Överenskommelse om stadsutvecklingen i Ultuna

Dela

Ultunaområdet ska utvecklas till en attraktiv stadsmiljö med runt 6 000 bostäder och 4 000 – 6 000 ytterligare arbetsplatser. Idag ingicks ett avtal mellan fastighetsägaren Uppsala Akademiförvaltning och Uppsala kommun för en gemensam inriktning för bland annat bostadsbyggande och hållbarhetsmål.

Området runt Ultuna ska bebyggas med 6 000 bostäder och minst 4 000 ytterligare arbetsplatser. Avtalet som skrevs på idag gäller för norra Sunnersta.
Området runt Ultuna ska bebyggas med 6 000 bostäder och minst 4 000 ytterligare arbetsplatser. Avtalet som skrevs på idag gäller för norra Sunnersta.

Uppsala kommun och Uppsala Akademiförvaltning (Gustavianska stiftelsen vid Uppsala akademi) skrev idag på ett gemensamt så kallat intentionsavtal för utvecklingen av akademiförvaltningens mark i Ultunaområdet. Syftet med avtalet är att bekräfta de gemensamma planerna för stadsutvecklingen i Ultunaområdet och Uppsala Akademiförvaltnings ansvar att bidra med byggande av hållbara och attraktiva bostäder. Området planeras byggas med en blandning av hyresrätter, bostadsrätter och markbostäder, till exempel villor. Bostadsutvecklingen sker inom ramen för fyrspårsavtalet.

– Dagens besked innebär att samtliga stora fastighetsägare inom Ultunaområdet nu ingått intentionsavtal med kommunen. Med det kan vi nu arbeta vidare med den gemensamma ambitionen att bygga nya bostadsområden som utvecklas ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbart med attraktiva miljöer där människor vill bo, arbeta och besöka, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

– Nu ser vi fram emot att arbeta fram en detaljplan för vår del av området, norra Sunnersta, tillsammans med kommunen. Efter vårens omfattande medborgardialog har vi skapat en god grund för det fortsatta arbetet för att skapa en hållbar stadsdel, säger Curt Malmenstedt, exploateringschef på Uppsala Akademiförvaltning.

2020 ingicks intentionsavtal även med Akademiska hus och SLU som är de andra stora fastighetsägarna i området. Området som avtalen rör består av delprojekten norra, centrala och södra Ultuna, norra Sunnersta, en del av Bäcklösa samt Malma (som är en del av Valsätra). Målsättningen är att det ska byggas 6 000 nya bostäder, 4 000 – 6 000 arbetsplatser, allmän plats och offentlig service fram till år 2050.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ultunaområdet i sin helhet.
Ultunaområdet i sin helhet.
Ladda ned bild

Länkar

Uppsala är Sveriges fjärde största stad. I kommunen bor över 240 000 personer.

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye