Universal Robots

Vad den nya generationen STEM-anställda vill ha ut av sin arbetsplats

Dela

Generation Z (Gen Z), särskilt de som har tagit examen inom STEM (Science, Technology, Engineering and Math), är hett eftertraktade på arbetsmarknaden. Inom bland annat tillverkningsindustrin vittnar man ofta om svårigheten att rekrytera kompetent personal.

"Många branscher står inför en kritisk kompetensbrist och STEM har lyfts fram som ett viktigt fokusområde för att ytterligare stärka den lokala tillverkningen", förklarar Ola Mellström, försäljningschef för Universal Robots i Sverige. "När arbetsgivarna försöker locka de bästa, unga talangerna till vår sektor märker de att generation Z söker verklig arbetstillfredsställelse framför exempelvis bara lön och anställningstrygghet."

Gen Z kommer att utgöra 27 % av den globala arbetskraften år 2025, enligt World Economic Forum. Gen Z är inte bara efterfrågade på arbetsmarknaden, de kräver även andra saker av sin arbetsgivare då de drivs ännu starkare av värderingar och att de vill uppleva att de bidrar till en positiv samhällsförändring än tidigare. Detta beskrivs bland annat i Deloittes rapport 2023 Gen Z and Millennial Survey. De engagemang, kommunikation, en starkt digitaliserad miljö, balans mellan arbete och fritid, roliga incitament och aktiviteter på arbetsplatsen. Denna digitala generation lägger stor vikt vid användningen av ny teknik på arbetsplatsen, till exempel smarta fabriker, samarbete mellan människa och robot samt maskininlärning.

"Nyutexaminerade och yngre medarbetare inom STEM-området är extremt eftertraktade av arbetsgivarna, och i en tid av stor kompetensbrist vet dessa nyutexaminerade att de har ett stort urval", säger Ola Mellström. "Idag är de på jakt efter arbetsgivare som uppfyller alla dessa krav."

Ingjuta ett ekosystem för samarbete

Användningen av teknik spelar en viktig roll för att locka nya arbetstagare inom STEM-områdena, och robotteknik är en central del i detta. Robotar är lätta att programmera, lätta att använda och säkra att arbeta med, och de kan hjälpa till med många av de tråkiga och repetitiva jobb som anställda vanligtvis inte tycker om.

"Det är viktigt att komma ihåg att många ingenjörsstudenter redan är väl bekanta med cobotar eftersom många universitet har använt dem för praktisk inlärning i klassrummet. Dessa studenter förväntar sig att lämna det tråkiga, farliga och smutsiga arbetet till robotarna, så att de kan fokusera på värdeskapande uppgifter som är mer tillfredsställande", fortsätter Ola Mellström.

Cobots hjälper även den åldrande arbetskraften

Samtidigt som cobotar hjälper till att attrahera den yngre generationen kommer de också till hjälp för den åldrande arbetskraften. Genom att befria arbetstagarna från slitsamma och farliga uppgifter är det möjligt att behålla äldre och mer erfarna anställda. Det är ofta avgörande för företagen, eftersom dessa arbetstagare känner företaget och process och är kärnan i produktionen. Det är denna typ av kunskap som arbetsgivarna vill ha i sina företag och att dessa färdigheter överförs till ny personal. Den äldre och mer erfarna arbetskraften kan definiera de lämpligaste strategierna för att förbättra produktivitet och kvalitet.

Avslutningsvis tror Ola Mellström att arbetsgivare som inte tar till sig robottekniken kan hamna på efterkälken. "I tid av effektivisering och automatisering är det avgörande att företagen använder cobotar för att avlasta de anställda och frigöra förbättrad produktivitet, säkerhet och effektivitet samtidigt som de skapar en arbetsmiljö som passar de nyfikna, yngre personer hos Gen Z".

Nyckelord

Kontakter

Om Universal Robots

  • Universal Robots vill möjliggöra förändringar i hur arbete utförs med hjälp av sin robotplattform

  • Universal Robots (UR) grundades 2005 och tre år senare, 2008, lanserade UR den första samarbetsroboten (cobot). Idén var att göra robotteknologi tillgänglig för alla genom att utveckla små, användarvänliga, prisvärda, flexibla industrirobotar som är säkra att arbeta med. Sedan dess har en produktportfölj som inkluderar UR3e, UR5e, UR10e, UR16e och UR20 utvecklats. Varje modell stöds av ett brett urval av mjukvara, tillbehör och applikationer i UR+-ekosystemet. Detta gör att cobotarna kan användas inom ett brett spektrum av branscher och innebär att de flexibelt kan distribueras över olika uppgifter.

  • Företaget, som är en del av Teradyne Inc., har sitt huvudkontor i Odense, Danmark, och har dotterbolag och regionkontor i USA, Tyskland, Frankrike, Spanien, Italien, Tjeckien, Rumänien, Turkiet, Kina, Indien, Japan, Sydkorea, Singapore och Mexiko.

  • Universal Robots har sålt över 50 000 cobotar över hela världen. De har 800 distributörer och integratörer, varav 3 återförsäljare i Sverige.

  • År 2021 hade Universal Robots en omsättning på 311 miljoner USD.

  • UR Academy (onlineutbildning) har mer 200 000 användare från över 130 länder. Utbildningarna finns tillgängliga på 16 språk. Dessutom finns det 100 st auktoriserade training centers, där fysisk utbildning bedrivs.

  • Mer information finns på universal-robots.com/se

  • Bloggen med insikter, kunskap och tips kring automation finns på https://blog.universal-robots.com/se

Följ Universal Robots

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Universal Robots

Maskinbetjäning med robot öppnar dörren till nästa industriella revolution4.10.2023 07:23:00 CEST | Pressmeddelande

Ett genomsnittligt trafikflygplan består av över 350 000 enskilda delar. För att tillverka dessa delar, oavsett om de är av metall eller plast, är en process avgörande: maskinbetjäning. Utan maskinbetjäning skulle produktionen stanna av. Kollaborativ automation har en viktig roll att spela i maskinbetjäning och ökad produktivitet, och den kommer att hjälpa tillverkarna att övergå till Industri 5.0.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye