TRR

Avmattning på arbetsmarknaden - fler tjänstemän uppsagda

Dela

Efter två mycket starka år har arbetsmarknaden för tjänstemännen svalnat. Under årets tredje kvartal sades 3648 tjänstemän upp inom privat sektor – en kraftig ökning jämfört med samma period i fjol. Det visar färsk statistik från omställningsorganisationen TRR.

– Det är tydligt att konjunkturnedgången påverkar arbetsmarknaden för tjänstemännen. Efter två starka år efter pandemin ser vi nu hur antalet uppsägningar ökat under året, säger TRRs vd Johan Lagerhäll.

TRRs statistik för tredje kvartalet visar att allt fler företag påverkats av nedgången i ekonomin och att fler uppsagda tjänstemän söker stöd hos omställningsorganisationen. Under kvartalet sades 3648 tjänstemän upp inom den privata sektorn, att jämföra med 1432 uppsagda under samma period i fjol. Även om det ser sämre ut under hösten så är uppsägningar ännu inte uppe i nivåer med de TRR hanterade under pandemin. Som en jämförelse sades 5866 tjänstemän upp under tredje kvartalet 2020.

En majoritet av de uppsagda tjänstemännen kommer ifrån branscher som tidigt drabbats av en inbromsning i ekonomin. Nästan var femte som söker stöd hos TRR arbetar inom handel & försäljning (17,4%). Därefter är det inom bygg/anläggning och fastighet (12,4%) och fordonsindustrin (10,1%) som flest anställda sagts upp.

Många tjänstemän kommer snabbt ut i ny sysselsättning

Även om det syns en tydlig avmattning på arbetsmarknaden så finns det ljusglimtar i TRRs statistik. 2083 personer har fått nytt jobb under kvartalet och omställningstiden - dvs perioden från uppsägning till ny sysselsättning - är kort. I genomsnitt tog det fem månader för de uppsagda tjänstemännen att hitta en ny positiv lösning i form av nytt arbete, studier eller eget företag under kvartalet. Det är tre månader snabbare än genomsnittet under samma kvartal 2022.

– Det är fortfarande många tjänstemän som snabbt får nytt jobb. Det råder fortsatt en kompetensbrist på arbetsmarknaden och det finns företag och aktörer inom offentlig sektor med stort behov av att rekrytera, säger Erica Sundberg, operativ chef på TRR.

Fakta i siffror: 

 • 94% av tjänstemännen som lämnat TRR under kvartalet har fått en positiv lösning (nytt jobb, studier eller eget företag)
 • Totalt 8219 uppsagda tjänstemän är just nu inskrivna hos TRR (jfr 4303 under tredje kvartalet 2022) 
 • 2083 tjänstemän har gått vidare till ny sysselsättning under tredje kvartalet (jfr 1542 under 2022)
 • Genomsnittstiden för att få en ny sysselsättning har varit 154 dagar under kvartalet (jfr 232 dagar under 2022)
 • För de tjänstemän som fått ny sysselsättning under kvartalet fördelar det sig som nedan:
   - 66% har fått tillsvidareanställning och 14% en tidsbegränsad anställning 
   - 14% av de uppsagda tjänstemännen har börjat studera
  - 5% startar eget företag/rörelse

Följande branscher har sagt upp flest tjänstemän under kvartalet:

1. Handel & Försäljning
2. Bygg/Anläggning/Fastighet
3. Fordonsindustrin
4. Finans/Försäkring/Ekonomitjänster
5. Teknikkonsult

Nyckelord

Kontakter

Om TRR

Omställningsorganisationen TRR arbetar för tjänstemän och arbetsgivare inom det privata näringslivet. Vi är specialister på omställning och kompetensstöd. I våra drygt 35 000 anslutna företag arbetar ca 1,1 miljoner tjänstemän. Genom olika tjänster och rådgivning vägleder vi företag och deras medarbetare mot ny anställning, studier eller till att starta eget företag. TRR grundades 1974 av parterna på den privata arbetsmarknaden: arbetsgivarförbunden inom Svenskt Näringsliv och fackförbunden inom PTK. TRR är en stiftelse som drivs utan vinstintresse och styrelsen består av representanter för PTK och Svenskt Näringsliv. 

Följ TRR

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från TRR

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye