt i de stadsdelar som ingår i distriktet El Manchén i Honduras huvudstad Tegucigalpa, där några av det högsta antalet myggburna sjukdomar finns. Läkare Utan Gränsers team rådfrågade fler än 10 000 boende i området innan organisationen startade insatserna. Så många som 97 procent av de tillfrågade stöttar planerna, och många är aktivt involverade i att genomföra myggutsättningen.
Myggor som bär på Wolbachia-bakterien kommer att släppas ut varje vecka under sex månader. Under tre år kommer tester att genomföras på myggpopulationen för att fastställa andelen myggor som bär på Wolbachia.
Redan under nästa år kommer ytterligare bekämpningsinsatser att genomföras i två andra områden i huvudstaden för att minska överföringen.
– Det första målet är att minska dödsfall och sjukdomsfall orsakade av dengue och andra arbovirus, säger Edgard Boquin. På längre sikt hoppas vi att de nya metoderna kan bli permanenta lösningar för att förhindra att människor drabbas av myggburna sjukdomar. Det är dags för förändring.
Denguefeber är en virusinfektion som överförs genom bett av infekterade myggor. Det finns mestadels i stadsområden i tropiska klimat. Symtom inkluderar feber, huvudvärk, ledvärk och illamående. Sjukdomen kan vara dödlig och personer med svår denguefeber behöver sjukhusvård.
Läkare Utan Gränser arbetade första gången i Honduras 1974. Sedan 1998 arbetar organisationen med att vårda patienter med denguefeber samt att förhindra sjukdomsspridning i Tegucigalpa.
Nyckelord
Kontakter
Presstelefon
Kontakta oss gärna på vår presstelefon, gäller även kvällar och helger (ej sms).
Bilder
Länkar
Läkare Utan Gränser är en internationell medicinsk humanitär organisation som ger sjukvård och stöd till människor oavsett etnicitet, reigion eller politiska åsikter. Om du vill komma i kontakt med vår utsända personal eller ämnesexperter så kontakta oss på kommunikationsavdelningen - https://lakareutangranser.se/kontakta-oss/press/kommunikationsavdelningenså hjälper vi dig efter bästa förmåga.
Följ Läkare Utan Gränser
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Läkare Utan Gränser
Haiti: Läkare Utan Gränser avbryter sin verksamhet efter våld20.11.2024 11:49:48 CET | Pressmeddelande
Läkare Utan Gränser avbryter sin verksamhet i Haitis huvudstad Port-au-Prince efter en rad allvarliga hot, attacker och våld mot dess personal. Detta sker i efterdyningarna av en attack mot en av organisationens ambulanser den 11 november, där minst två patienter avrättades och personalen skadades.
Khartoum: Var sjätte patient är barn18.11.2024 13:30:00 CET | Pressmeddelande
16 procent av de patienter som har vårdats för krigsskador på Bashair Teaching Hospital i Khartoum, Sudan, hittills i år är under 15 år. Många av barnen hade skott-, spräng- och splitterskador. Samtidigt oroas läkarna av att allt fler barn och gravida som kommer till sjukhuset är akut undernärda.
Sjukvårdsattacker ökar – Läkare Utan Gränsers insatser hårt drabbade30.10.2024 06:55:56 CET | Pressmeddelande
SKRIV UNDER FÖR ATT SKYDDA SJUKVÅRDEN Attacker mot sjukvårdsinrättningar ökar i krig och konflikter världen över. Nu släpper Läkare Utan Gränser statistik kring organisationens säkerhetsincidenter, och lanserar samtidigt en namninsamling för att få stopp på attackerna.
Kriget i Gaza måste ta slut3.10.2024 15:25:35 CEST | Pressmeddelande
Det förödande kriget i Gaza har nu pågått i snart ett år. Fler än 40 000 människor har dödats och 96 000 skadats. Samtidigt har sjukvårdsinrättningar systematiskt förstörts och av Gazas 36 sjukhus är det i dag endast 17 som delvis fungerar.
Alarmerande siffror av sexuellt våld i Kongo-Kinshasa visar ny rapport30.9.2024 07:10:00 CEST | Pressmeddelande
Förra året vårdade Läkare Utan Gränsers team i Kongo-Kinshasa i snitt fler än två personer som hade utsatts för sexuellt våld varje timme. En dyster trend som dessvärre fortsatte öka under de första månaderna av 2024. Det framkommer i Läkare Utan Gränsers nya rapport "We are calling for help". Nu uppmanar organisationen alla aktörer att omedelbart vidta förebyggande åtgärder och förbättra vården för de överlevande.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum