Bra att SiS startas om
Regeringen har idag presenterat en utredning för att ta ett större omtag kring SIS. Akademikerförbundet SSR är fackförbundet för myndighetens akademiker och välkomnar regeringens inriktning och att SiS görs om.

- SiS har inte haft förutsättningar att göra sitt jobb. De senaste 15 åren har olika regeringar agerat otillräckligt. Det behövs en omstart med bättre förutsättningar om barn inte ska fara illa, säger Heike Erkers ordförande Akademikerförbundet SSR
Akademikerförbundet SSR anser att SiS över mycket lång tid har varit underfinansierat och inte tagits på allvar av politiken. Det är särskilt bra att regeringen pekar ut behovet av att stärka vård och behandling. Samarbetet med hälso- och sjukvården fungerar dåligt. Regionernas barn- och ungdomspsykiatri (BUP) har flytt sitt ansvar.
- Vi gör vad vi kan med de resurser vi har. Uppdraget har varit omöjligt när det blir allt fler komplicerade fall och för trångt på institutionerna. Vi behöver fler kollegor med rätt kompetens för att öka kvaliteten i vård och behandling. Dessutom sitter vi fast i undermåliga och ålderstigna lokaler, säger Lena Henriksson ordförande Saco-S på SiS
- Ett av de största problemen är att vården och stödet efter att en ungdom blir utskriven från SiS inte fungerar. Vården och socialtjänsten måste finnas där och fånga upp varje individ. Det måste också utredningen ta tag i, säger Lena Henriksson ordförande Saco-S på SiS
SIS har ett uppdrag att alltid kunna ta emot den som fått beslut om placering, idag är det för trångt och för få platser för att kunna skilja på ungdomar.
Akademikerförbundet SSR motsätter sig förslaget om att införa ungdomsfängelser. Att byta skylt på verksamheten, från, SiS till Kriminalvården, kommer i sig inte att lösa problemen.
Kontakter
Victor HarjuPresschef Akademikerförbundet SSR
Tel:070 690 44 23victor.harju@akademssr.seOm oss
Vi är det ledande fackförbundet för samhällsvetare. Du hittar oss i offentlig såväl som privat sektor. Medlemmar är beteendevetare, ekonomer, folkhälsovetare, personalvetare, socionomer och andra samhällsvetare, men också chefer och egenföretagare. Det som förenar våra närmare 78 000 medlemmar är att vi alla är akademiker som strävar efter ett samhälle och ett arbetsliv som tillvaratar, utvecklar och värderar akademisk kompetens.
Följ Akademikerförbundet SSR
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Akademikerförbundet SSR
För många säkerhetsklassningar i staten10.3.2025 06:29:48 CET | Pressmeddelande
Akademikerförbundet SSR konstaterar att för många tjänster på flera myndigheter säkerhetsklassas och att hela systemet fungerar bristfälligt utan möjlighet att överklaga. På dagens Svenska Dagbladet debatt utvecklar Akademikerförbundet SSR och våra förtroendevalda på myndigheterna hur vi ser på problemet.
Utredningen missar målet4.3.2025 16:00:19 CET | Pressmeddelande
Idag överlämnades utredningen om socionomutbildningen till utbildningsministern. Akademikerförbundet SSR välkomnar att utredningen ser behovet av specialisering för socionomer men tycker inte att utredningen når hela vägen. Utredningen föreslår att socionomers grundutbildning ska fokusera på ungdomskriminalitet.
1,3 miljoner för utlandsutbildade akademiker27.2.2025 14:05:05 CET | Pressmeddelande
Arbetsförmedlingen har beslutat om 1,3 miljoner kronor till mentorprogrammet för utlandsutbildade akademiker som Akademikerförbundet SSR har initierat tillsammans med Kompetensföretagen. Mentorskapsprogrammet kan nu fördubblas.
Äntligen stärks skyddet av offentliganställda14.2.2025 14:44:52 CET | Pressmeddelande
Nu har regeringen presenterat ett lagförslag för ett starkare skydd för offentliganställda mot våld, hot och trakasserier. Det välkomnas av Akademikerförbundet SSR.
Pressinbjudan: Hur påverkar angiverilagen staten?7.2.2025 08:30:00 CET | Pressmeddelande
En statlig utredning har presenterat förslag på en ny anmälningsplikt/angiverilag som ska gälla för sex myndigheter. Välkommen till ett riksdagsseminarium som granskar hur en ny lag skulle påverka myndigheterna med deltagare från Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Kriminalvården och Skatteverket. Seminariet arrangeras i riksdagen 08:00-09:30 den 12 februari.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum