Lättillgängliga mediciner riskerar bidra till ungas självskador
I en ny Novus-undersökning uppger nära åtta av tio föräldrar att inga av deras mediciner förvaras inlåsta. Samtidigt får Giftinformationscentralen ett fortsatt stort antal samtal om att unga människor skadar sig själva. Vid dessa tillfällen är det vanligt att använda mediciner som finns lätt åtkomliga hemma.

I undersökningen svarade 85% av föräldrar till barn i åldern 13–18 år att de har hemmets läkemedel i olåst förvaring. För unga människor är paracetamol det överlägset mest förekommande läkemedlet när det gäller självdestruktiva handlingar och förgiftningstillbud. Även andra receptfria och receptbelagda läkemedel finns med bland de vanligaste medlen som unga tar i dessa självskadandehandlingar.
Låst förvaring en viktig pusselbit
– Vi vill uppmärksamma att även receptfria mediciner man har hemma kan orsaka förgiftning. Självmordsförsök är ofta impulsiva, och ett krisögonblick kan eskalera väldigt snabbt. Det är förstås många pusselbitar som spelar in, men en viktig åtgärd som vårdnadshavare och nära anhöriga till unga kan göra är att hålla alla mediciner inlåsta och se till att det inte finns mer läkemedel i hemmet än nödvändigt, säger Shahabeh Shokrolahi vid Giftinformationscentralen.
Särskild uppmärksamhet även på receptbelagda läkemedel
I åldersgruppen 10–19 år är det också vanligt att Giftinformationscentralen kontaktas efter överdoser med receptbelagda medel som antidepressiva och ADHD-läkemedel samt lugnande mediciner.
– Om du har ett barn med depression eller självskadebeteende är vår uppmaning att be den förskrivande läkaren att skriva på receptet att endast vårdnadshavare får hämta ut medicinerna. På ett apotek kan du också få hjälp med att ta bort ej aktuella recept från ditt barns läkemedelslista, säger Shahabeh Shokrolahi.
Några råd på vägen
- Ansvara för barnens mediciner
En vuxen bör dela ut och ha uppsikt över alla mediciner till familjens barn och ungdomar. Håll också ordning på antalet tabletter i de olika förpackningarna, även för receptfria läkemedel som till exempel smärtstillande, allergitabletter, vitaminer och kosttillskott. - Förvara rätt
Låt inte läkemedel ligga framme där barn eller ungdomar lätt kan komma åt dem. Förvara alla mediciner inlåsta i en låda eller i ett medicinskåp. - Rensa skåpet
Lämna in alla utgångna läkemedel och mediciner som inte längre behövs till ett apotek. - Prata med omgivningen
Om du har ett barn med självskadebeteende, informera gärna föräldrar till ditt barns kompisar, mor- och farföräldrar eller andra närstående om hur mediciner bör förvaras. Hjälp dem vid behov att låsa in sina mediciner. - Begränsa åtkomsten
Be den förskrivande läkaren att skriva på receptet att endast vårdnadshavare får hämta ut medicinerna alternativt begränsa hur ofta man kan hämta ut läkemedel genom att ange ett så kallat expeditionsintervall. Ta bort ej aktuella recept från läkemedelslistan – detta kan du få hjälp med på ett apotek.
Kontakta Giftinformationscentralen om du misstänker överdosering
Om du misstänker att någon har tagit för mycket läkemedel är det viktigt att agera snabbt och rätt. Vänta inte med att skaffa information utan ring omedelbart Giftinformation för råd. Om det är bråttom, ring 112 och begär att bli kopplad till Giftinformationscentralen. Om det är mindre bråttom ringer du 010-456 67 00.
Om du är orolig för att ditt barn har visat tecken på självskadebeteende eller uttryckt känslor av hopplöshet eller depression, ska du omedelbart söka hjälp för ditt barn hos en barn- och ungdomspsykiater eller annan vårdpersonal för en akut utvärdering.
Har du en ungdom hemma som mår psykiskt dåligt?
Exempel på telefonjourer:
- Sjukvårdsrådgivningen på telefon 1177
- Bris - Barnens rätt i samhället på telefon 116 111
- Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80
- Jourhavande präst, nås via 112
- Mind Självmordslinjen chatt via mind.se eller på telefon 90101
- Riksförbundet SPES telefonjour på telefon 020-18 18 00
Om undersökningen
Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av Läkemedelsverket. Undersökningen är genomförd via webbintervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel, vilket garanterar representativa resultat. Under perioden 7-13 september 2023 gjordes 2289 intervjuer med allmänheten i Sverige 18-84 år, varav 677 intervjuer med föräldrar till barn 2-18 år.
Nyckelord
Kontakter
Pressjour
Tel:018-18 36 25press@lakemedelsverket.seBilder

Länkar
Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.
Följ Läkemedelsverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket
Ann Lindberg blir ny generaldirektör för Läkemedelsverket23.4.2025 08:31:12 CEST | Pressmeddelande
Regeringen har utsett Ann Lindberg till ny generaldirektör och chef för Läkemedelsverket. Det meddelade sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson på en pressträff. Ann Lindberg tillträder tjänsten den 1 maj 2025.
EU godkänner läkemedel för tidig Alzheimers sjukdom16.4.2025 11:37:59 CEST | Pressmeddelande
Europakommissionen har godkänt ett nytt läkemedel för behandling av tidig Alzheimers sjukdom. Godkännandet innebär att läkemedlet Leqembi får användas inom EU, men bara för en avgränsad grupp patienter och med tydliga krav på riskhantering.
Mer kunskap ska rädda liv vid opioidförgiftning15.4.2025 10:55:45 CEST | Pressmeddelande
Regeringen ger Läkemedelsverket i uppdrag att utveckla och sprida kunskapen om användningen av läkemedel som verkar som opioidantagonister som till exempel Naloxon.
Gemensamma nordiska förpackningar på engelska27.3.2025 08:46:02 CET | Pressmeddelande
De två första gemensamma nordiska läkemedlen med engelsk text har nu godkänts för användning i alla nordiska länder. Detta gör de små nordiska marknaderna mer attraktiva och förbättrar tillgången på viktiga läkemedel.
Ny handlingsplan för bättre läkemedelsanvändning26.3.2025 15:00:00 CET | Pressmeddelande
En ny handlingsplan för den nationella läkemedelsstrategin har tagits fram av Centrum för bättre läkemedelsanvändning, (CBL) på Läkemedelsverket. Handlingsplanen är framtagen tillsammans med 20 myndigheter och organisationer inom den nationella läkemedelsstrategin.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum