Uppsala kommuns hedersmedaljörer 2023 utsedda

Dela

Uppsala kommuns hedersmedaljer 2023 går till fem personer som med engagemang, kunskap och energi utmärkt sig och gjort något extra för Uppsala, Sverige och världen. Hedersmedaljerna går till Maud Karlsson Lima de Faria, Bo Pellnäs, Ulla de Verdier, Magnus Wikman (bilden) och Monica Åkerlund.

Maud Karlsson Lima de Faria, Bo Pellnäs, Ulla de Verdier, Magnus Wikman (bilden) och Monica Åkerlund tilldelas Uppsala kommuns hedersmedalj 2023.
Maud Karlsson Lima de Faria, Bo Pellnäs, Ulla de Verdier, Magnus Wikman (bilden) och Monica Åkerlund tilldelas Uppsala kommuns hedersmedalj 2023. Foto: Göran Ekeberg

– Årets fem hedersmedaljörer har utfört betydelsefulla och extraordinära insatser för Uppsala som kommun men även för Uppsalaborna och Sverige. De har visat prov på samhällsansvar, ledarskap och gott omdöme. Vi från Uppsala kommuns sida vill nu visa vår djupa uppskattning och hedra dessa personer med Uppsala kommuns hedersmedalj, säger Klas-Herman Lundgren (S), Kommunfullmäktiges ordförande.

Det handlar om mannen som satt Sverige på kartan som världens bästa fotbollsnation. Om humanisten som verkat i världen med sin oberoende röst i den säkerhetspolitiska debatten. Dansaren som använder sin kropp för att skapa konst som lyfter viktiga samtidsfrågor. Kvinnan som med sitt seglingskunnande och ledarskap gjort Ekoln till ett kappseglingshav och radioprofilen som under många år, med kunskap och sitt personliga sätt, guidat oss bland vetenskap och gröna oaser. Uppsala kommuns hedersmedaljer 2023 går till:

  • Maud Karlsson Lima de Faria, för att hon som dansare, performanceartist och konstnär berikar Uppsalas och Sveriges kulturliv, och även andra länder, med föreställningar och konst där hon använder sin kropp, sin historia och sina egna erfarenheter för att lyfta viktiga samtidsfrågor som övergrepp och samtycke.

  • Bo Pellnäs, för att han som krönikör, föreläsare och författare med sin humanistiska grundsyn och sina erfarenheter som chef för FN:s obeväpnade militära observatörer på Cypern, i Afghanistan och före detta Jugoslavien är en respekterad, tydlig och oberoende röst i den säkerhetspolitiska debatten sedan nära tre decennier.

  • Ulla de Verdier, för att hon under lång tid förmedlat nyheter, trädgårdskunskap och vetenskap till Uppsalaborna på ett sakligt och pedagogiskt sätt med stor närvaro och kunskap samt för hennes engagemang i Uppsalas kolonirörelse.

  • Magnus Wikman, för att han genom föredömligt och mångårigt ledarskap inom fotboll bidragit till att Sverige utsetts till världens främsta fotbollsnation efter framgångarna i olympiska spelen och årets världsmästerskap och därmed även inspirerar många barn och ungdomar att finna glädje att idrotta.

  • Monica Åkerlund, för att hon som eldsjäl i och kappseglingschef för Ekolns segelklubb under många år varit både motor och nav i klubbens mycket framgångsrika verksamhet samt en mycket uppskattad organisatör av klubbens SM-tävlingar.

Hedersmedaljerna delas ut under högtidliga former på Uppsala slott, 24 november 2023. Vid ceremonin kommer också 180 medarbetare som förtjänstfullt arbetat inom kommunen i 25 år att prisas.

I medaljdelegationen ingår kommunfullmäktiges ordförande Klas-Herman Lundgren (S), Magnus Åkerman (M) och Carl Lindberg (S), båda vice ordförande i kommunfullmäktige, riksdagsledamoten Ilona Szatmari Waldau (V) samt entreprenören Margit Borgström (KD).

Nyckelord

Kontakter

För intervjuer kontakta medaljörerna direkt:

Maud Karlsson Lima de Faria
070-4480395, maudsart@gmail.com

Bo Pellnäs
070-6020378, b.pellnaes@telia.com

Ulla de Verdier
070-8769654, uldeve@icloud.com

Magnus Wikman
0730-770600, Magnus.wikman@svenskfotboll.se

Monica Åkerlund
0730-635383, Monica.akerlund@telia.com

Bilder

Magnus Wikman
Magnus Wikman
Ladda ned bild
Maud Karlsson Lima de Faria
Maud Karlsson Lima de Faria
Ladda ned bild
Bo Pellnäs
Bo Pellnäs
Ladda ned bild
Monica Åkerlund
Monica Åkerlund
Ladda ned bild
Ulla de Verdier
Ulla de Verdier
Ladda ned bild

Uppsala är Sveriges fjärde största stad. I kommunen bor över 240 000 personer.

Följ Uppsala kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye