BRIS - Barnens Rätt i Samhället

Barn hör inte hemma i fängelser- Bris kommenterar ytterligare politiskt stöd för ett införande av barnfängelser

Dela

Att barn begår allvarliga brott är ett tecken på ett stort misslyckande av samhället. När FN:s barnrättskommitté granskade Sveriges efterlevnad av barnkonventionen uttryckte de särskild oro över de förslag som lyfts i Tidöavtalet om unga lagöverträdare, ett av de förslagen är att flytta över barn som begått brott till Kriminalvården. Trots denna kritik bereder regeringen ett förslag om att inrätta barnfängelser. Bris ser nu att både regeringen och en del av oppositionen ställer sig bakom förslaget vilket gör att det nu finns en bred majoritet om att införa en sådan reform.

Generalsekreterare Bris, 
Fotograf Fredrik Hjerling
Generalsekreterare Bris, Fotograf Fredrik Hjerling

–Att införa fängelse för barn samtidigt som regeringen tittar på förslag på sänkt straffmyndighetsålder är ett skifte i synen på barn och riskerar att urholka barnets rättigheter, säger, Magnus Jägerskog, generalsekreterare för Bris.

Ett fokus på repressiva förslag i både budget och sakpolitik menar Bris tar bort fokus på det förebyggande arbetet.

–Det krävs mycket mer kraftfulla satsningar för att vända trenden kring kriminaliteten. Vi vill se satsningar på ett förebyggande arbete som tar sikte på att barns uppväxtvillkor är i fokus och att barnets rättigheter stärks i stället för att urholkas, säger Magnus Jägerskog.

Nyckelord

Kontakter

Om oss

Barnens Rätt I Samhället (Bris) är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell medlemsorganisation som särskilt ska bistå utsatta barn och ungdomar samt upprätta möjligheter för barn och ungdomar att föra en dialog med vuxna. FNs konvention om Barnets rättigheter är utgör grunden för Bris arbete. Bris verksamhet finansieras via gåvor, medlemsavgifter och företagssponsring. Mer information om Bris finns på www.bris.seBris telefonnummer för barn och unga: 116 111Bris Vuxentelefon – om barn: 077-150 50 50PG: 90 15 04-1

Följ BRIS - Barnens Rätt i Samhället

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från BRIS - Barnens Rätt i Samhället

Bris kommunundersökning 2023 - vilket utrymme ges barnen?20.11.2023 06:30:00 CET | Pressmeddelande

Sveriges kommuner har sedan år 2020, en skyldighet enligt lag att barnkonventionen ska gälla i den egna verksamheten, så att barns behov och rättigheter ska tillgodoses. Hälften av kommunerna uppger att de saknar en strategi för att implementera barnkonventionen i kommunens alla verksamheter och endast 2 av10 kommuner uppger att de gör en barnkonsekvensanalys av budgeten. Det visar Bris återkommande kommunundersökning Vilket utrymme ges barnen?

Ett viktigt signalvärde: Hovrättens prövning måste tas om – Bris välkomnar beslutet17.11.2023 12:57:00 CET | Pressmeddelande

Högsta domstolen har meddelat beslut om att hovrätten har begått ett grovt rättegångsfel i det uppmärksammade målet om våldtäkt mot barn ( Hovrätten för Västra Sverige, mål B 6074-22). De menar att hovrätten har brustit i sin skyldighet att se till att målet hanteras på ett rättssäkert sätt när de inte har utrett om flera alternativa brott hade kunnat vara aktuella.

Bris inleder en nationell satsning med anledning av de breda konsekvenserna av våldsvågen19.10.2023 13:20:00 CEST | Pressmeddelande

Bris driver den nationella stödlinjen 116111 för barn, där kuratorer är tillgängliga dygnet runt och där den som hör av sig alltid är anonym. I samtalen stöttar kuratorer barnet utifrån dess behov och när det behövs hänvisar de barnet vidare till samhällsfunktioner i dess närhet, som skola och elevhälsa. Sedan, en tid tillbaka har allt fler barn börjat höra av sig till stödlinjen för råd och stöttning, med anledning av dem breda konsekvenserna av våldsvågen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum