Akademikerförbundet SSR

Socionomutbildningen behöver spetsutbildningar

Dela

Utbildningsministern meddelade i Sveriges Radio under morgonen att socionomutbildningen måste göras om, att den är för teoretisk och inte går i takt med tiden. Akademikerförbundet SSR välkomnar en översyn av utbildningen. Vi vill dock tydliggöra att socionomutbildningen är en akademisk generalistutbildning på tre och ett halvt år som ska kunna leda till ett stort antal yrken. Med den inriktningen och på den tiden är det inte möjligt att göra studenterna yrkesklara. För det krävs specialistutbildningar på ett antal områden.

Förbundsordförande för Akademikerförbundet SSR.
Förbundsordförande för Akademikerförbundet SSR. Fotograf: Magnus Länje
  • Socionomutbildningen måste kunna leda till många yrken. Vi behöver vidareutbildning på samma sätt som sjuksköterskorna har – för att säkerställa kompetensen. Vill regeringen på allvar ge socialtjänsten bättre verktyg så behövs pengar till specialistutbildning, säger Heike Erkers ordförande Akademikerförbundet SSR.

Akademikerförbundet SSR har länge drivit frågan om att utveckla socionomutbildningen men då behöver det bli vidareutbildningar efter socionomutbildningen. Det krävs specialistutbildningar för bland annat arbete inom den sociala barn och ungdomsvården och som skolkurator. Bland sjuksköterskor har över 50 procent en specialistutbildning på masternivå, bland socionomer är den siffran 2,5 procent.

  • Vi behöver specialistutbildning för lösa samhällets stora utmaningar. Dryga två procent av socionomerna har en mastersutbildning idag, jämfört med 50 procent bland sjuksköterskor. För att säkra kompetensen i socialtjänsten så måste vi göra det mer attraktivt att stanna kvar i yrket och specialisera sig, säger Heike Erkers ordförande Akademikerförbundet SSR.

Utöver specialistutbildningar behöver arbetsgivarna bli bättre på själva yrkesintroduktionen. Men ett stort steg framåt vore att finansiera socionomutbildningen så att lärosätena har råd att färdighetsträna studenterna under utbildningstiden. Det får de inte finansiering för idag. Det finns stor mängd av ny kunskap för socionomer, det ställer större krav på den som kommer ut i yrket. 3,5 år som utbildningen är idag räcker inte. Att bara ändra innehållet i grundutbildningen gör att socionomerna missar annat.

Kontakter

Om oss

Vi är det ledande fackförbundet för samhällsvetare. Du hittar oss i offentlig såväl som privat sektor. Medlemmar är beteendevetare, ekonomer, folkhälsovetare, personalvetare, socionomer och andra samhällsvetare, men också chefer och egenföretagare. Det som förenar våra närmare 78 000 medlemmar är att vi alla är akademiker som strävar efter ett samhälle och ett arbetsliv som tillvaratar, utvecklar och värderar akademisk kompetens.

Följ Akademikerförbundet SSR

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akademikerförbundet SSR

Anmälningsplikt - vad innebär det?22.5.2024 06:23:47 CEST | Pressmeddelande

Vad skulle en ny lag om anmälningsplikt innebära i praktiken? Välkomna till ett seminarium i Riksdagen 29 maj med syfte att vrida och vända på den lagstiftning som nu utreds. Under en förmiddag i riksdagens andrakammarsal kommer politiker, civilsamhälle, fackförbund och internationella gäster vrida och vända på anmälningsplikten och dess påverkan på samhället, professionerna och tilliten till våra myndigheter. Tid: 29 maj, 8.15-12.00 Plats: Andrakammarsalen, Riksdagen. Sänds även digitalt. Anmälan: sker här

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye