Akademikerförbundet SSRAkademikerförbundet SSR

LVU-kampanjens påverkan i skolan

Dela

Akademikerförbundet SSR och Sveriges Lärare välkomnar regeringens beslut att låta Skolverket kartlägga LVU-kampanjens påverkan på skolan och förskolan. (LVU, lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga). LVU-kampanjen som pågått över längre tid består av desinformation om att svensk socialtjänst omhändertar barn på lösa grunder. Kampanjen är ett angrepp på den svenska rättsstaten. Försvarshögskolan har beskrivit LVU-kampanjen som den värsta påverkanskampanjen mot Sverige någonsin. Påverkan på tilliten till samhället gäller inte bara socialtjänsten utan alla samhällsinstitutioner, därför välkomnar våra båda fackförbund alla insatser där hela samhället samlas för att aktivt arbeta mot desinformation.

  • För att kunna förebygga och agera mot desinformation mot socialtjänsten är det viktigt att skolkuratorer och lärare i skolan och socialtjänsten har ett bra samarbete. Det är genom samtal och kunskap vi kan bygga tillit till samhället och därigenom hjälpa de familjer som behöver det, säger Heike Erkers ordförande Akademikerförbundet SSR 
     

  • Det är helt avgörande för nyanlända familjer att deras barn är i förskola och skola. För att man ska kunna komma in i vårt samhälle är förskolan grundläggande. Därför är det så viktigt att motverka okunskap och att motverka alla försök att skada förtroendet mellan individer, förskola och skola och socialtjänst, säger Åsa Fahlén, ordförande Sveriges Lärare. 

Akademikerförbundet SSR och Sveriges Lärare ser ett behov av att stärka samarbetet mellan skolan och socialtjänsten på flera områden. Regeringen vill även att Skolverket ska kartlägga exempel på där samarbetet fungerar bra. Det krävs att samarbetet förbättras och att positiva exempel sprids. 

Det mest effektiva sättet att bemöta desinformation är i möten med de människor som är utsatta. Det är i samtal med den andre som fördomar kan rivas. Här har förskolan och skolan en central roll som träffar alla unga människor och deras föräldrar. Man kan både föra egna samtal med barn, elever och deras föräldrar, men också bjuda in företrädare från socialtjänsten till gemensamma möten. 

Nyckelord

Kontakter

Om oss

Akademikerförbundet SSR
Vi är det ledande fackförbundet för samhällsvetare. Du hittar oss i offentlig såväl som privat sektor. Medlemmar är beteendevetare, ekonomer, folkhälsovetare, personalvetare, socionomer och andra samhällsvetare, men också chefer och egenföretagare. Det som förenar våra närmare 78 000 medlemmar är att vi alla är akademiker som strävar efter ett samhälle och ett arbetsliv som tillvaratar, utvecklar och värderar akademisk kompetens.

Sveriges Lärare
Den 1 januari 2023 bildade Lärarnas Riksförbund och Lärarförbundet Sveriges största akademikerförbund: Sveriges Lärare. En ny facklig organisering av lärare och studie- och yrkesvägledare. Lärarkåren har det viktigaste samhällsuppdraget – att ge våra barn och elever en likvärdig utbildning av hög kvalitet. Vi jobbar för att göra skillnad för våra 300 000 medlemmar och är en kraft att räkna med på varje arbetsplats.

Följ Akademikerförbundet SSR

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akademikerförbundet SSR

Garanterade löneökningar för välfärdens akademiker!28.3.2024 17:00:37 CET | Pressmeddelande

Akademikerförbundet SSR har efter hårda förhandlingar tecknat nytt kollektivavtal med Sveriges kommuner och regioner (SKR) och Sobona för välfärdens akademiker. Parterna är överens om ett nytt 1-årigt kollektivavtal med centralt garanterad löneökningsnivå för medlemskollektivet. Avtalet gäller från 1 april 2024 till 31 mars 2025 och ger en garanterad löneökningsnivå om 3,3 procent i år. Avtalet omfattar omkring 210 000 medarbetare.

Socionomutbildningen behöver spetsutbildningar22.3.2024 10:56:13 CET | Pressmeddelande

Utbildningsministern meddelade i Sveriges Radio under morgonen att socionomutbildningen måste göras om, att den är för teoretisk och inte går i takt med tiden. Akademikerförbundet SSR välkomnar en översyn av utbildningen. Vi vill dock tydliggöra att socionomutbildningen är en akademisk generalistutbildning på tre och ett halvt år som ska kunna leda till ett stort antal yrken. Med den inriktningen och på den tiden är det inte möjligt att göra studenterna yrkesklara. För det krävs specialistutbildningar på ett antal områden.

Över 60 procent av socialsekreterarna hotade6.3.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Som SVT:s Uppdrag Granskning visar har socialtjänstens medarbetares utsatthet ökat till följd av desinformationskampanjen mot socialtjänsten. Sex procent av socialsekreterarna i utsatta områden har varit med om att man, i ärenden de arbetat med, undvikt att ingripa enligt lagen om vård av unga (LVU) på grund av hot eller rädsla. Det kan låta lite, men bakom siffrorna göms utsatta barn som behöver samhällets hjälp.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye