Läkare Utan Gränser

Rapport: De tysta dödsfallen i Gaza

Dela

Gazas sjukvårdssystem har kollapsat. Vid sidan av bomber dör människor, inte minst barn, till följd av tillstånd som hade kunnat förebyggas. I en ny rapport som Läkare Utan Gränser släpper i dag framkommer hur befolkningens fysiska och psykiska hälsa snabbt bryts ner.

En man som går på kryckor får hjälp av en medarbetare från Läkare Utan Gränser i Gaza.
Läkare Utan Gränser arbetar för närvarande på tre sjukhus i Gaza samt på tre vårdinrättningar i al-Shaboura och al-Mawasi, som ligger i Rafah. Läkare Utan Gränser

Mer än sex månaders krig i Gaza har lett till en förödelse som sträcker sig långt utöver de tiotusentals människor som dött i israeliska attacker. I rapporten Gaza’s Silent Killings, som bygger på medicinsk data och patienters vittnesmål, beskriver Läkare Utan Gränser den kamp som invånarna i Gaza står inför för att få tillgång till sjukvård.

LÄS RAPPORTEN HÄR.

Sjukhus efter sjukhus i Gaza har attackerats och förstörts. Eller så saknas medicinsk utrustning för att ge tillräckligt med vård. De få vårdinrättningar som fortfarande fungerar är överfulla med traumapatienter. Detta får till följd att personer med andra typer av medicinska behov, som gravida kvinnor med komplikationer och personer med kroniska sjukdomar, ofta inte får den vård de behöver. Läkare Utan Gränser är också oroade över vad denna förödelse av sjukvården kommer att betyda för Gaza många år framöver.

Det handlar om de tysta dödsfallen i Gaza som det inte har rapporterats om, orsakade av ett kollapsat sjukvårdssystem.

– Det vi ser i Gaza saknar motstycke, säger Frida Lagerholm, kommunikationschef på Läkare Utan Gränser i Sverige. Attacker på hjälparbetare, konstant bombande och blockering av humanitär hjälp. Resultatet är ett kollapsat sjukvårdssystem där människor dör helt i onödan.

– Inte ens på sin arbetsplats är våra kollegor säkra. De är utmattade, men dag efter dag kämpar de med att ge sjukvård, med fara för sina egna liv. Hur många barn som har dött på grund av brist på tillgång till sjukvård kommer vi nog aldrig få reda på, men varje dag är en kamp för överlevnad i Gaza.

Läkare Utan Gränsers team i Rafah rapporterar att det raserade sjukvårdssystemet och de omänskliga levnadsförhållandena samtidigt ökar risken för sjukdomsutbrott, undernäring och långsiktiga effekter av psykiska trauman. Läkare Utan Gränser varnar också för att en militär markoffensiv i Rafah skulle vara en katastrof för de redan hårt drabbade invånarna. Organisationen kräver en omedelbar och varaktig vapenvila.

100 förlossningar om dagen

Det råder stor brist på rent vatten att dricka och tvätta sig med. Samtidigt samlas skräp och avloppsvatten på gatorna i staden där nu över en miljon människor trängs på en ytterst liten yta. På två av de vårdcentraler som drivs av Läkare Utan Gränser i områdena al-Shaboura och al-Mawasi tar våra team i genomsnitt emot 5 000 patienter varje vecka. Många har hälsoproblem kopplade till bristfälliga levnadsförhållanden. Över 40 procent av besöken handlar om infektioner i övre luftvägarna. Läkare Utan Gränsers team har också sett ett ökande antal misstänkta fall av hepatit A. Under förra årets sista tre månader var antalet fall av diarrésjukdomar bland barn under fem år 25 gånger fler än under samma period 2022. Mellan januari och mars i år vårdades 216 barn under fem år för måttlig eller svår akut undernäring, något som nästan inte förekom tidigare.

På Emirati mödravårdssjukhus kämpar personalen för att hinna bistå vid nära 100 förlossningar om dagen, vilket är fem gånger fler än före kriget. På Läkare Utan Gränsers kliniker har antalet personer med högt blodtryck, diabetes, astma, epilepsi och cancer ökat. Men om deras tillstånd förvärras och de behöver specialiserad medicinering eller vård, finns det inte mycket att göra. Att utfärda en remiss till en annan vårdinrättning tar numera alldeles för lång tid eller är helt enkelt omöjligt.

Psykiska hälsan i spillror

Den psykiska hälsan hos Gazas befolkning – även hos den medicinska personalen – är också i spillror. De flesta patienter som kommer till Läkare Utan Gränsers kliniker har symtom på ångest och stress, inklusive depression.

Till följd av bristen på säkerhet har det varit extremt utmanande för Läkare Utan Gränser att försöka stötta Gazas ödelagda sjukvårdssystem. Organisationen har också ställts inför stora utmaningar när det gäller att föra in medicinsk utrustning och humanitärt stöd i Gaza. Detta beror på förseningar och restriktioner från israeliska myndigheter, något som beskrivs i detalj i rapportens bilaga.

– Som internationell medicinsk organisation har vi expertis och resurser för att göra mycket mer, säger Sylvain Groulx, Läkare Utan Gränsers akutkoordinator. Den palestinska sjukvårdspersonalen är mycket kvalificerad. De behöver bara resurser att arbeta under acceptabla och värdiga förhållanden för att vårda och rädda liv. Men idag är allt detta omöjligt. Utan en omedelbar och ihållande vapenvila, och så länge livsviktigt humanitärt stöd inte kan föras in i Gaza, kommer vi se hur ännu fler människor dör.

Om Läkare Utan Gränsers arbete i Gaza:

Läkare Utan Gränser arbetar för närvarande på tre sjukhus i Gaza: al-Aqsa sjukhuset, Rafah Indonesian fältsjukhus och Emirati mödravårdssjukhus samt på tre vårdinrättningar i al-Shaboura och al-Mawasi, som ligger i Rafah.

Läkare Utan Gränsers team ger stöd vid kirurgi, sårvård, sjukgymnastik, förlossningsvård, primärvård, psykosocialt stöd och utför vaccinationer. Läkare Utan Gränser distribuerar också 300 kubikmeter rent vatten om dagen på olika platser i Rafah och arbetar kontinuerligt med att öka denna mängd. Den 28 mars startade Läkare Utan Gränser också en ny avsaltningsanläggning i al-Mawasi.

Nyckelord

Kontakter

Presstelefon

Kontakta oss gärna på vår presstelefon, gäller även kvällar och helger (ej sms).

Tel:+46 (0)708-33 77 40

Dokument

Länkar

Läkare Utan Gränser är en internationell medicinsk humanitär organisation som ger sjukvård och stöd till människor oavsett etnicitet, reigion eller politiska åsikter. Om du vill komma i kontakt med vår utsända personal eller ämnesexperter så kontakta oss på kommunikationsavdelningen - https://lakareutangranser.se/kontakta-oss/press/kommunikationsavdelningenså hjälper vi dig efter bästa förmåga.

Följ Läkare Utan Gränser

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Läkare Utan Gränser

Läkare Utan Gränser: Israel måste sluta döda civila28.5.2024 21:04:32 CEST | Pressmeddelande

Israels militära strategi med attacker mot tättbefolkade områden leder oundvikligen till ett stort antal civila dödsoffer. Landet måste nu omedelbart upphöra med offensiven i Rafah och de pågående attackerna över hela Gaza. Den uppmaningen riktar den medicinska humanitära organisationen Läkare Utan Gränser till FN:s säkerhetsråd som samlas i dag den 28 maj efter att Israel attackerat ett tältläger i en av de ”humanitära zonerna” i södra Gaza.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye