Göteborgs stift

Utomhus-utställning om Marstrands judiska historia

Dela

Under slutet av 1700-talet var Marstrand en frihamn dit judar kunde komma för att bosätta sig. 27 september invigs utställningen Hit seglade judarna! av biskop Susanne och Judiska församlingens maggid Benjamin Gerber.

Från 27 september till 5 oktober pågår utställningen Hit seglade judarna! i Drottningparken i Göteborg.
Från 27 september till 5 oktober pågår utställningen Hit seglade judarna! i Drottningparken i Göteborg. Foto: Göteborgs stadsmuseum

Mellan 1775 och 1794 var Marstrand en frihamn. Dit kom ett sextiotal judar från kontinenten, lockade av nya friheter och handelsmöjligheter. Här fanns under en period en synagoga. När frihamnen avvecklades, upphävdes också judarnas undantagsställning på Marstrand. Närheten till Göteborg innebar att majoriteten etablerade sig där.

Även om Marstrand aldrig blev en judisk stad bär ön på en rik historia om integrationens villkor. Den judiska historien på Marstrand berättar om judarnas möjligheter och begränsningar, om relationen mellan minoritet och majoritet och om olika strategier för att hitta en plats i ett nytt samhälle.

Utställningen Hit seglade judarna! i Drottningparken, Tyska Christinae kyrka, är producerad av Judiska museet i samarbete med Bohusläns museum och Judiska salongen. Utställningen invigs onsdag 27 september 19.00-21.00 av biskop Susanne Rappmann och Benjamin Gerber, maggid i Judiska församlingen. Kvällen innehåller panelsamtal och musik och arrangeras av Domkyrkopastoratet i samverkan med Kultursamverkan Göteborgs stift och Judiska församlingen i Göteborg.

Utställningen pågår till och med 5 oktober.

Kontakter

Om oss

Göteborgs stift är ett av Svenska kyrkans 13 stift. Geografiskt omfattar det Bohuslän, Halland och den västra delen av Västergötland. Stiftet består av 178 församlingar samlade i 69 enheter under ledning av kyrkoherde och kyrkoråd.

Stiftets uppgift är att främja och ha tillsyn över församlingslivet. Stiftet leds av biskop och stiftsstyrelse. Stiftskansliet finns i Göteborg. Domkapitlet utövar tillsammans med biskopen tillsyn över verksamheten i stiftets församlingar och stiftsorganisationen. Stiftet förvaltar också den kyrkliga jorden och skogen i Prästlönetillgångarna.

Följ Göteborgs stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Göteborgs stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum