Nytt på Unescos världsarvslista: Fem danska ringborgar från vikingatiden
Det är inte ofta som Unescos världsarvslista fylls på med platser som ligger inom behagligt reseavstånd från Sverige. Nu hart fem danska ringborgar från vikingatiden har lagts till på UNESCO:s prestigefyllda världsarvslista. Borgarna byggdes mellan åren 958 och 987 då den danska vikingakungen Harald Blåtand regerade och utmärks av sin anmärkningsvärda symmetri.

Ringborgarna är några av de mest framstående arkeologiska lämningarna från vikingatiden i Danmark. Vid tiden för deras konstruktion vittnade de om ambitionen att förena det danska kungariket och skydda riket mot yttre fiender.
"Vikingatiden har en unik plats i världshistorien och ringborgarna är en fysisk manifestation från den tid då Danmark var förenat som ett kungarike och då Skandinavien blev en del av den kristna rörelsen i Europa. Därför är det fantastiskt - och med all rätt - att de danska ringborgarna nu erkänns av UNESCO som ett världsarv på samma nivå som exempelvis pyramiderna och Kinesiska muren. Det här beslutet kommer att stödja framtida forskning och kommunikation om ringborgarna - och förhoppningsvis kommer det också att bidra till att locka fler besökare," säger Rane Willerslev, museidirektör för Nationalmuseet i Danmark.
De fem borgarna är spridda över hela Danmark:
Aggersborg
Aggersborg, beläget nära Løgstør på norra Jylland, är den största ringborgarna från vikingatiden och den byggdes runt 980-talet. Den inre diametern på borgen är 240 meter och omgavs av en 9 meter bred och cirka 4 meter hög cirkulär vall. Borgen har fyra portöppningar som var och en som pekar mot världens hörn. I mitten av ringborgen byggdes ett torn som omgavs av totalt 48 hus.
Fyrkat
Fästningen Fyrkat nära Hobro i norra Jylland byggdes runt 980-talet. Ännu idag erbjuder vallen en imponerande utsikt. Norr om fästningen indikerar en kyrkogård att Fyrkat beboddes av både män, kvinnor och barn - dessutom tyder det på att denna fästning kan ha byggts för att upprätthålla kunglig makt. Utanför fästningen kan du idag hitta en rekonstruktion av ett av de största husen. Huset är 28,5 meter långt och byggt av ek.
Nonnebakken
Nonnebakken, som idag är dold under den moderna staden Odense på ön Fyn, byggdes runt år 980. På grund av sin historia och betydande storlek är det en av de största och mest viktiga fornlämningarna i området. Nonnebakken fick sitt namn ('Nunnebacken' på svenska) efter ett kloster som fanns på kullen under 1100-talet.
Borgring
Fästningen Borgring var strategiskt belägen framför Køgebukten på Själland. Härifrån kunde all trafik i och runt östra Själland området kontrolleras och övervakas på bästa sätt. Med en inre diameter på 121,50 meter och vallar som är cirka 10,5 meter breda, är Borgrings dimensioner mycket lika dem hos Fyrkat-fästningen. Borgring förblir ett arkeologiskt mysterium och varje sommar besöker arkeologer området för att söka efter fästningens hemligheter.
Trelleborg
Fästningen Trelleborg, nära Slagelse på Västsjälland, är belägen i den vackra landskapet Tude Ådal. Genom dendrokronologi, en metod där man daterar träd med hjälp av att mäta årsringar från timmer som man grävt fram i vallgravarna, har fästningen daterats till omkring år 980. Idag kan resterna av den stora fästningen fortfarande ses tydligt och besökare kan utforska vikingarnas liv genom att besöka den rekonstruerade byn Slagløse.
Karta över ringborgar i Danmark och bilder finns bifogat!
Nyckelord
Kontakter
Henrik GöthlinPR & Press Manager, SwedenVisitDenmark
Tel:+46 (0)768 35 00 31hengot@visitdenmark.comBilder




Länkar
VisitDenmark är Danmarks nationella turismorganisation med uppgift att informera om och marknadsföra Danmark som resmål för svenskar.
VisitDenmark samarbetar med transportörer, regioner och verksamheter i Danmark inom turistnäringen och finns representerad i åtta länder, varav Sverige är ett.
Följ VisitDenmark
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från VisitDenmark
Frederiksborgs slotts magiska tak i nytt ljus20.9.2023 10:54:02 CEST | Pressmeddelande
Frederiksborg Nationalhistoriska Museum kommer att iscensätta en serie spektakulära och konstnärliga ljusinstallationer på Frederiksborgs slotts vackra innertak. Till vardags kan taken ses i klassisk renässansstil. Med de konstnärliga ljusinstallationerna kommer slottets ikoniska tak att iscensättas på helt nya sätt.
Tivoli i Köpenhamn firar 180 år14.8.2023 16:36:17 CEST | Pressmeddelande
Danmarks största turistattraktion, Tivoli, fyller 180 år den 15 augusti. Detta kommer att firas med musik, festligheter, dans, fantastisk mat, jubileumserbjudanden och fyrverkerier under hela veckan i nöjesparken.
Dinosaurie-alarm: Museum of Evolution öppnar i Danmark30.5.2023 15:21:00 CEST | Pressmeddelande
Den 13 juni öppnar Museum of Evolution på Lolland-Falster i södra Danmark. Det är en permanent utställning med multisensorisk teknik och där äkta dinosaurieskelett från bland annat Allosaurus, Archaeopteryx och Torosaurus visas up.
Disneys "Den lilla sjöjungfrun" väcker drömmar och äventyrslust16.5.2023 10:30:00 CEST | Pressmeddelande
I samband med premiären av Disneys "Den lilla sjöjungfrun" lanserar VisitDenmark en kampanj för att få svenska barnfamiljer att resa till Fyn för att upptäcka sagornas ö.
Ny gigantisk labyrint14.4.2023 15:45:19 CEST | Pressmeddelande
I den lilla danska byn Gilleleje på Nordsjälland, mest är känt för sina vackra stränder och badhotell, har en gigantisk stor grön labyrint vuxit fram. Med sina 50 000 kvadratmeter, stor som åtta fotbollsplaner, är den en av världens största. Från och med den 28 april kan barn och vuxna, likt Harry Potter, testa sina färdigheter i att hitta vägen ut.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum