Viktigt besked om ökade resurser till CSN
Regeringen har kommit med ett viktigt besked om att CSN ska få ökade resurser för att möta intresset för omställningsstudiestödet. Men för att möta industrins rekryteringsbehov i takt med nyindustrialiseringen borde stödet till CSN vara större och ha kommit långt tidigare.
Industriarbetsgivarna har under året lyft frågan om att CSN behöver få ökade resurser till omställningsstudiestödet. Det handlar också om resurser till att kunna hantera och administrera det stora intresset.
Intresset för det nya omställningsstudiestödet har varit stort sedan det sjösattes den 1 januari i år vilket har lett till långa handläggningstider hos CSN. I mitten av augusti hade endast cirka 3000 personer fått sin ansökan beviljad. I höständringsbudgeten för 2023 föreslår regeringen nu att anslaget till CSN ökas med 10 miljoner kronor i år. I budgetpropositionen för 2024 föreslås att anslaget ökas med 50 miljoner kronor per år 2024 och 2025.
Omställningsstudiestödet riktar sig till personer som vill studera för att stärka sin ställning på arbetsmarknaden. Det kan till exempel handla om personer som helt vill byta karriär.
Industrins rekryteringsbehov är mycket stort i dag och framöver. Sammantaget kommer industrin och basindustrin att skapa 50 000 nya jobb de närmaste åren.
- Industriarbetsgivarna välkomnar stärkta resurser till CSN. Vi ser att omställningsstudiestödet har stor potential och att det kan bli en viktig del i industrins framtida kompetensförsörjning. Att nu CSN får mer resurser och ett tydligt uppdrag om att effektivisera sina processer är välkommet. Vi behöver fler som utbildar sig till industrirelevanta yrken. Vi ser att detta är en lättkalkylerad vinst eftersom jobb i industrin skapar ytterligare jobb och därmed skatteintäkter till skola och välfärd, säger Jesper Hedin, expert kompetensförsörjning Industriarbetsgivarna.
Regeringen avser att överlämna förslagen om ökade resurser till CSN till riksdagen i höständringsbudgeten för 2023 och i budgetpropositionen för 2024.
Kontakter
Ebba FredinPresschef
Tel:0730-447120ebba.fredin@industriarbetsgivarna.seMarina LähteenmaaKommunikationschef
Tel:072-247 50 33marina.lahteenmaa@industriarbetsgivarna.seOm oss
Industriarbetsgivarna är arbetsgivarorganisationen för stål-, metall-, gruv-, massa-, pappers-, sågverks-, byggnadsämnes- och buteljglasindustri samt svetsmekanisk industri. Industriarbetsgivarna företräder drygt 1000 medlemsföretag med cirka 90 000 anställda.
Följ Industriarbetsgivarna
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Industriarbetsgivarna
Dags att nominera yrkesskickliga kvinnor inom gruv- och stålbranscherna till 40 över 40-listan10.12.2024 14:00:00 CET | Pressmeddelande
Nu öppnar nomineringen till 40 över 40-listan. För fjärde året i rad vill organisationerna Jernkontoret, Svemin och Industriarbetsgivarna uppmärksamma yrkesskickliga och erfarna kvinnor över 40 år inom gruv- och stålbranscherna.
Industriarbetsgivarna om räntebeskedet: Bra och motiverat!7.11.2024 09:52:29 CET | Pressmeddelande
”Det är bra och motiverat att Riksbanken sänker räntan med 50 punkter (0,5 procentenheter) till 2,75 procent", säger Kerstin Hallsten, chefekonom på Industriarbetsgivarna om dagens räntebesked.
Konjunkturprognos: Bottenkänning?6.11.2024 10:25:38 CET | Pressmeddelande
Förbättrat konjunkturläge 2025, men BNP-tillväxten är låg och lågkonjunkturen består in i 2026. Det är huvudbudskapet i en konjunkturprognos som Teknikföretagen och Industriarbetsgivarna presenterar idag.
Bekymmersamt och högt bud från facken4.11.2024 15:43:22 CET | Pressmeddelande
I dag presenterade Facken inom industrin sitt gemensamma lönekrav inför 2025 års avtalsrörelse. Facken kräver en löneökning på 4,2 procent.
Sämre läge både i stort och i basindustrin30.10.2024 10:13:12 CET | Pressmeddelande
I går publicerades BNP-indikatorn för september som visade på en oväntat svag utveckling i ekonomin. I dag kom Konjunkturinstitutets indikator för oktober. Den visade tyvärr att stämningsläget försämrats ytterligare i tillverkning- och byggindustrin samt i tjänstesektorn – och därmed sammantaget. ”Indikatorerna rör sig från ett svagt mot ett mycket svagt stämningsläge” kommenterar Industriarbetsgivarnas chefekonom Kerstin Hallsten.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum