Europeiska Investeringsbanken

Det svenska startup-företaget Husmus bland Europas bästa sociala innovatörer

Dela
  • Social Innovation Tournament, som arrangeras av EIB-institutet, utser och belönar Europas bästa sociala innovatörer. Finalen äger rum i Stockholm den 28 september 2023.

  • De 15 finalisterna syftar till att åstadkomma social, etisk eller miljömässig positiv påverkan med sina innovativa affärsidéer.

  • Det svenska företaget Husmus är en av årets finalister.

  • Vinnarna i den allmänna respektive särskilda kategorin kommer att tilldelas ett första eller andra pris på 100 000 euro respektive 40 000 euro.
Social Innovation Tournament äger rum på Fotografiska i Stockholm den 28 september.

Europas 15 bästa sociala innovatörer möts i finalen i EIB-institutets tävling för social innovation, som detta år äger rum i Stockholm. EIB:s vicepresident Thomas Östros deltar också under eventet som arrangeras för tolfte året i rad.

En av årets finalister, Husmus, kommer från Sverige. Husmus vill att fler ska kunna hyra och hyra ut privata bostäder, och med hjälp av AI kan de erbjuda försäkringsskydd som gör processen enklare och billigare, både för hyresgäster och hyresvärdar.

De företag som har gått till final i år kan vinna priser för sina innovativa idéer som har en positiv social, etisk eller miljömässig påverkan. Klicka här eller skrolla ner för att se den fullständiga förteckningen över årets 15 finalister från tio olika länder.

Deltagarna tävlar om fem priser: första och andra pris i den allmänna och särskilda kategorin på 100 000 euro respektive 40 000 och ett allmänhetens pris på 10 000 euro. I år är priserna inom den särskilda kategorin öronmärkta för projekt som utvecklar lösningar för hållbara städer och samhällen.

Turneringen arrangeras varje år i en huvudstad i EU. Priserna delas ut av en jury bestående av specialister från akademi och näringsliv. I maj valdes finalisterna ut bland närmare 300 sökande som därefter deltar i ett skräddarsytt utbildningsprogram innan de får både presentera och försvara sitt projekt inför en jury av specialister inom social innovation.

Höjdpunkten, då finalisterna presenterar sina projekt, och prisceremonin då vinnarna utses, samt efterföljande middag kommer att äga rum den 28 september på Fotografiska i Stockholm. Vill du veta vem som blir årets vinnare eller närvara vid tävlingen och prisceremonin i Stockholm eller digitalt - registrera dig här.

Tävlingen för social innovation startades 2012 i Luxemburg och har sedan dess stöttat dussintals företag från hela Europa som fokuserar på social innovation, bland annat via ytterligare finansiering från EU samt privata investerare.

Bakgrundsinformation

Europeiska investeringsbanken (EIB) är Europeiska unionens finansinstitut för långfristig finansiering och ägs av EU:s medlemsstater. Banken finansierar sunda investeringar som bidrar till EU:s politiska mål. EIB-institutet inrättades inom EIB-gruppen (Europeiska investeringsbanken och Europeiska investeringsfonden) för att främja och stödja socialakulturella och akademiska initiativ tillsammans med europeiska intressenter och allmänheten i stort. Det är en grundpelare i EIB-gruppens samhälls- och medborgarengagemang.

Bilaga: Projekt som valts ut till EIB-institutets final i turneringen för social innovation

AIDROLYST från C2Cat – Aidrolyst möjliggör grön vätgas. Företaget utvecklar högeffektiva, specialbeställda katalysatorer för produktion och lagring av vätgas. (Nederländerna)

BETTAF!SH BettaF!sh – smakar som tonfisk men är tillverkat av sjögräs. Vem kunde tro att det var så gott att rädda havet! (Tyskland)

BRAINTRIP – Braintrip är ett icke-invasivt EEG-baserat och AI-styrt demenstest värdigt 2000-talet. (Malta)

DIAMENS – En av tio kvinnor lider av endometrios. Diamens är världens första hemmatest för enkel, smärtfri diagnos av endometrios. Identifiera din smärta. Punkt slut. (Österrike)

GRIBOUILLI – Gribouilli är den första yrkessammanslutningen för barnvakter och barnflickor. Den stärker en i stor utsträckning osynlig grupp av invandrarkvinnor med osäkra anställningar. (Frankrike)

HUSMUS – Husmus är en AI-styrd marknadsplats för en mer rättvis tillgång till bostäder. Vi skapar och erbjuder en skräddarsydd, prismässigt överkomlig försäkring som gör det möjligt för alla att skaffa sig eller hyra ut en bostad. (Sverige)

MONUMENTI APERTI från ImagoMundi Monumenti Aperti har sedan 1997 erbjudit global expertis till grupper som vill förbättra sitt kulturarv och hjälper dem att öka medvetenheten för att främja lokal tillväxt. (Italien)

MUNEVO – Munevo DRIVE är ett kontrollsystem för elrullstolar baserat på smarta glasögon. Det hjälper människor som inte kan använda sina händer att bli självständigt mobila med hjälp av enbart huvudrörelser. (Tyskland)                            

SMART FIBER från FIBSEN Stoppa vattenbristen med smart avläsning för att trygga vår framtid. (Spanien)

SOCIALCARD – Med SocialCard kan du donera kontantvärdet av outnyttjade lojalitetspoäng direkt till människor som är hemlösa. Omvandla dina förmåner till något som skapar verklig förändring! (Österrike)

SOPHIA CHATBOT – ”Sophia” är en digital vän som finns tillgänglig alla dagar dygnet runt och hjälper personer som har överlevt våld i hemmet att bli trygga och medvetna när de vidtar åtgärder för att rädda sitt eget liv. (Schweiz)

STUTTER STARS (tidigare FLUENCY FRIENDS) från SAY IT Labs – Stutter Stars är världens första interaktiva dataspel för människor som stammar. Bidrar till att förbättra kommunikationen – när som helst och var som helst. (Belgien)

SUMM AI – SUMM AI är ett ”Google Translate för enkelt språk”: Vårt verktyg gör komplex text enkel att förstå för alla genom ett enkelt klick. (Tyskland)

VEMOTION från Reactive Robotics VEMOTION är ett robotassistanssystem för mobilisering på intensivvårdsavdelningar. Det bidrar till att påskynda patientens återhämtning, dämpar sjuksköterskornas stress och minskar problemen med underbemanning. Eftersom DU bryr dig! (Tyskland)

WE DO SOLAR We Do Solar erbjuder en solenergilösning för hemmabruk som är enkel att installera på balkonger eller trädgårdsstaket. Den producerar grön el för dina hushållsapparater och innebär att dina elräkningar kan minska med upp till 25 procent – samtidigt som den hjälper planeten genom minskade koldioxidutsläpp. (Tyskland)

Nyckelord

Kontakter

Om oss

Europeiska investeringsbanken (EIB) är Europeiska unionens finansinstitut för långfristig finansiering och ägs av EU:s medlemsstater. Banken tillhandahåller långfristig finansiering till ekonomiskt bärkraftiga investeringar för att bidra till EU:s politiska mål.  Europeiska investeringsbanken är verksam i omkring 160 länder och är världens största multilaterala långivare till klimatprojekt. EIB-gruppen ska stödja investeringar på 1 biljon euro i klimatåtgärder och miljömässig hållbarhet fram till 2030, samt mer än 50 % av EIB:s finansiering ska gå till klimat till 2025.

Följ Europeiska Investeringsbanken

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Europeiska Investeringsbanken

Sverige: 70 procent är positiva till att avskaffa skattelättnader för luftfartssektorn och företag som är starkt beroende av fossila bränslen28.11.2023 05:30:00 CET | Pressmeddelande

70 procent av svenskarna är positiva till att avskaffa skattelättnader för luftfartssektorn och företag som är starkt beroende av fossila bränslen, enligt EIB:s klimatundersökning – sjätte upplagan. De stigande levnadskostnaderna ligger tillsammans med klimat- och miljöfrågor högst på listan över de utmaningar som svenska respondenter ser för sitt land. 60 procent av de som svarat anser att övergången till en klimatneutral ekonomi endast är möjlig om ekonomiska och sociala ojämlikheter hanteras samtidigt. Fler än två tredjedelar anser att staten borde erbjuda ekonomisk kompensation till länder som drabbats av klimatförändringar som de inte själva bidragit till. 70 procent är positiva till att avskaffa subventioner och skattelättnader för luftfartssektorn och alla företag som är starkt beroende av fossila bränslen. En majoritet säger att de skulle acceptera en skattehöjning för att hjälpa dem med de lägsta inkomsterna att anpassa sig till klimatrelaterade policyer.

EIB tecknar ett lån på 1 300 miljoner kronor med Billerud för uppgradering av kartongbruket i Frövi27.11.2023 08:15:00 CET | Pressmeddelande

Lånet stöder miljöuppgradering av en befintlig integrerad pappers- och massaanläggning i Frövi, samt utbyte av en äldre sodapanna byggd 1969. Uppgraderingen kommer att leda till lägre utsläpp, en förbättrad energi- och resurseffektivitet samt en ökad produktion av förnybar energi vid anläggningen. Bioproduktanläggningen i Frövi tillverkar återvinningsbara och komposterbara förpackningsmaterial från förnybara källor och för olika användningsområden, bland annat förpackningar som förlänger hållbarheten på livsmedel och drycker, och ersätter plastförpackningar.

InvestEU: EIF och Invoier tecknar ett garantiavtal på 58 miljoner euro för att underlätta tillgången till finansiering för små och medelstora företag i Sverige9.10.2023 11:43:46 CEST | Pressmeddelande

Det nya avtalet kommer att omfatta factoring, fakturahandel, och lån till svenska små och medelstora företag. Projektet får stöd genom InvestEU-programmet, som syftar till att mobilisera mer än 372 miljarder euro i ytterligare investeringar under perioden 2021–2027 för EU:s politiska prioriteringar.

Start-ups från Schweiz och Spanien framröstade till Europas bästa sociala entreprenörer29.9.2023 13:37:38 CEST | Pressmeddelande

Första pris i Social Innovation Tournament 2023 som arrangerades av EIB-institutet på Fotografiska i Stockholm igår gick till det schweiziska företaget SOPHIA CHATBOT. De har utvecklat en digital vän, Sophia, som finns tillgänglig alla dagar, dygnet runt, för att hjälpa personer som har blivit utsatta för våld i hemmet. Sophia hjälper dem som blivit utsatta att känna sig trygga och bli medvetna om sina rättigheter, för att kunna vidta åtgärder för att rädda sina egna liv. Det franska företaget GRIBOUILLI vann första pris i specialkategorin för företag som utvecklar lösningar för hållbara städer och samhällen. De är den första professionella sammanslutningen av barnvakter och nannies med en affärsidé att stärka en i stort sett osynlig yrkesgrupp, vars anställningar ofta är osäkra. Priser på EUR € 100 000 var tilldelades vinnarna.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye