Sju samproduktioner kan nomineras till en Oscar

Dela

Sverige, Turkiet, Nederländerna, Chile, Island och Nordmakedonien har redan valt ut Film i Västs samproduktioner som kandidater till en Oscar 2024 i sektionen Best International Feature Film Award. Nu har även Danmark nominerat en samproduktion: Nikolaj Arcels Bastarden. Producerad av Zentropa i samproduktion med Zentropa Sweden, Lizette Jonjic, och Film i Väst.

Mads Mikkelsen spelar huvudrollen i Nikolaj Arcels film Bastarden
Mads Mikkelsen spelar huvudrollen i Nikolaj Arcels film Bastarden TrustNordisk

- Sju nationella nomineringar är fantastiskt och ett nytt rekord för Film i Västs samproduktioner. Vi gratulerar alla inblandade. Nomineringarna är också resultatet av ett brett samarbete med producenter och regissörer som vi möter på internationella festivaler. Där lägger vi grunden till samproduktioner som i sin tur lägger produktion eller postproduktion i Västra Götaland, säger Kristina Börjeson, produktionschef på Film i Väst.

Bastarden (huvudbilden med Mads Mikkelsen) är en gripande storfilm, inspirerad av verkliga händelser, om en mans okuvliga kamp för att tämja den vilda heden och skapa sin egen lycka. Men i sin ständiga jakt på ära och rikedom riskerar han att offra de som står honom närmast.

Filmen hade sin världspremiär vid filmfestivalen i Venedig där den var uttagen i huvudtävlan. Filmen visades också i Toronto.

Nikolaj Arcel har regisserat och skrivit manus tillsammans med Anders Thomas Jensen. I huvudrollen ser vi Mads Mikkelsen och i övriga roller ser vi bland andra Amanda Collin, Simon Bennebjerg, Melina Hagberg, Kristine Kujath Thorp, Gustav Lindh, Morten Hee Andersen, Jacob Lohmann.

Producerad av Zentropa Entertainments (Louise Vesth) i samproduktion med Film i Väst, Zentropa Sweden (Lizette Jonjic) och Zentropa Berlin.

Film i Väst och Oscar 2024

Nominerade filmer Best International Feature Film Award:

  • Sverige: Milad Alamis Motståndaren 
  • Turkiet: Nuri Bilge Ceylans About Dry Grasses
  • Nederländerna: Ena Sendijarevićs Sweet Dreams,
  • Chile: Felipe Gálvez Haberles The Settlers
  • Island: Hlynur Pálmasons Godland 
  • Nordmakedonien: Goran Stolevskis Housekeeping for Beginners
  • Danmark: Nikolaj Arcels Bastarden


Den 18 december står det klart vilka filmer som går vidare. Då presenteras en första nominering, när 15 filmer väljs ut att gå vidare. Den 23 januari nästa år bantas den listan till fem filmer som slutgiltigt blir nominerade till Oscarsgalan i Hollywood den 10 mars.

Nyckelord

Bilder

Mads Mikkelsen spelar huvudrollen i Nikolaj Arcels film Bastarden
Mads Mikkelsen spelar huvudrollen i Nikolaj Arcels film Bastarden
Ladda ned bild
Kristina Börjeson, produktionschef på Film i Väst
Kristina Börjeson, produktionschef på Film i Väst
Ladda ned bild
Payman Maadi spelar huvudrollen i Motståndaren av Milad Alami. Filmen är Sveriges Oscarkandidat och är producerad av Annika Rogell, Tangy, i samproduktion med FIlm i Väst.
Payman Maadi spelar huvudrollen i Motståndaren av Milad Alami. Filmen är Sveriges Oscarkandidat och är producerad av Annika Rogell, Tangy, i samproduktion med FIlm i Väst.
Ladda ned bild

Film i Väst är en av Europas mest framgångsrika regionala filmfonder och efter Svenska Filminstitutet näst största finansiären av svensk film och TV-drama. Sedan starten 1992 har Film i Väst samproducerat fler än 1 300 svenska och internationella långfilmer, tv-drama, dokumentär- och kortfilmer. Samproduktionerna har vunnit Oscar, Golden Globe, Emmy och European Film Awards. Även på världens främsta filmfestivaler som Berlin och Cannes har Film i Västs samproduktioner varit framträdande. Film i Väst är en del av Västra Götalandsregionen, Sveriges ledande filmregion.

Följ Film i Väst

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Film i Väst

Film i Väst Analysis presenterar unik paneuropeisk filmrapport i Venedig1.9.2023 10:17:31 CEST | Pressmeddelande

På ett seminarium under filmfestivalen i Venedig presenterar i dag Tomas Eskilsson, ansvarig för Film i Väst Analysis, en unik paneuropeisk rapport där det framtida syftet och relevansen med offentlig film och audiovisuell politik och praktik diskuteras. Rapporten All that is solid melts into air, Public Film Funding at a Crossroads II, är en uppföljning på den omtalade och debatterade rapport som släpptes våren 2022.

Inspelningsklart i Västra Götaland för Håkan Bråkan 24.5.2023 14:28:06 CEST | Pressmeddelande

Första filmen om Håkan Bråkan har sedan premiären i julas setts av nästan 330 000 biobesökare och är därmed den mest sedda svenska biofilmen sedan 2019. Nu är inspelningen av Håkan Bråkan 2 igång i Göteborg, Ale och Vänersborg. Beräknad biopremiär sportlovet 2024. Filmen regisseras av Ted Kjellsson, produceras av Malin Söderlund, Unlimited Stories, i samproduktion med Film i Väst, Nordisk Film och SVT med stöd av Svenska Filminstitutet. Filmen distribueras av Nordisk Film.

Film i Västs samproduktion About Dry Grasses uttagen i huvudtävlan i Cannes13.4.2023 12:02:23 CEST | Pressmeddelande

I dag tillkännagav Cannes filmfestival vilka filmer som tävlar om den åtråvärda Guldpalmen i Cannes. Film i Västs samproduktion About Dry Grasses av den turkiske regissören Nuri Bilge Ceylan är en av dem. Ceylan har haft med fyra filmer i huvudtävlan i Cannes sedan 2002 och vann en Guldpalm med Vinterdvala år 2014. Dessutom är chilenaren Felipe Gálves The Settlers uttagen i sidosektionen Un Certain Regard. Cannes filmfestival invigs den 16 maj.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum