SRAT

Svensk Flygteknikerförening: Bristen på flygtekniker drabbar flygindustrin i Linköping

Dela

Det råder stor brist på utbildade flygtekniker. Svensk Flygteknikerförening (SFF) varnar för att kompetensbristen kan få negativa konsekvenser för flygets utveckling i Linköping och riskerar att påverka flygsäkerheten negativt.

Ola Blomqvist, ordförande för Svensk Flygteknikerförening
Ola Blomqvist, ordförande för Svensk Flygteknikerförening SRAT

Både Saab och Försvarsmakten söker efter utbildade flygtekniker i regionen. Svensk Flygteknikerförening pekar på att det är svårt att locka utbildad arbetskraft till de lediga jobben trots att en av landets utbildningar till flygtekniker ligger i Linköping.

― Det är en utmaning för oss att hitta flygtekniker att anställa, säger Jonny Helén, flygtekniker på Saab på Malmen i Linköping och fackligt ombud för Svensk Flygteknikerförening. Jag tror att det handlar om lön i förhållande till utbildning och ansvar. Här i Linköping är det stor konkurrens om utbildade flygtekniker. Det en hård press på oss yrkesaktiva.

För att bli certifierad flygtekniker krävs runt fem års eftergymnasial utbildning och praktik. Bara en certifierad flygtekniker kan godkänna tekniskt underhåll och reparationer på flygplan och helikoptrar. SFF är bekymrade för att bristen på flygtekniker kan gå ut över samhällsviktiga funktioner inom försvaret, polisen, ambulansen, sjö- och flygräddningen och kustbevakningen.

Jag är oroad för att bristen på flygtekniker leder till att flygindustrin tappar i konkurrenskraft, säger Ola Blomqvist, ordförande i Svensk Flygteknikerförening (SFF). Saab och Försvarsmakten måste göra det mer attraktivt för anställda att stanna i branschen och för nya att söka alla lediga jobb här i Linköping. Vi vill samarbeta med arbetsgivare, politiker och myndigheter för att göra något åt kompetensbristen inom flygindustrin.

Nyckelord

Kontakter

SRAT är ett Saco-anslutet fackförbund för akademiker i samhällsviktiga professioner. SRAT är ett förbund för kvalificerade professioner, handläggare, specialister och chefer i både privat och offentlig sektor.

SRAT består av 25 medlemsföreningar. Vi är ett fackförbund som organiserar sex legitimationsprofessioner (audionom, barnmorska, kiropraktor, logoped, optiker och tandhygienist.) Medlemsföreningarna finns också inom flygteknik, infrastruktur- och trafikbranschen, inom statlig förvaltning och i försvarsnära verksamheter.

Följ SRAT

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från SRAT

Förbättringar för anställda i spårtrafiken med nytt avtal15.5.2023 11:11:51 CEST | Pressmeddelande

Fack och arbetsgivare i spårtrafikbranschen har idag kommit överens om ett nytt kollektivavtal. SRAT och Sveriges Ingenjörer har förhandlat tillsammans med fackförbunden Seko och ST. Facken har drivit på för förbättrade möjligheter för anställda att kombinera arbete och fritid. Det nya avtalet är ett tvåårigt avtal där 4,1 procent avsätts till individuella löner under 2023 och 3,3 procent under 2024. Av löneutrymmet ska 0,2 procent reserveras till flexpension vilket är i linje med industrins märke.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye