Nya siffror från Cancerfonden: 600 000 personer drabbade av cancer
Nu släpper Cancerfonden tillsammans med Socialstyrelsen rapporten ”Cancer i siffror”. Rapporten ger en samlad bild av cancerläget i Sverige just nu. Rapporten visar bland annat att överlevnaden i cancer ökat från 69 till 72 procent sedan 2016 och att 600 000 nu levande personer någon gång har fått en cancerdiagnos.
— Det här är en unik sammanställning som är baserad på över 200 cancerdiagnoser, med fördjupningar kring ett 30-tal cancerformer. Rapporten ger oss en klar bild av framgångarna inom cancerforskningen, men också vilka områden som inte har varit lika framgångsrika, säger Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare på Cancerfonden.
Sammantaget insjuknar cirka 190 personer om dagen i någon av de 200 cancerdiagnoser som ingår i rapporten. Allra flest som drabbas, ungefär hälften, har någon av de tre största diagnoserna; bröstcancer, prostatacancer och hudcancer. Sedan förra Cancer i siffror släpptes, år 2018, har överlevnaden i cancer ökat från 69 till 72 procent. Samtidigt lever i dag 600 000 personer i Sverige som någon gång fått en cancerdiagnos. Det är en ökning med 85 000 personer sedan rapporten 2018.
— Det är en väldigt hög siffra, 600 000 personer är lika många som bor i hela Göteborg. Den här siffran kommer bara att bli ännu högre i takt med allt fler drabbas av cancer och fler överlever. Det är därför uppenbart att livskvalitet under och efter en cancerdiagnos är ett av de områden som är viktiga att satsa mer på, säger Ulrika Årehed Kågström.
”Cancer i siffror” i korthet:
- Cirka 190 personer. Så många insjuknar varje dag i cancer i Sverige.
- 23 personer. Ungefär så många kvinnor får ett bröstcancerbesked varje dag.
- 1300. Så många kvinnor dör i bröstcancer varje år. Samtidigt ökar överlevnaden successivt.
- 73% för män vs 72% för kvinnor. Det är den genomsnittliga överlevnaden fördelat på kön. Män har historiskt sett haft lägre överlevnad i cancer än kvinnor. Idag har de kommit ikapp och överlevnaden är i princip samma totalt sett för båda könen.
- 72 år. Det är medianåldern vid en cancerdiagnos.
— Med hjälp av Socialstyrelsens statistik kan vi på ett enkelt sätt följa utvecklingen av cancer, både vad gäller insjuknande, dödlighet, antalet som lever med cancer och överlevnad i olika cancerformer samt hur det ser ut i olika grupper i samhället, säger Mona Heurgren, avdelningschef på Socialstyrelsen
Om ”Cancer i siffror”
En rapport framtagen av Socialstyrelsen och Cancerfonden som ger en lägesbild av cancerläget i Sverige idag. Rapporten släpps vart fjärde år, men till följd av pandemin har det gått fem år mellan dagens rapport och den senaste som släpptes 2018. Se rapporten i sin helhet här.
Kontakter
Jens PetersenPressekreterare
Tel:076 814 74 26jens.petersen@cancerfonden.seBilder
Om oss
Cancerfondens vision är att besegra cancer
Genom att finansiera den främsta forskningen, sprida kunskap om cancer och påverka beslutsfattare i viktiga frågor, arbetar vi för att färre ska drabbas och fler ska överleva. Cancerfonden är en fristående, ideell organisation utan statligt stöd. Vårt arbete är helt beroende av gåvor från privatpersoner och företag. Sedan 1951 har vi delat ut 12 miljarder kronor till de främsta forskningsprojekten i Sverige.
#tillsammansmotcancer
Följ Cancerfonden
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Cancerfonden
Ny expertkommitté ska granska Sveriges cancerarbete15.6.2023 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
EU:s cancerplan stakar ut mål för hur EU:s medlemsländer bör arbeta för att färre ska drabbas av cancer, fler ska överleva, och kunna leva ett gott liv under och efter en behandling. Nu tillsätter Cancerfonden en expertkommitté som ska granska Sveriges arbete med att genomföra cancerplanen i Sverige.
Cancerfonden träffar Gävleborgs regionpolitiker för att prata ojämlik cancervård13.6.2023 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
För att besegra cancer måste cancerklyftorna i Sverige minska. Idag träffar Cancerfonden Region Gävleborgs politiker för att diskutera de ojämlika förutsättningarna för att upptäcka och överleva cancer för boende i region Gävleborg.
Cancerklyftan i Sverige: så ser det ut i Västra Götalandsregionen2.6.2023 09:30:00 CEST | Pressmeddelande
För att besegra cancer måste cancerklyftorna i Sverige minska. Idag besöker Cancerfonden Västra Götalandsregionens politiska styre för att diskutera de ojämlika förutsättningarna för att upptäcka och överleva cancer för boende i regionen.
Vad säger du till någon som blivit allvarligt sjuk?1.6.2023 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Vad skulle du säga till någon som blivit allvarligt sjuk? En ny undersökning från Demoskop på uppdrag av Cancerfonden visar att fyra av tio tycker det är jobbigt och svårt att bemöta någon på jobbet eller i sociala sammanhang som fått ett allvarligt sjukdomsbesked. Av de som drabbats av en allvarlig sjukdom upplever också fyra av tio att de har mindre kontakt med omgivningen.
Cancerklyftan i Sverige: så ser det ut i region Norrbotten29.5.2023 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
För att besegra cancer måste cancerklyftorna i Sverige minska. Idag besöker Cancerfonden Region Norrbottens politiska styre för att diskutera de ojämlika förutsättningarna för att upptäcka och överleva cancer för boende i regionen.