Alla barn har rätt till en trygg idrott – Gymnastikförbundet och Bris i nytt samarbete
Med över 165 000 gymnaster, aktiva och ledare under 20 år är gymnastiken en av de största barn- och ungdomsidrotterna i Sverige. Nu har ett nytt samarbete med Bris inletts för att ihop göra idrotten tryggare för barn.

Varje barn har rätt till en meningsfull fritid och idrotten är en viktig arena i många barns liv. För att fler barn ska känna sig trygga inleder Bris och Gymnastikförbundet ett samarbete.
Målet är att alla inom Svensk Gymnastik ska känna glädje, gemenskap, nyfikenhet, utveckling, öppenhet och framför allt trygghet i sin förening. Med så många unga i nästan tusen föreningar så kommer det tyvärr alltid finnas några få som inte har den upplevelsen.
- Vi vet att unga kan ha svårt att berätta om det som är jobbigt och inte känns rätt och då kan det vara skönt att ha någon utomstående att höra av sig till. Därför har vi sträckt ut handen till Bris, säger Catharina Espmark, generalsekreterare på Gymnastikförbundet.
Grunden i samarbetet är att öka kännedomen inom Gymnastikförbundet om Bris stödverksamhet. Genom kommunikationsinsatser vill organisationerna att Gymnastikförbundets drygt 165 000 unga gymnaster ska känna till den nationella stödlinjen för barn där Bris kuratorer finns dygnet runt för att ge professionellt stöd, samt att förbundets ledare i högre utsträckning får kännedom om att Bris även har en stödlinje för idrottsledare. I kontakt med Bris är barn och den vuxen som hör av sig alltid anonyma.
- Varje barn har rätt att vara en del av en trygg idrott och delta på sina egna villkor. Bris vill vara en stöttepelare för att det ska vara verklighet för alla barn. Därför är vi glada över att Gymnastikförbundet vill samarbeta för att sprida kunskapen om var hjälp finns att få och på så sätt bidra till att fler barn får tillgång till stöd, säger Magnus Jägerskog generalsekreterare på Bris.
Bris stödlinje blir ytterligare en kanal att höra av sig till
Inom idrotten finns sedan 2017 en idrottsombudsman och en visselblåsartjänst. Sedan 2014 finns Gymnastikombudsmannen (GymO) med uppgiftenatt finnas som stöd till föreningar, ledare, föräldrar och utövare. Funktionen kan inte döma eller avgöra tvister, utan det är stöd, hjälp och rådgivning som erbjuds.
De snart tio åren med GymO visar att det nästan uteslutande är vuxna som hör av sig. Barn och unga har inte använt sig av denna kanal. Därför öppnas ytterligare en kontaktväg upp genom samarbetet med Bris. Samarbetet syftar till att barn och unga inom Svensk Gymnastik ska veta att de kan höra av sig till Bris om de inte vill eller kan prata med någon de har förtroende för hemma, i skolan eller i sin förening.
Hit kan du vända dig om du behöver stöd:
Bris, ring 116 111 eller chatta och maila. Stödet är öppet dygnet runt. Det går även att besöka Bris mottagningar i Stockholm, Malmö, Göteborg, Malmö och Linköping, https://www.bris.se/for-barn-och-unga/prata-med-oss/
Bris stödlinje för idrottsledare, ring 077-440 00 42. Öppet vardagar kl 9-12, https://www.bris.se/for-vuxna/start/
För mer information kontakta:
Sofia Zouagui, ansvarig Press och Opinion, Bris
sofia.zouagui@bris.se, 08-598 821 00
Lotta Darlin, marknads- och kommunikationschef Gymnastikförbundet,
lotta.darlin@gymnastik.se, 0708-912107
Om Gymnastikförbundet
Gymnastikförbundet är en av Sveriges största idrottsorganisationer med cirka 227 000 aktiva medlemmar i 970 föreningar över hela landet. Svensk Gymnastik möjliggör för alla att träna, tävla och uppleva rörelseglädje. Rörelse är vårt språk.
Om Bris
Bris, Barnens rätt i samhället, är en av Sveriges ledande barnrättsorganisationer som varje dag kämpar för ett bättre samhälle för barn. Bris stödjer barn och unga på flera sätt. Dels via vår stödlinje dit barn kan ringa, chatta eller mejla med en kurator, dygnet runt. Det går även att delta i gruppstöd och att träffa en kurator på någon av Brismottagningarna på fem orter. För vuxna som har frågor om barn finns Bris vuxentelefon, som också finns på arabiska och ukrainska, samt Bris stödlinje för idrottsledare.
Kontakter
Sofia ZouaguiAnsvarig Press och opinion
Tel:08 598 821 00press@bris.seBilder



Om oss
Barnens Rätt I Samhället (Bris) är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell medlemsorganisation som särskilt ska bistå utsatta barn och ungdomar samt upprätta möjligheter för barn och ungdomar att föra en dialog med vuxna. FNs konvention om Barnets rättigheter är utgör grunden för Bris arbete. Bris verksamhet finansieras via gåvor, medlemsavgifter och företagssponsring. Mer information om Bris finns på www.bris.seBris telefonnummer för barn och unga: 116 111Bris Vuxentelefon – om barn: 077-150 50 50PG: 90 15 04-1
Följ BRIS - Barnens Rätt i Samhället
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från BRIS - Barnens Rätt i Samhället
För dem som redan lever med en utsatthet i hemmet är julen extra svår – Bris stödlinje 116 111 stöttar barn dygnet runt under hela jullovet7.12.2023 08:30:00 CET | Pressmeddelande
Snart bär det av mot jul, skolorna stänger och barnen får sitt jullov. För många barn innebär det en härlig tid där familjen samlas och umgås. För barn som befinner sig i utsatta situationer, med föräldrar som dricker för mycket, har det knapert ekonomiskt eller som själva mår dåligt, kan julen upplevas som en påfrestning. Bris stödlinje 116 111 har öppet dygnet runt under hela lovet där kuratorer finns här för alla barn som behöver någon att prata med.
Bris kommunundersökning 2023 - vilket utrymme ges barnen?20.11.2023 06:30:00 CET | Pressmeddelande
Sveriges kommuner har sedan år 2020, en skyldighet enligt lag att barnkonventionen ska gälla i den egna verksamheten, så att barns behov och rättigheter ska tillgodoses. Hälften av kommunerna uppger att de saknar en strategi för att implementera barnkonventionen i kommunens alla verksamheter och endast 2 av10 kommuner uppger att de gör en barnkonsekvensanalys av budgeten. Det visar Bris återkommande kommunundersökning Vilket utrymme ges barnen?
Ett viktigt signalvärde: Hovrättens prövning måste tas om – Bris välkomnar beslutet17.11.2023 12:57:00 CET | Pressmeddelande
Högsta domstolen har meddelat beslut om att hovrätten har begått ett grovt rättegångsfel i det uppmärksammade målet om våldtäkt mot barn ( Hovrätten för Västra Sverige, mål B 6074-22). De menar att hovrätten har brustit i sin skyldighet att se till att målet hanteras på ett rättssäkert sätt när de inte har utrett om flera alternativa brott hade kunnat vara aktuella.
Flera kontaktvägar till Bris - Att våga berätta är att ta första steget till förändring26.10.2023 06:45:00 CEST | Pressmeddelande
Den nationella stödlinjen 116 111 ska vara så tillgänglig som möjligt för alla barn upp till 18 år. Idag kan barn höra av sig anonymt via telefon, mail och chatt. Från och med nu går det även att höra av sig via sms till 116111.
Bris inleder en nationell satsning med anledning av de breda konsekvenserna av våldsvågen19.10.2023 13:20:00 CEST | Pressmeddelande
Bris driver den nationella stödlinjen 116111 för barn, där kuratorer är tillgängliga dygnet runt och där den som hör av sig alltid är anonym. I samtalen stöttar kuratorer barnet utifrån dess behov och när det behövs hänvisar de barnet vidare till samhällsfunktioner i dess närhet, som skola och elevhälsa. Sedan, en tid tillbaka har allt fler barn börjat höra av sig till stödlinjen för råd och stöttning, med anledning av dem breda konsekvenserna av våldsvågen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum