Akademikerförbundet SSR

Vi välkomnar regeringens friska pengar och ny lag

Dela

Socialtjänsten får nu en bättre chans att göra sitt jobb – Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall hade inte kunnat ge oss ett bättre besked. Akademikerförbundet SSR har under lång tid arbetat för de förändringar som nu aviseras i och med en ny socialtjänstlag och nya pengar, säger Heike Erkers, förbundsordförande för Akademikerförbundet SSR.

Förbundsordförande för Akademikerförbundet SSR.
Förbundsordförande för Akademikerförbundet SSR. Fotograf: Magnus Länje

Idag gav regeringen besked om att man tillför medel för att underlätta införandet av en ny socialtjänstlag och omställningen till en mer kunskapsbaserad, förebyggande och tillgänglig socialtjänst. Under fem år ska åtta miljarder kronor tillföras för en kompetens- och bemanningssatsning, med 200 miljoner kronor under nästa år. Lagen är tänkt att införas 1 juli 2025.

– Det är glädjande att mycket av det vi har kämpat för äntligen har blivit verklighet. Det här ger socialtjänsten förutsättningar, att på ett klokt sätt, möta de stora samhällsutmaningar vi står inför, säger Heike Erkers.

– Det är inte ofta våra medlemmar, ute i socialtjänsten, får ta del av nationella, offensiva satsningar inom deras verksamhetsområden och i deras professioner, fortsätter Heike Erkers.

– Som största fackförbundet för socionomer ser vi, och våra medlemmar, fram emot att tillsammans med regeringen, SKR och andra aktörer verka för bästa möjliga omställning, säger Fredrik Hjulström, socialpolitisk chef för Akademikerförbundet SSR.

– Att det införs ett lagkrav på bästa tillgängliga kunskap i socialtjänstlagen är så viktigt och kommer att göra stor skillnad. Kunskap och kompetens är avgörande för verksamhetens resultat, säger Monica Engström, socialrättsjurist för Akademikerförbundet SSR och tidigare huvudsekreterare för Sociallagsutredningen.

– Med det här har regeringen också visat att den förstår att socialtjänsten är helt avgörande för det förebyggande arbetet och ett samhälle som håller ihop, säger Heike Erkers.

Kontakter

Om oss

Vi är det ledande fackförbundet för samhällsvetare. Du hittar oss i offentlig såväl som privat sektor. Medlemmar är beteendevetare, ekonomer, folkhälsovetare, personalvetare, socionomer och andra samhällsvetare, men också chefer och egenföretagare. Det som förenar våra närmare 78 000 medlemmar är att vi alla är akademiker som strävar efter ett samhälle och ett arbetsliv som tillvaratar, utvecklar och värderar akademisk kompetens.

Följ Akademikerförbundet SSR

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akademikerförbundet SSR

Facket JO-anmäler Gällivare kommun24.1.2024 07:30:00 CET | Pressmeddelande

Gällivare kommun har i flera fall hanterat sitt arbetsgivaransvar mycket anmärkningsvärt och klandervärt. Information om arbetsrättsliga frågor lyftes på en pressträff före det tagits med berörda och deras fackliga organisation. En ifrågasatt rapport presenterades utan att rapporten kunnat lämnas ut vare sig till media eller till medarbetare och fackförbund. Akademikerförbundet SSR anmäler nu Gällivare kommun till Justitieombudsmannen (JO) för att kommunen dessutom har kontaktat Skatteverket i syfte att häva en anställds sekretessmarkering på felaktiga grunder.

Gällivare kommun flyr ansvar17.1.2024 15:48:50 CET | Pressmeddelande

Akademikerförbundet SSR är mycket kritisk till Gällivare kommuns agerande gentemot sin personal. Kommunen avhänder sig ansvaret och skyller allt på socialsekreterarna. Gällivare kommun har anlitat en extern utredare att granska vissa socialsekreterares arbete i kommunen och idag onsdag kom resultatet av utredningen. Vi kan konstatera att kommunen sedan tre år tillbaka har varit kraftigt underbemannad och att hälften av socialsekreterartjänsterna inom området barn- och unga har varit vakanta. Allvarliga brister som således varit kända sedan lång tid tillbaka.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye