Akademikerförbundet SSR

Socionomutbildningen behöver spetsutbildningar

Dela

Utbildningsministern meddelade i Sveriges Radio under morgonen att socionomutbildningen måste göras om, att den är för teoretisk och inte går i takt med tiden. Akademikerförbundet SSR välkomnar en översyn av utbildningen. Vi vill dock tydliggöra att socionomutbildningen är en akademisk generalistutbildning på tre och ett halvt år som ska kunna leda till ett stort antal yrken. Med den inriktningen och på den tiden är det inte möjligt att göra studenterna yrkesklara. För det krävs specialistutbildningar på ett antal områden.

Förbundsordförande för Akademikerförbundet SSR.
Förbundsordförande för Akademikerförbundet SSR. Fotograf: Magnus Länje
  • Socionomutbildningen måste kunna leda till många yrken. Vi behöver vidareutbildning på samma sätt som sjuksköterskorna har – för att säkerställa kompetensen. Vill regeringen på allvar ge socialtjänsten bättre verktyg så behövs pengar till specialistutbildning, säger Heike Erkers ordförande Akademikerförbundet SSR.

Akademikerförbundet SSR har länge drivit frågan om att utveckla socionomutbildningen men då behöver det bli vidareutbildningar efter socionomutbildningen. Det krävs specialistutbildningar för bland annat arbete inom den sociala barn och ungdomsvården och som skolkurator. Bland sjuksköterskor har över 50 procent en specialistutbildning på masternivå, bland socionomer är den siffran 2,5 procent.

  • Vi behöver specialistutbildning för lösa samhällets stora utmaningar. Dryga två procent av socionomerna har en mastersutbildning idag, jämfört med 50 procent bland sjuksköterskor. För att säkra kompetensen i socialtjänsten så måste vi göra det mer attraktivt att stanna kvar i yrket och specialisera sig, säger Heike Erkers ordförande Akademikerförbundet SSR.

Utöver specialistutbildningar behöver arbetsgivarna bli bättre på själva yrkesintroduktionen. Men ett stort steg framåt vore att finansiera socionomutbildningen så att lärosätena har råd att färdighetsträna studenterna under utbildningstiden. Det får de inte finansiering för idag. Det finns stor mängd av ny kunskap för socionomer, det ställer större krav på den som kommer ut i yrket. 3,5 år som utbildningen är idag räcker inte. Att bara ändra innehållet i grundutbildningen gör att socionomerna missar annat.

Kontakter

Om oss

Vi är det ledande fackförbundet för samhällsvetare. Du hittar oss i offentlig såväl som privat sektor. Medlemmar är beteendevetare, ekonomer, folkhälsovetare, personalvetare, socionomer och andra samhällsvetare, men också chefer och egenföretagare. Det som förenar våra närmare 78 000 medlemmar är att vi alla är akademiker som strävar efter ett samhälle och ett arbetsliv som tillvaratar, utvecklar och värderar akademisk kompetens.

Följ Akademikerförbundet SSR

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akademikerförbundet SSR

Garanterade löneökningar för välfärdens akademiker!28.3.2024 17:00:37 CET | Pressmeddelande

Akademikerförbundet SSR har efter hårda förhandlingar tecknat nytt kollektivavtal med Sveriges kommuner och regioner (SKR) och Sobona för välfärdens akademiker. Parterna är överens om ett nytt 1-årigt kollektivavtal med centralt garanterad löneökningsnivå för medlemskollektivet. Avtalet gäller från 1 april 2024 till 31 mars 2025 och ger en garanterad löneökningsnivå om 3,3 procent i år. Avtalet omfattar omkring 210 000 medarbetare.

Över 60 procent av socialsekreterarna hotade6.3.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Som SVT:s Uppdrag Granskning visar har socialtjänstens medarbetares utsatthet ökat till följd av desinformationskampanjen mot socialtjänsten. Sex procent av socialsekreterarna i utsatta områden har varit med om att man, i ärenden de arbetat med, undvikt att ingripa enligt lagen om vård av unga (LVU) på grund av hot eller rädsla. Det kan låta lite, men bakom siffrorna göms utsatta barn som behöver samhällets hjälp.

Facket JO-anmäler Gällivare kommun24.1.2024 07:30:00 CET | Pressmeddelande

Gällivare kommun har i flera fall hanterat sitt arbetsgivaransvar mycket anmärkningsvärt och klandervärt. Information om arbetsrättsliga frågor lyftes på en pressträff före det tagits med berörda och deras fackliga organisation. En ifrågasatt rapport presenterades utan att rapporten kunnat lämnas ut vare sig till media eller till medarbetare och fackförbund. Akademikerförbundet SSR anmäler nu Gällivare kommun till Justitieombudsmannen (JO) för att kommunen dessutom har kontaktat Skatteverket i syfte att häva en anställds sekretessmarkering på felaktiga grunder.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye