Djurens Rätt

Kronfågel fortsatt sämst - djurskyddsbristerna ökar

Dela

Djurens Rätt har för andra året i rad kartlagt upptäckta djurskyddsbrister hos de fyra största kycklingslakterierna i Sverige. Kartläggningen, som idag också publicerats av Aftonbladet, visar att Kronfågels slakteri uppvisat brister på 85 % av djurskyddskontrollerna, vilket är en ökning från året innan. Ett systematiskt djurplågeri som behöver åtgärdas menar Djurens Rätt.

En död turbokyckling på en av Kronfågels anläggningar. Foto: Djurens Rätt
En död turbokyckling på en av Kronfågels anläggningar. Foto: Djurens Rätt

– Det här är ett systematiskt djurplågeri! Det är skandal att Kronfågel får fortsätta sin verksamhet när de brister i djurskyddet på så oerhört grundläggande och allvarliga punkter, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.

Genom kontrollrapporter från Livsmedelsverket och länsstyrelserna har Djurens Rätt för andra året i rad kartlagt djurskyddsbrister på Sveriges fyra största kycklingslakterier. Landets största kycklingslakteri ligger i Katrineholm, och ägs av Kronfågel AB. Av 26 kontroller som utförts på slakteriet under 2022, har 85 % av dem visat på djurskyddsbrister. Slakteriets främsta brister har varit huvudklämningar och dödlighet under transport.

Kronfågel behåller därmed en förstaplacering för det svenska kycklingslakteri som har högst andel djurskyddsbrister, som i år ökat från 74 % till 85 %. Årets kartläggning visar även att minst 35 000 av Kronfågels kycklingar har varit involverade i hantering som inneburit att de utsatts för onödigt lidande. Djurens Rätts kycklingexpert ser allvarligt på problemen som återkommer hos Kronfågel.

– Jag är så ledsen över att få se samma brister i djurskyddet år efter år. Politikerna måste nu agera kraftfullt och säkerställa att stora företag som Kronfågel följer djurskyddslagen. Myndigheterna måste få bättre verktyg och incitament att stoppa det här lidandet som drabbar miljontals djur, säger Anna Harenius, sakkunnig etolog för Djurens Rätt.

Urval av Kronfågels överträdelser mot djurskyddslagstiftningen under 2022:

  • Sex kycklingar har transporterats med huvudena klämda i transportburen. En upptäcktes medan den fortfarande levde, men var så skadad att den direkt behövde avlivas.

  • Vid sju tillfällen har det varit onormalt hög dödlighet i transporten fram till slakteriet. Tusentals kycklingar dog i förtid av bland annat värmestress eller syrebrist. Samtidigt som överlevande kycklingar var blöta och frusna.

  • Vid ett tillfälle har en kyckling hittats med uppfläkt hud in till muskulaturen. 

  • Vid två tillfällen har nästan alla kycklingar som kontrollerats haft frätskador under fötterna. 


Om Djurens Rätts kartläggning

Genom kontrollrapporter från Livsmedelsverket och länsstyrelserna har Djurens Rätt för andra året i rad gjort en kartläggning över de djurskyddsbrister som rapporterats på Sveriges fyra största kycklingslakterier under 2022. Slakterierna som har kartlagts är Kronfågel AB, Guldfågeln AB, företaget Torsåsens Fågelprodukter som levererar kött under varumärket Guldfågeln samt Atria Sverige AB som levererar kött under varumärkena Lagerbergs och Lönneberga.

Förutom det som media har rapporterat om gällande omfattande problem på en kycklinganläggning hos Kronfågel, har samtliga kycklingfabriker i Sverige haft problem med klämda vingar och huvuden, hög dödlighet i transport och frätskador från avföring.

Läs mer här. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

En död turbokyckling på en av Kronfågels anläggningar. Foto: Djurens Rätt
En död turbokyckling på en av Kronfågels anläggningar. Foto: Djurens Rätt
Ladda ned bild

Djurens Rätt arbetar globalt för att göra skillnad för de djur som är flest och har det sämst. Det har vi gjort sedan 1882. Med målinriktade kampanjer, företagssamarbeten och politiskt påverkansarbete är vi en av världens ledande djurrätts- och djurskyddsorganisationer, med fler än 50 000 medlemmar i Sverige.

Följ Djurens Rätt

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Djurens Rätt

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye