SRAT

Svensk Flygteknikerförening: Bristen på flygtekniker drabbar Kallinge och F17

Dela

Det råder stor brist på utbildade flygtekniker. Svensk Flygteknikerförening (SFF) varnar för att kompetensbristen kan få negativa konsekvenser för flygverksamheterna i Kallinge och vid F17. Bristen på flygtekniker riskerar också att påverka flygsäkerheten negativt.

Ola Blomqvist, ordförande för Svensk Flygteknikerförening
Ola Blomqvist, ordförande för Svensk Flygteknikerförening SRAT

Svensk Flygteknikerförening pekar på att det är svårt att hitta utbildade flygtekniker till Kallinge flygplats och till Försvarsmakten vid F17. Arbetsgivare inom flyget behöver förbättra löner och villkor för att attrahera fler flygtekniker till regionen, menar SFF.

Flygteknikerna här i region Blekinge får en tuff arbetsbelastning när de saknar kollegor, säger Ola Blomqvist, ordförande i Svensk Flygteknikerförening (SFF). Nu behöver arbetsgivare på Kallinge flygplats och Försvarsmakten se till att löner och villkor gör det mer attraktivt att jobba som flygtekniker.

Det tar tid att få fram morgondagens kompetens inom flygsäkerhet. För att bli certifierad flygtekniker krävs runt fem års eftergymnasial utbildning och praktik. Svensk Flygteknikerförening är bekymrade att bristen på flygtekniker kan påverka flygsäkerheten negativt.

― Det är ju bara vi certifierade flygtekniker som kan godkänna tekniskt underhåll och reparationer på flygplan och helikoptrar, säger Ola Blomqvist. Jag är bekymrad över att kompetensbristen går ut över flygsäkerheten. I slutändan drabbar det ju samhällsviktig verksamhet här i Blekinge inom både försvaret och kustbevakningen.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ola Blomqvist, ordförande för Svensk Flygteknikerförening
Ola Blomqvist, ordförande för Svensk Flygteknikerförening
Ladda ned bild

SRAT är ett Saco-anslutet fackförbund för akademiker i samhällsviktiga professioner. SRAT är ett förbund för kvalificerade professioner, handläggare, specialister och chefer i både privat och offentlig sektor.

SRAT består av 25 medlemsföreningar. Vi är ett fackförbund som organiserar sex legitimationsprofessioner (audionom, barnmorska, kiropraktor, logoped, optiker och tandhygienist.) Medlemsföreningarna finns också inom flygteknik, infrastruktur- och trafikbranschen, inom statlig förvaltning och i försvarsnära verksamheter.

Följ SRAT

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från SRAT

Förbättringar för anställda i spårtrafiken med nytt avtal15.5.2023 11:11:51 CEST | Pressmeddelande

Fack och arbetsgivare i spårtrafikbranschen har idag kommit överens om ett nytt kollektivavtal. SRAT och Sveriges Ingenjörer har förhandlat tillsammans med fackförbunden Seko och ST. Facken har drivit på för förbättrade möjligheter för anställda att kombinera arbete och fritid. Det nya avtalet är ett tvåårigt avtal där 4,1 procent avsätts till individuella löner under 2023 och 3,3 procent under 2024. Av löneutrymmet ska 0,2 procent reserveras till flexpension vilket är i linje med industrins märke.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye