VisitDenmark

Nytt på Unescos världsarvslista: Fem danska ringborgar från vikingatiden

Dela

Det är inte ofta som Unescos världsarvslista fylls på med platser som ligger inom behagligt reseavstånd från Sverige. Nu hart fem danska ringborgar från vikingatiden har lagts till på UNESCO:s prestigefyllda världsarvslista. Borgarna byggdes mellan åren 958 och 987 då den danska vikingakungen Harald Blåtand regerade och utmärks av sin anmärkningsvärda symmetri.

Ringborgen Trelleborg. Foto: Daniel Villadsen
Ringborgen Trelleborg. Foto: Daniel Villadsen

Ringborgarna är några av de mest framstående arkeologiska lämningarna från vikingatiden i Danmark. Vid tiden för deras konstruktion vittnade de om ambitionen att förena det danska kungariket och skydda riket mot yttre fiender.

"Vikingatiden har en unik plats i världshistorien och ringborgarna är en fysisk manifestation från den tid då Danmark var förenat som ett kungarike och då Skandinavien blev en del av den kristna rörelsen i Europa. Därför är det fantastiskt - och med all rätt - att de danska ringborgarna nu erkänns av UNESCO som ett världsarv på samma nivå som exempelvis pyramiderna och Kinesiska muren. Det här beslutet kommer att stödja framtida forskning och kommunikation om ringborgarna - och förhoppningsvis kommer det också att bidra till att locka fler besökare," säger Rane Willerslev, museidirektör för Nationalmuseet i Danmark.

De fem borgarna är spridda över hela Danmark:

Aggersborg

Aggersborg, beläget nära Løgstør på norra Jylland, är den största ringborgarna från vikingatiden och den byggdes runt 980-talet. Den inre diametern på borgen är 240 meter och omgavs av en 9 meter bred och cirka 4 meter hög cirkulär vall. Borgen har fyra portöppningar som var och en som pekar mot världens hörn. I mitten av ringborgen byggdes ett torn som omgavs av totalt 48 hus.

Fyrkat

Fästningen Fyrkat nära Hobro i norra Jylland byggdes runt 980-talet. Ännu idag erbjuder vallen en imponerande utsikt. Norr om fästningen indikerar en kyrkogård att Fyrkat beboddes av både män, kvinnor och barn - dessutom tyder det på att denna fästning kan ha byggts för att upprätthålla kunglig makt. Utanför fästningen kan du idag hitta en rekonstruktion av ett av de största husen. Huset är 28,5 meter långt och byggt av ek.

Nonnebakken

Nonnebakken, som idag är dold under den moderna staden Odense på ön Fyn, byggdes runt år 980. På grund av sin historia och betydande storlek är det en av de största och mest viktiga fornlämningarna i området. Nonnebakken fick sitt namn ('Nunnebacken' på svenska) efter ett kloster som fanns på kullen under 1100-talet.

Borgring

Fästningen Borgring var strategiskt belägen framför Køgebukten på Själland. Härifrån kunde all trafik i och runt östra Själland området kontrolleras och övervakas på bästa sätt. Med en inre diameter på 121,50 meter och vallar som är cirka 10,5 meter breda, är Borgrings dimensioner mycket lika dem hos Fyrkat-fästningen. Borgring förblir ett arkeologiskt mysterium och varje sommar besöker arkeologer området för att söka efter fästningens hemligheter.

Trelleborg

Fästningen Trelleborg, nära Slagelse på Västsjälland, är belägen i den vackra landskapet Tude Ådal. Genom dendrokronologi, en metod där man daterar träd med hjälp av att mäta årsringar från timmer som man grävt fram i vallgravarna, har fästningen daterats till omkring år 980. Idag kan resterna av den stora fästningen fortfarande ses tydligt och besökare kan utforska vikingarnas liv genom att besöka den rekonstruerade byn Slagløse.

Karta över ringborgar i Danmark och bilder finns bifogat!

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Borgring. Foto: Rune Hansen
Borgring. Foto: Rune Hansen
Ladda ned bild
Fyrkat. Foto: Daniel Brandt Andersen
Fyrkat. Foto: Daniel Brandt Andersen
Ladda ned bild
Trelleborg ringborg. Foto: Daniel Villadsen
Trelleborg ringborg. Foto: Daniel Villadsen
Ladda ned bild
Karta över danska ringborgar från vikingatiden Foto: VisitDenmark
Karta över danska ringborgar från vikingatiden Foto: VisitDenmark
Ladda ned bild

Länkar

VisitDenmark är Danmarks nationella turismorganisation med uppgift att informera om och marknadsföra Danmark som resmål för svenskar. 
VisitDenmark samarbetar med transportörer, regioner och verksamheter i Danmark inom turistnäringen och finns representerad i åtta länder, varav Sverige är ett.

Följ VisitDenmark

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från VisitDenmark

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum