Överläkare vid Danderyds sjukhus är Årets AI svensk

Dela

I dag offentliggjordes vinnaren av utmärkelsen Årets AI-svensk 2023. Ett pris som delas ut av bransch- och arbetsgivarorganisationen TechSverige och går till en person som bidragit särskilt till utvecklingen och synliggörandet av svensk AI. Årets pristagare är Max Gordon, docent och överläkare samt verksamhetschef på Clinical AI Research (CAIR-lab) vid Danderyds sjukhus.

Foto: Carin Wesström

Max Gordon belönas för sitt banbrytande arbete och forskning inom AI i sjukvården. Han är eldsjälen bakom det världsunika innovationslaboratoriet CAIR-lab vid Danderyds sjukhus, som bedriver klinisk AI-forskning med fokus på användning av AI inom sjukvården.

– Max Gordon är en pionjär vars insatser banar väg för nya innovationer och användning av AI för att förbättra människors liv och har potential att revolutionera sjukvården i såväl Sverige som globalt. Han är med sin kunskap, passion och nyfikenhet en sann förebild och hans arbete bidrar till verklig förändring, säger Åsa Zetterberg, förbundsdirektör på TechSverige och juryns ordförande.

CAIR-lab, som samarbetar med Karolinska Institutet, är utmärkande genom sin samverkan mellan sjukhus och universitet för att snabbt utveckla och testa AI-lösningar i verkliga sjukvårdssammanhang och omvandla dem till användbara produkter. Labbet samarbetar även med experter från Kungliga Tekniska högskolan (KTH) och tar vidare idéer från kliniska forskare för att lösa medicinska problem med hjälp av AI.

Arbetet har bland annat resulterat i att ett AI-program, skapat av Max Gordon, används på Danderyds sjukhus för att bedöma frakturer och föreslå behandling. Programmet som ger samma träffsäkerhet som en läkare, syftar till att ge bättre och snabbare vård genom att klassificera frakturer och ge behandlingsrekommendationer baserat på AI-bedömningar. 

Juryns motivering:
Max Gordon är en eldsjäl som med sitt dedikerade arbete och forskning visar att potentialen med AI är enorm. Han har genom forskning och idogt arbete infört AI-lösningar i sjukvården för att förbättra bedömning och behandling av patienter med framgångsrika resultat. Däribland utvecklat AI som nu blivit lika skicklig som en ortoped på att identifiera frakturer. Hans arbete möjliggör att patienter kan få både snabbare och bättre vård. Max Gordon är en inspiration och ett utmärkt exempel på en person som utifrån sin yrkesroll har fördjupat sina kunskaper inom AI för att hitta de bästa lösningarna som skapar nytta. Han är en föregångare och ovärderlig aktör inom svensk sjukvård och AI-forskning som gör verklig skillnad och som sätter Sverige på den internationella AI kartan. 


Juryn för Årets AI svensk:
Daniel Akenine, nationell teknikchef, Microsoft Sverige
Aurore Belfrage, techinvesterare, geopolitisk rådgivare och hållbarhetsstrateg
Louise Callenberg, vd, Singula
Ather Gattami, forskare och entreprenör, programledare AI-podden
Daniel Gillblad, co-director, AI Sweden  
Amy Loutfi, professor, institutionen för naturvetenskap och teknik, Örebro Universitet
Jeanette Nilsson, projektledare, RISE
Åsa Zetterberg, förbundsdirektör, TechSverige (ordförande)

Om Årets AI svensk:
Årets AI svensk är ett pris som delas ut av TechSverige. Utmärkelsen går till en person som bidragit till utvecklingen och synliggörandet av svensk AI. Läs mer om priset på aretsaisvensk.se.

Bilder

Om oss

TechSverige är en medlemsorganisation för alla företag inom techsektorn. Tillsammans med våra medlemmar driver och utvecklar vi marknaden för tech.

Vi är idag cirka 1 400 medlemsföretag som tillsammans har närmare 100 000 medarbetare och är ett av nio samverkande förbund inom Almega.

Följ TechSverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från TechSverige

Sverige släcker 2G och 3G – Byt nät nu30.1.2024 07:30:00 CET | Pressmeddelande

Fram till slutet av 2025 kommer 2G- och 3G-näten att fasas ut i Sverige och ersättas med 4G och 5G. Det innebär att allt som är beroende av uppkoppling till dessa gamla nät slutar fungera. Det handlar om allt från äldre mobiltelefoner till larm, kortterminaler och nödtelefoner i hissar. Det påverkar både företag och privatpersoner, men i dagsläget är det många som berörs som inte vet om detta. I den nya informationskampanjen Byt Nät Nu uppmanar bransch- och arbetsgivarorganisationen TechSverige tillsammans med mobiloperatörerna Tele2, Telenor, Telia och Tre alla att se över och byta ut gamla lösningar till modern teknik – innan näten stängs.

Techbranschens bidrag till svensk ekonomi når nya toppnivåer22.11.2023 07:30:00 CET | Pressmeddelande

En rapport från bransch- och arbetsgivarorganisationen TechSverige visar att techbranschens bidrag till svensk ekonomi når nya rekordnivåer. Techbranschens omsättning 2022 landade på över 1000 miljarder kronor och bidraget till BNP uppgick till 350 miljarder kronor – vilket överstiger det samlade BNP-bidraget från den traditionella basindustrin. Det innebär skatteintäkter på över 150 miljarder kronor – mer än statens utgifter för försvar och rättsväsende tillsammans.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye