Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Varför ligger så många gravstenar ner?

Dela

Kyrkogårdsförvaltningen kommer under september och oktober att lägga ner ett ganska stort antal gravstenar. Anledningen är att de satt löst eller lutade för mycket och riskerade att välta. Därför kommer vi nu att lägga ner dem, respektfullt och säkert, inom gravens område, med texten uppåt.

En gravsten ligger på marken.
En gravsten ligger på marken.

Det är enligt lag som vi regelbundet måste kontrollera att gravstenar uppfyller säkerhetskraven. Under 2022 kontrollerade vi gravstenar på kyrkogårdarna i Barkarö, Dingtuna, Rytterne, Lillhärad och kvarter 02 av Hovdestalunds kyrkogård. Kyrkogårdar är allmänna platser som ska vara trygga att vistas på.

De gravstenar som inte uppfyllde säkerhetskraven märktes upp och vi kontaktade gravrättsinnehavarna via brev. Eftersom en gravrätt är en privat egendom, är det gravrättsinnehavaren som behöver se till att gravstenen säkras upp enligt gällande reglemente.

Åtgärdstiden har nu löpt ut och de stenar som inte blivit åtgärdade behöver vi nu alltså lägga ner, för att förebygga olyckor. Detta kommer att utföras på ett respektfullt och säkert sätt. Stenarna läggs på reglar inom gravens område, med texten uppåt. Gravrättsinnehavare som blir berörda kommer få ett brev hem med mer information.

Totalt handlar det om 255 gravstenar som kommer att läggas ner. Flest av dem, 178, finns på Hovdestalund, kvarter 02. Många av gravstenarna i kvarter 02 är kulturhistoriskt värdefulla och kan komma att ligga ned under en längre period innan beslut fattas kring eventuella åtgärder. Kyrkogårdsförvaltningen ansvarar för gravstenarna som är kulturhistoriskt värdefulla.

Har du frågor, hör av dig till oss på tel. 021-81 40 00 (vardagar kl 10-15.
Lunchstängt kl 12.30-13.15) eller mejl: vasteras.kyrkogardsforvaltning@svenskakyrkan.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Gravsten som ligger på marken
Gravsten som ligger på marken
Ladda ned bild

Länkar

Svenska kyrkan Västerås möter människor i vardag och högtid, i glädje såväl som sorg. Verksamheten är öppen för alla, oavsett tro eller tvivel. Det finns mötesplatser för alla åldrar och för många olika intressen, allt från öppen förskola och ungdomsgrupper till samtalsgrupper och körverksamhet. Kyrkan är också en naturlig del av vardagen i till exempel skolor och på sjukhuset. Fler än 80 000, cirka 60 procent av alla västeråsare tillhör Svenska kyrkan, vilket gör kyrkan till den i särklass största folkrörelsen i Västerås. Här finns 26 kyrkor och 23 begravningsplatser. https://www.svenskakyrkan.se/vasteras

Följ Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Annika Strandhäll, Farbror Grön och Ewa Fröling till Svenska kyrkan Västerås4.9.2023 14:02:00 CEST | Pressmeddelande

Nu drar höstterminen igång i kyrkorna runt om i Västerås. Bland mycket annat som händer blir det flera samtalskvällar med intressanta gäster. Bara under september kommer riksdagsledamoten Annika Strandhäll, skådespelaren Ewa Fröling, odlaren och bloggaren Johannes Wätterbäck (Farbror Grön) samt föreläsaren Frida Walter. Dessutom blir det Giddefredag med sinnesrogudstjänst tillsammans med musikpedagogen Per-Håkan Sandberg. Till alla kvällar är det fri entré.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye