Familjebostäder

Efter 34 år – bortglömd konst av Hertha Hillfon svävar igen

Dela

Nu svävar konstnären Hertha Hillfons Cirrusmoln återigen. Konstverket som låg nedpackat i 34 år har äntligen fått ett nytt hem. I Älvsjöstadens högsta bostadshus finns sedan några veckor konsten i entrén och hälsar alla boende och besökare välkomna.

Cirrusmoln av Hertha Hillfon
Cirrusmoln av Hertha Hillfon Fotograf: Fredrik Hjerling Familjebostäder

2011 köpte Familjebostäder Farsta sjukhem för att bygga nya bostäder i Drevvikshöjden. Konsten av Hertha Hillfon ingick i köpet och lämnades kvar nedpackad i huset. Konstverket hade satts upp vid invigningen 1967 och monterades ned vid en ombyggnad 1989, och hade sedan dess legat nedpackad. Efter rivningen av Farsta sjukhem förvarades konsten i ett förråd ytterligare under några år innan det bestämdes att en ny plats skulle hittas för konstverket i något av Familjebostäders nyproduktion.  

– När vi väl bestämde oss för att packa upp de väl igenspikade lådorna visste vi inte om konstverket var komplett. Vi hade heller ingen aning om hur det skulle sitta. För att försöka ta reda på om någon visste något mera om konstverket la vi ut en fråga i Facebookgruppen ”Hertha Hillfons vänner”, säger Åsa Grönkvist, enhetschef verksamhetsstöd. 

Familjebostäder fick den vägen kontakt med Karin Rongedal som kände till konstnären men inte det specifika konstverket.

– Vi hoppades att hon skulle hitta något. Vi hade själva försökt söka på namnet moln av Hertha Hillfon. Både sökningar på webben och kontakter med olika arkiv hade inte gett något resultat. Till en dag då Karin Rongedal återkom och berättade att hon fått tag på ett foto på konstverket och att det egentligen hette Cirrusmoln, säger Åsa Grönkvist.

Invigning i höst

–Jag hade en bild på Hertha när hon arbetade med verket, men inte hur det såg ut när det var färdigt. Jag fick hjälp av ett par som dokumenterat en stor del av Hertha Hillfons offentliga verk runt om i landet. De hade bilderna på konstverket från Farsta sjukhus, men hade inte lyckats få fram uppgifter om var det fanns efter nedmonteringen. Därför är det så roligt att det nu sitter uppe i Älvsjö, säger Karin Rongedal.    
Med hjälp av det gamla suddiga fotot kunde Familjebostäder konstatera att konstverket var intakt. En kontakt togs med montören Peder Wolfbrandt som jobbat med Hertha Hillfons i många år för att montera konsten på korrekt sätt i entrén på Kabelverksgatan 17, som hade tillräcklig takhöjd för att konstverket skulle få plats.

En konstinvigning planeras med både boende och Hertha Hillfons vänner under hösten. Även om trapphuset är låst för allmänheten så är det ändå möjligt att kika in genom porten för att se konstverket sväva ovanför postboxarna.

Kort om Älvsjöstaden

Älvsjöstaden är Familjebostäders allra största stadsutvecklingsområde de senaste åren. Just nu är de tre sista kvarteren under produktion. Kvarteren Jordkabeln 1, Kabelverket 19 och Kraftcentralen 1. Totalt har Familjebostäder byggt 973 hyresrätter här. Samtidigt som JM har byggt bostadsrätter. Hela stadsdelen kommer att rymma över 2 000 bostäder när allt är klart 2025.

Kort om Hertha Hillfon

Hertha Hillfon (1921-2013) var en av de allra mest folkkära skulptörerna i Sverige under 1900-talet. Hon har kallats för lerans rebell och den keramiska konstens okrönta drottning. 1971 valdes hon in i den Kungliga Akademien för de fria konsterna och 1993 utsågs hon till hedersprofessor av regeringen. Hillfons arbeten ingår i många betydande konstsamlingar, där i bland Moderna Museet i Stockholm, Victoria and Albert Museum i London och The National Museum of Modern Art i Kyoto.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Cirrusmoln av Hertha Hillfon
Cirrusmoln av Hertha Hillfon
Ladda ned bild
Karin Rongedal framför Cirrusmoln av Hertha Hillfon
Karin Rongedal framför Cirrusmoln av Hertha Hillfon
Ladda ned bild
Cirrusmoln av Hertha Hillfon
Cirrusmoln av Hertha Hillfon
Ladda ned bild
Konstverket hänger i entrén på Kabelverksgatan 17
Konstverket hänger i entrén på Kabelverksgatan 17
Ladda ned bild

Länkar

Om oss

Familjebostäder har jobbat för allas rätt till ett tryggt hem sedan 1936. Vi äger och förvaltar 21 000 bostäder i Stockholm, där mer än 44 000 stockholmare bor. Vår vision är att skapa hem för en enklare vardag. Vi erbjuder hyresrätter där underhåll och service ingår. Vi renoverar och bygger nytt med framtiden i sikte - energisnålt och uppkopplat. Det ska vara enkelt att bo hos oss.

Följ Familjebostäder

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Familjebostäder

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye