DIK välkomnar satsningen på skolbiblioteken – nu behövs skarpa krav

Dela

Idag kom nyheten att regeringen satsar på att alla elever ska få tillgång till ett bemannat skolbibliotek. DIK som länge drivit frågan välkomnar beskedet. För att satsningen ska få avsedd effekt krävs bland annat tydliga lagkrav och fler utbildningsplatser för bibliotekarier.

Förbundsordförande
Förbundsordförande Alexander Donka Kan användas fritt i redaktionella sammanhang.

Allt för många elever står utan ett skolbibliotek och tillgången varierar kraftigt över landet. Vikten av skolbibliotek är väl belagda i forskningen – de bidrar inte bara till elevers språkutveckling, informationskompetens och läsförmåga, utan stärker också den generella måluppfyllelsen i skolan och jämnar ut förutsättningarna mellan elever. Därför välkomnar DIK regeringens satsning. 

– Ett mycket bra och efterlängtat beslut av regeringen. DIK har kämpat för alla elevers rätt till ett bemannat skolbibliotek mycket länge. Läsning öppnar många dörrar och ett bemannat skolbibliotek är ofta det första steget mot ett liv fyllt av möjligheter, säger Anna Troberg, förbundsordförande i DIK. 

För att satsningen ska få avsedd effekt ser DIK att flera saker behöver komma på plats. Inte minst krävs fler utbildningsplatser eftersom bibliotekarier idag är en bristgrupp och många väntas gå i pension under de kommande åren. 

– Detta är ett första viktigt steg. Nu behövs en tydligare lag på området, fler utbildningsplatser för bibliotekarier och en rejäl lönesatsning så att fler vill bli och arbeta som bibliotekarie, säger Anna Troberg.

För att alla elever ska få tillgång till bemannade och högkvalitativa skolbibliotek kräver DIK: 

  1. Skollagen ska innehålla en tydlig definition av vad ett skolbibliotek är.
  2. Lagen ska slå fast att skolbibliotek ska vara bemannade med utbildade bibliotekarier.

  3. Rektor ska ansvara för att skolbiblioteken inkluderas i skolans övriga pedagogiska arbete.

  4. Regeringen måste fördubbla utbildningsplatserna på biblioteksutbildningarna.

  5. Bibliotekariernas löner är allt för låga – för att fler ska välja att utbilda sig och arbeta som bibliotekarier behövs lönesatsningar. 

Nyckelord

Kontakter

Om DIK

DIK är facket för alla som arbetar eller studerar inom kultur, kommunikation och kreativ sektor. DIK har cirka 20 000 medlemmar runt om i landet och ingår i Saco, Sveriges akademikers centralorganisation. DIK är partipolitiskt obundet.  

Följ DIK

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från DIK

Sämre akademisk frihet för forskare inom humaniora och samhällsvetenskap4.6.2024 06:01:00 CEST | Pressmeddelande

En ny rapport från Universitetskanslersämbetet (UKÄ) visar att forskare inom samhällsvetenskap och humaniora i högre grad än andra ämnesområden upplever att deras akademiska frihet är utmanad. Konsekvenserna är stora – forskarna byter forskningsfokus och undviker ämnen som kan uppfattas som kontroversiella. Fackförbundet DIK ser stora risker för det öppna demokratiska samhället och samtalet.

Anmälningsplikt - vad innebär det i praktiken?22.5.2024 06:01:00 CEST | Pressmeddelande

Vad skulle anmälningsplikten innebära i praktiken? Välkomna till ett seminarium i Riksdagen den 29 maj med syfte att vrida och vända på den lagstiftning som nu utreds. Under en förmiddag i riksdagens andrakammarsal kommer politiker, civilsamhälle, fackförbund och internationella gäster vrida och vända på anmälningsplikten och dess påverkan på samhället, professionerna och tilliten till våra myndigheter.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye