Här är finalisterna i Årets AI-svensk 2023

Dela

Nu står det klart vilka fem kandidater som är finalister i Årets AI-svensk 2023. En utmärkelse som delas ut av bransch- och arbetsgivarorganisationen TechSverige och går till den person som juryn tycker har bidragit mest till synliggörandet och utvecklingen av svensk AI. Finalisterna är Carolina Brånby, Max Gordon, Mikael Kring, Magnus Sahlgren och Erika Sjödin.

Finalister i Årets AI svensk 2023

– Det finns en enorm potential i användningen av AI för att skapa värde för individer, näringsliv och samhälle. Sverige har många lysande stjärnor och förebilder på AI-området som bidrar till en ansvarsfull och värdefull AI utveckling. Vi är stolta över att kunna presentera de fem finalisterna som genom sitt arbete och banbrytande insatser visar vägen mot vad som är möjligt och hur AI kan bidra, säger Åsa Zetterberg.  
 
Årets AI svensk delas ut av TechSverige och syftar till att främja insatser, engagemang och arbete inom AI som leder till att föra svensk AI framåt. Juryn har bestått av ledamöter med expertkompetens inom digitalisering och AI från näringslivet, akademin och offentlig sektor.

Juryns motiveringar:

Carolina Brånby, jurist och policyansvarig Svenskt Näringsliv
EU är i färd med att skapa världens första reglering av AI och det finns inga facit. När balansen mellan innovation, säkerhet och andra intressen ska sättas har Carolina Brånby varit instrumentell i att granska, förklara och samla företag och organisationer i Sverige till gemensamma ståndpunkter och kommentarer. Hon har bidragit generöst med sin stora kunskap om regleringar av både traditionell AI och generativ AI samt varit en av de centrala personerna i Sverige när det gäller den nya AI-akten.

Max Gordon, docent och överläkare Danderyds sjukhus 
Max Gordon har med stor öppenhet och entusiasm omfamnat AI för att hjälpa människor i sjukvården. Han har kavlat upp armarna och genom forskning och idogt arbete infört AI-lösningar för att förbättra bedömning och behandling av patienter med framgångsrika resultat. Ett arbete som möjliggör att patienter både kan få snabbare och bättre vård. Han är en inspiration och ett utmärkt exempel på en person som utifrån sin profession har fördjupat sina kunskaper inom AI för att hitta de bästa lösningarna som skapar nytta.    

Mikael Kring, projektledare RISE
Mikael Kring har i sin tidigare roll som it-pedagog på Årstaskolan och numera på Research Institutes of Sweden (RISE) arbetat hårt för att stötta elever och lärare i att använda digitala verktyg på ett klokt sätt i undervisningen. Han har en unik förmåga att göra AI tillgängligt och meningsfullt för en bred publik. På ett lekfullt och inspirerande sätt når han ut med praktiskt stöd på hur olika AI-lösningar inom till exempel video, ljud, text och bild kan användas inom skola och utbildning. Hans outtröttliga nyfikenhet och engagemang, har gjort AI mer tillgängligt och effektivt för många.  

Erika Sjödin, innovationsledare Bolagsverket 
Erika Sjödin är innovationsledare för Bolagsverkets AI-hub. Genom sitt utvecklingsdriv i att nyttja potentialen med AI visar Erika hur en myndighet kan arbeta framgångsrikt med denna grupp av kraftfulla teknologier samtidigt som hon pedagogiskt delar erfarenheter och nya arbetssätt kopplat till AI. 
 
Magnus Sahlgren, Head of NLU Research, AI Sweden 
Magnus Sahlgren har med stort kunnande, engagemang, och entusiasm hjälpt till att sätta Sverige på kartan runt stora språkmodeller. Som nyckelperson i utvecklingen av GPT-SW3, den första stora språkmodellen för nordiska språk, har han hjälpt till att lägga grunden för nya tillämpningar av AI i Sverige och visat att vi kan vara med i utvecklingen av nästa generations AI-modeller. Med sitt stora engagemang sprider han kunskap om hur språkmodeller kan utvecklas och användas i industri, myndigheter och offentlig sektor. 
 
Vinnaren kommer att presenteras senare under hösten.  
 
Juryn har bestått utav: 
Daniel Akenine, nationell teknikchef, Microsoft Sverige  
Aurore Belfrage, techinvesterare, geopolitisk rådgivare och hållbarhetsstrateg  
Louise Callenberg, vd, Singula  
Ather Gattami, forskare och entreprenör, programledare AI-podden  
Daniel Gillblad, co-director, AI Sweden    
Amy Loutfi, professor, institutionen för naturvetenskap och teknik, Örebro Universitet 
Jeanette Nilsson, projektledare, RISE 
Åsa Zetterberg, förbundsdirektör, TechSverige (ordförande) 
 
Om Årets AI svensk:  
Årets AI svensk är ett pris som delas ut av TechSverige. Utmärkelsen går till en person som bidragit till utvecklingen och synliggörandet av svensk AI. Det är fjärde året i rad som priset delas ut och fjolårets vinnare var Jonas Tannerstad, chef el och automation på Örebrobostäder AB. Läs mer om priset på aretsaisvensk.se

Kontakter

Bilder

Om oss

TechSverige är en medlemsorganisation för alla företag inom techsektorn. Tillsammans med våra medlemmar driver och utvecklar vi marknaden för tech.

Vi är idag cirka 1 400 medlemsföretag som tillsammans har närmare 100 000 medarbetare och är ett av nio samverkande förbund inom Almega.

Följ TechSverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från TechSverige

Sverige släcker 2G och 3G – Byt nät nu30.1.2024 07:30:00 CET | Pressmeddelande

Fram till slutet av 2025 kommer 2G- och 3G-näten att fasas ut i Sverige och ersättas med 4G och 5G. Det innebär att allt som är beroende av uppkoppling till dessa gamla nät slutar fungera. Det handlar om allt från äldre mobiltelefoner till larm, kortterminaler och nödtelefoner i hissar. Det påverkar både företag och privatpersoner, men i dagsläget är det många som berörs som inte vet om detta. I den nya informationskampanjen Byt Nät Nu uppmanar bransch- och arbetsgivarorganisationen TechSverige tillsammans med mobiloperatörerna Tele2, Telenor, Telia och Tre alla att se över och byta ut gamla lösningar till modern teknik – innan näten stängs.

Techbranschens bidrag till svensk ekonomi når nya toppnivåer22.11.2023 07:30:00 CET | Pressmeddelande

En rapport från bransch- och arbetsgivarorganisationen TechSverige visar att techbranschens bidrag till svensk ekonomi når nya rekordnivåer. Techbranschens omsättning 2022 landade på över 1000 miljarder kronor och bidraget till BNP uppgick till 350 miljarder kronor – vilket överstiger det samlade BNP-bidraget från den traditionella basindustrin. Det innebär skatteintäkter på över 150 miljarder kronor – mer än statens utgifter för försvar och rättsväsende tillsammans.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye