Audi

Mattias Ekström och Emil Bergkvist på oväntat besök i Stockholm med Dakarbilen Audi RS Q e-tron

Dela

Från ökensand till asfalten i city: Den innovativa drivlinan i Audi RS Q e-tron används inte bara i Dakarrallyt. Den spektakulära bilen har även varit på besök i förarteamens tre huvudstäder. Efter Madrid och Paris stod Stockholm på tur. Fabriksförarna Mattias Ekström och Emil Bergkvist passade på att besöka välkända sevärdheter i Stockholm till övriga besökares glädje. Den högteknologiska rallybilen med elektrisk drivlina väckte givetvis stor nyfikenhet och intresse bland de förbipasserande i staden.

Mattias Ekström och Emil Bergkvist cruisar eldrivet på Strandvägen med Dakarbilen RS Q e-tron.
Mattias Ekström och Emil Bergkvist cruisar eldrivet på Strandvägen med Dakarbilen RS Q e-tron.

Madrid, Paris, Stockholm: De tre huvudstäderna besöktes nyligen av förarteamen i Dakarrallyt. Med Mattias Ekström/Emil Bergkvist, Carlos Sainz/Lucas Cruz, Stéphane Peterhansel/Edouard Boulanger i förarsätena visades den eldrivna prototypen RS Q e-tron upp på gatorna i respektive teams hemland.

I Stockholm gick sträckan via Gamla Stan och det Kungliga Slottet förbi Nybroviken, Strandvägen och vidare ut mot Vasamuseet och Skansen på Djurgården. På ett avlyst områden ute vid Frihamnen visade även Mattias och Emil prov på teamets förarskicklighet med spektakulära hopp och drifting med den 263 kW (358 hk) starka eldrivna bilen.  Dagen avslutades därefter med en färjetur till Ekerö där pendlare fick oväntat sällskap av den unika bilen.

-  Att köra genom Stockholm med vår RS Q e-tron var en fantastisk idé. Vi fick möjlighet att visa upp framtidens teknik på första parkett för invånarna och upplevde många fina stunder under resans gång, säger Mattias Ekström.

Audi har varit en av pionjärerna inom elektrifiering av motorsporten alltsedan 2012. Märket utvecklade RS Q e-tron med elektrisk drivlina och energiomvandlare för att lyckas i ökenrallyn med en modell med låga utsläpp. Energiomvandlaren består av en generator och förbränningsmotor som i år tankades med förnybart bränsle som sparar över 60 procent av koldioxidutsläppen.

-  Vi är naturligtvis extra stolta över att vi har ett så meriterat svenskt team som tävlar för Audi internationellt och för att Audi går i bräschen för att elektrifiera i en så utmanande miljö som i ökenrallyn. Det är ytterligare ett bevis på vår tydliga elektrifieringsstrategi för märket, säger Jörgen Wedefelt, chef Audi Sverige.

Förra året tog Team Audi Sport totalsegern i Abu Dhabi Desert Challenge. Audi har hittills tävlat i två omgångar av Dakarrallyt med RS Q e-tron och tagit sex etappsegrare och totalt 28 podieresultat i endagsklassificeringarna. Mattias Ekström/Emil Bergkvist har vunnit två av dessa etappsegrar och ytterligare sju podieplatser.

null
Mattias Ekström och Emil Bergkvist vid Skansen med RS Q e-tron
null
En färjetur till Ekerö där båtpendlare fick oväntat sällskap av Dakarbilen RS Q e-tron

Kontakter

Bilder

Länkar

Om oss

Audi är en internationell tillverkare av premiumbilar och levererade drygt 1,61 miljoner nya bilar 2022. Audi-koncernen omsatte 61,8 miljarder euro 2022 och har 87.000 medarbetare runt om i världen, varav ca 60.000 i Tyskland.  Audi är aktivt på mer än hundra marknader globalt med produktion i 16 anläggningar i 11 länder. Audi fokuserar på nya produkter och hållbar teknik för framtidens mobilitet. Automobili Lamborghini S.p.A, sportmotorcykeltillverkaren Ducati Motor Holding S.p.A och Audi Sport GmbH är helägda dotterbolag till Audi AG. Audi Sverige ingår i Volkswagen Group Sverige AB.

Följ Audi

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Audi

Audi tar marknad. Ökat med 35 procent i år.1.12.2023 12:16:13 CET | Pressmeddelande

Audi är en av vinnarna på den svenska bilmarknaden hittills i år. Märket fortsätter leverera bilar och har ökat sin andel av den svenska bilmarknaden. Under november stod Audi för 6,2 procent av totalmarknaden med 1584 levererade bilar. Även årets ackumulerade siffror från Mobility Sweden visar på en ökning för märket med de fyra ringarna. Under januari-november ökade leveranserna med 35 procent jämfört med 2022.

Audi startar tillverkningen av elmotorer till Audi Q6 e-tron i Győr8.11.2023 14:40:36 CET | Pressmeddelande

I ungerska Győr inleds ett nytt kapitel när Audi börjar tillverka elmotorerna till Premium Platform Electric (PPE). Audi Q6 e-tron är den första modellen som kommer att använda sig av de nyutvecklade elmotorerna. I slutet av året planeras även för produktionsstarten av Audi Q6 e-tron Ingolstadt, där modellen blir den första elbilen som tillverkas vid huvudkontoret. Inför produktionsstarten har Audi även etablerat en egen batterimonteringsanläggning i Ingolstadt.

Ultimat möte mellan elektrifierade prototyper från Audi Sport1.11.2023 20:13:51 CET | Pressmeddelande

Ett möte mellan giganter och pionjärer inom motorsporten: Niofaldige Le Mans-vinnaren Tom Kristensen mötte upp med de tre förarna i Audis Dakar-team för att uppleva föregångarna som banade vägen för elektrifierade drivlinor. 2012 var Audi en av pionjärerna som började med elektrifiering inom racing med Audi R18 e-tron quattro i Le Mans. Därefter följde Formel E-bilen e-tron FE07 och Dakarrally-prototypen RS Q e-tron. Nyligen samlades pionjärerna tillsammans med de två konceptbilarna e-tron Vision Gran Turismo och S1 e-tron quattro Hoonitron under en dag för "e-tron on track".

Ännu en stark månad för Audi1.11.2023 09:35:53 CET | Pressmeddelande

Audi fortsätter leverera bilar och ökar marknadsandelarna på den svenska bilmarknaden. Under oktober var det all time high med 7,0 procents marknadsandel och 1 753 levererade bilar, en ökning med 23 procent jämfört med föregående år. Även årets ackumulerade siffror visar på avancemang för märket med de fyra ringarna. Under de tio första månaderna ökade leveranserna med 39 procent jämfört med 2022. Eldrivna Q4 e-tron har ökat med hela 96 procent under året och toppar försäljningen i Audi-programmet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum