Läkare Utan Gränser

Ny generalsekreterare för Läkare Utan Gränser i Sverige

Dela

I dag, den 6 maj, tillträder Ylva Jonsson Strömberg som Läkare Utan Gränsers nya generalsekreterare i Sverige. Hon efterträder Oliver Schulz som har innehaft posten sedan 2018.

Profilbild på Ylva Jonsson Strömberg, som är ny generalsekreterare för Läkare Utan Gränser Sverige.
Ylva Jonsson Strömberg är ny generalsekreterare för Läkare Utan Gränser Sverige. Tove Tikkanen Jönn/Läkare Utan Gränser

- Jag är väldigt stolt över att jag har fått det här jobbet, säger Ylva Jonsson Strömberg. Allt jag har gjort hittills har lett mig hit. Jag är utbildad sjuksköterska och har en master inom Human Resources. Dessutom har jag jobbat i projekt i låginkomstländer och inom andra organisationer, men jag har alltid landat i att det är de humanitära frågorna som driver mig.

Ylva Jonsson Strömberg är utbildad sjuksköterska med fokus på internationell hälsa. Att det blev just sjuksköterskeutbildningen beror på att Ylva hade som mål att arbeta för Läkare Utan Gränser. Sedan dess har hon skaffat sig en lång erfarenhet av internationellt humanitärt arbete. Mellan åren 1998 och 2002 arbetade hon som utsänd för Läkare Utan Gränser, bland annat som sjuksköterska, medicinsk koordinator och projektkoordinator i dåvarande södra Sudan, Etiopien, Kenya, Sierra Leone och Pakistan.

Till den nya rollen som generalsekreterare på Läkare Utan Gränser kommer hon med stor ödmjukhet.

— Det känns lite förmätet att redan nu ha en vision när jag har stått vid sidan av under så många år. När jag slutade på Läkare Utan Gränser var organisationen på väg in i tonåren, men nu är den vuxen.

Ylva hoppas att Läkare Utan Gränsers roll även i framtiden blir att stå på den ”humanitära sidan” och lyfta de humanitära konsekvenserna av till exempel politiska beslut. Men också att värna om krigets lagar och rätten till sjukvård.

— Jag hoppas kunna bidra med min kunskap och erfarenheter till en organisation som jag känner, säger Ylva. Jag har också ett bra nätverk i Sverige, långt utanför de medicinska humanitära kretsarna, inom politiken och andra organisationer som jag hoppas kan bidra till Läkare Utan Gränser arbete.

Peter Moberger, ordförande för Läkare Utan Gränser Sverige, har varit med under den gedigna rekryteringsprocessen:

— Vi är mycket glada över att ha Ylva Jonsson Strömberg som generalsekreterare hos oss. Hon inledde sitt arbete inom den humanitära sektorn hos oss för över 20 år sedan och är en uppskattad och engagerad chef. Läkare Utan Gränsers insatser behövs mer än någonsin, och vi är övertygande att hon kommer att driva organisationen framåt såväl i Sverige som internationellt.

Kort biografi

Ylva Jonsson Strömberg är utbildad sjuksköterska med fokus på internationell hälsa och har en master i Human Resources. Hon kommer närmast från svenska Röda Korset där hon under de senaste sju åren har ansvarat för utvecklingen av organisationens roll i Sveriges krishanteringssystem och totalförsvar. Utöver sin roll som utsänd på Läkare Utan Gränser har hon varit verksam inom Femme Defence mentorsprogram samt arbetat på Action Aid och som chef för internationella katastrofinsatser på Röda Korset.

På fritiden är Ylva frivillig brandman i Rindö-Skarpö Räddningsvärn och aktiv i KA1 Idrottsförening både som kassör och boxercise-instruktör. 

Nyckelord

Kontakter

Presstelefon

Kontakta oss gärna på vår presstelefon, gäller även kvällar och helger (ej sms).

Tel:+46 (0)708-33 77 40

Bilder

Tove Tikkanen Jönn/Läkare Utan Gränser
Ylva Jonsson Strömberg generalsekreterare, Läkare Utan Gränser Sverige.
Ladda ned bild

Länkar

Läkare Utan Gränser är en internationell medicinsk humanitär organisation som ger sjukvård och stöd till människor oavsett etnicitet, reigion eller politiska åsikter. Om du vill komma i kontakt med vår utsända personal eller ämnesexperter så kontakta oss på kommunikationsavdelningen - https://lakareutangranser.se/kontakta-oss/press/kommunikationsavdelningenså hjälper vi dig efter bästa förmåga.

Följ Läkare Utan Gränser

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Läkare Utan Gränser

Läkare Utan Gränser: Israel måste sluta döda civila28.5.2024 21:04:32 CEST | Pressmeddelande

Israels militära strategi med attacker mot tättbefolkade områden leder oundvikligen till ett stort antal civila dödsoffer. Landet måste nu omedelbart upphöra med offensiven i Rafah och de pågående attackerna över hela Gaza. Den uppmaningen riktar den medicinska humanitära organisationen Läkare Utan Gränser till FN:s säkerhetsråd som samlas i dag den 28 maj efter att Israel attackerat ett tältläger i en av de ”humanitära zonerna” i södra Gaza.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye