RadiohjälpenRadiohjälpenRadiohjälpen

Musikhjälpen 2023: Ingen ska behöva dö av hunger

Dela

Den 11-17 december sänds Musikhjälpen från Stortorget i Växjö. Årets tema är ”Ingen ska behöva dö av hunger”. Just nu pågår den värsta hungerkrisen i modern tid – fler än 700 miljoner människor är drabbade och över 40 miljoner lever på gränsen till svält.

Musikhjälpens tema 2023: Ingen ska behöva dö av hunger! Foto: PreciousPhotos/Shutterstock.com
Musikhjälpens tema 2023: Ingen ska behöva dö av hunger! Foto: PreciousPhotos/Shutterstock.com

Att ha tillgång till mat är en mänsklig rättighet, men trots att det går att förse jordens befolkning med tillräckligt mycket mat dör människor runtom i världen varje dag. Till exempel så beror nära hälften av alla dödsfall bland barn under fem år på undernäring.

– Världen hungrar mer än någonsin, i modern tid. Hungern orsakar ett omänskligt lidande och död, och särskilt hårt drabbas barnen, säger Kristina Henschen, generalsekreterare för Radiohjälpen som fördelar de pengar som samlas in till Musikhjälpen.

En dödlig kombination av faktorer har fått hungern att öka de senaste åren. Förutom konflikter och extremväder till följd av klimatförändringarna, så har den fullskaliga invasionen av Ukraina satt matförsörjningen för miljontals människor i gungning, i och med att landets spannmålsexport försvårats.

Bidrag till Musikhjälpen 2023 kommer att gå till att förbättra livssituationen för människor som drabbas. Det handlar dels om akuta insatser för att rädda liv – som matpaket, näringsbehandlingar, rent vatten och sanitet – men bidrag kan även gå till att stötta långsiktig förändring.

–  En ökad motståndskraft måste också till så att klimatförändringarnas effekter dämpas, till exempel inom jordbruket, säger Kristina Henschen.  

Mer om Musikhjälpens tema och vad insamlade medel kan gå till finns på http://musikhjälpen.se

Utbildningsmaterial från UR
För att underlätta för lärare att redan under hösten ta upp årets tema i sin undervisning har UR i samarbete med Musikhjälpen tagit fram en lärarhandledning. Den innefattar bakgrundsfakta, diskussionsövningar och instuderingsuppgifter.
Materialet finns här

Om Musikhjälpen
En decembervecka om året engagerar Musikhjälpen hela Sverige i kampen mot en mänsklig katastrof. Tre kända programledare blir inlåsta i en glasbur på ett torg för att sända radio och tv dygnet runt i 144 timmar. Sveriges bästa artister, kända profiler och engagerade personer går ihop för att sprida kunskap, samla in pengar och stötta människor som kämpar för rätten till ett värdigt liv. Musikhjälpen görs av P3 Sveriges Radio, SVT och Radiohjälpen sedan 2008.

2022 var temat ”För en tryggare barndom på flykt från krig”. Tina Mehrafzoon, Oscar Zia och Klas Eriksson programledde när publiken startade 850 000 engagemang och samlade in över 54 miljoner kronor. 

Redan nu går det att starta insamlingar på http://musikhjälpen.se

Musikhjälpen direktsänds i sin helhet i P3 och SVT Play. Stora delar sänds också i SVT2 och SVT24.

Tidigare städer och teman:
2008 – Malmö, 67 miljoner flyktingar behöver din hjälp
2009 – Göteborg, Din musik stoppar malaria
2010 – Malmö, Barn är inte till salu
2011 – Göteborg, Alla flickor har rätt att gå i skolan
2012 – Malmö, Barnen i slummen har rätt till rent vatten
2013 – Göteborg, Alla tjejers rätt att överleva sin graviditet
2014 – Uppsala, Hjälp oss stoppa spridningen av hiv
2015 – Linköping, Ingen ska behöva fly undan klimatet
2016 – Örebro, Barn i krig har rätt att gå i skolan
2017 – Umeå, Barn är inte till salu
2018 – Lund, Alla har rätt att funka olika
2019 – Västerås, Sex är inte ett vapen
2020 – Stockholm, Ingen människa ska lämnas utan vård
2021 – Norrköping, För en värld utan barnarbete
2022 – Göteborg, För en tryggare barndom på flykt från krig

Pressbild
Foto: PreciousPhotos/Shutterstock.com
https://sverigesradio.bildbank.nu/sv/delad/yuey8g6a17

För mer information, vänligen kontakta:

Kristina Henschen, generalsekreterare Radiohjälpen
kristina.henschen@svt.se
08-784 36 20

Simon Rosenqvist, projektledare Sveriges Radio
simon.rosenqvist@sverigesradio.se
0738-09 24 18

Eva Sahlin, pressansvarig
eva.sahlin@sverigesradio.se
070-684 18 52

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om Radiohjälpen

Stiftelsen Radiohjälpen, i förkortad form benämnd Radiohjälpen, vars beslutande organ är dess styrelse, har till uppgift att i samråd med Sveriges Television AB, Sveriges Radio AB och Sveriges Utbildningsradio AB samordna radio-och TV-bolagens insamlingsverksamhet för humanitärt ändamål. Sedan 1939 har vi samlat in pengar för att förändra liv och lindra nöd i Sverige och i hela världen. Genom särskilda insamlingar skapar vi gemensam kraft med tydliga mål om förändring. Radiohjälpen samarbetar med professionella och kompetenta partnerorganisationer för att varje insamlad krona ska komma till mest effektiva användning.

Musikhjälpen är en av Radiohjälpens insamlingar.

Följ Radiohjälpen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Radiohjälpen

RADIOHJÄLPEN PRISAS FÖR TECH-LÖSNING8.7.2024 16:39:25 CEST | Pressmeddelande

Radiohjälpen har mottagit Adam Smith Award 2024. Det världsomspännande priset delas ut av brittiska Treasury Today Group i London, UK, och tilldelas Radiohjälpen i kategorin ”Bästa transaktionslösning”. "Tack vare våra digitala lösningar kan vi stärka Radiohjälpens arbete med att rädda liv och lindra nöd", säger Kristina Henschen, generalsekreterare vid Radiohjälpen. "Detta pris är resultatet av ett litet men fantastiskt fint lagarbete".

Följ med Kronprinsessan på projektbesök6.6.2024 06:06:00 CEST | Pressmeddelande

Kronprinsessan Victorias fond stödjer projekt för barn och unga som lever med funktionsnedsättning. Ett av projekten drivs av Astma- och Allergiförbundet. Ikväll börjar appellen från besöket att sändas på SVT. "Alla har rätt till en aktiv fritid", säger Kronprinsessan Victoria vid besöket. "Det är så otroligt viktigt att som individ bli stärkt, och också få stimulans och utvecklas. Det önskar vi för alla."

Radiohjälpens anseende högst i mätning30.5.2024 16:37:43 CEST | Pressmeddelande

Den årliga mätningen av organisationers anseende är genomförd. Mätningen visar att Radiohjälpen åter ligger högst, på en delad förstaplats, med ett anseendeindex på 66. "Vårt höga anseende tyder på ett starkt förtroende från allmänheten för Radiohjälpen. Det innebär att vi kan göra ännu mer skillnad där det behövs som mest", säger Kristina Henschen, generalsekreterare för Radiohjälpen. "Vårt stora tack till var och en som engagerar sig genom Radiohjälpen för en mer rättvis värld."

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye